Andrei Luca POPESCU
Diana Marcu
11969 vizualizări 14 feb 2012

Prinţul Paul a fost recunoscut drept membru al familiei regale a României, ca nepot al regelui Carol al II-lea.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a recunoscut astăzi, irevocabil, o decizie luată de un tribunal din Lisabona, în 1955, care spune că tatăl prinţului Paul, Mircea Grigore Lambrino, a fost fiul legitim al regelui Carol al II-lea. Astfel, tatăl prinţului Paul a fost fratele vitreg al regelui Mihai I.

Sentinţa cu numărul 954 a ICCJ respinge totodată apelul declarat de Maiestatea Sa Regele Mihai I de România şi de Maiestatea Sa Regina Anne de Bourbon-Parma, împotriva sentinţei de la Lisabona, "în contradictoriu cu intimata Miquette Luce Yvonne Cook, ca fiind formulat împotriva unei persoane fără calitate", arată sentinţa judecătorilor de la instanţa supremă.

Cu această calitate recunoscută oficial în justiţie, prinţul Paul poate avea revendicări, prin deschiderea unor procese, asupra patrimoniului care a aparţinut regelui Carol al II-lea, în România.

"Salut cu entuziasm şi responsabilitate decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a recunoaşte o sentinţă pronunţată în urmă cu 57 de ani în Portugalia. Procesul din România, care s-a încheiat, după 21 de ani, a fost unul de onoare pentru familia mea.
Îmi exprim speranţa că ceea ce s-a întâmplat astăzi reprezintă un prim pas spre reconciliere şi pace în Familia Regală", a declarat prinţul Paul de România, la aflarea sentinţei.

"Această sentinţă nu are nici o implicaţie pentru Casa Regală. A fost o chestiune de imagine. A fost recunoscută pe teritoriul României o sentinţă dată la Lisabona, în 1955", a explicat pentru gândul avocatul Casei Regale, Adrian Vasiliu.

Avocatul susţine că nici una dintre cele două scenarii vehiculate de opinia publică, cu privire la recunoaşterea lui Paul ca membru al familiei regale, nu sunt adevărate.

În ce priveşte accesul prinţului Paul la eventuale moşteniri patrimoniale, cum ar fi Castelul Peleş sau domeniul Sinaia, "Carol al II-lea nu a avut niciodată drept de proprietate asupra lor. Ele au fost lăsate, prin codicil, de către regele Ferdinand, direct regelui Mihai", susţine avocatul Casei Regale.

Paul de România poate însă să revendice în justiţie proprietăţi şi bunuri patrimoniale care au aparţinut direct regelui Carol al II-lea.

"De altfel, el (Paul) nu a aşteptat această sentinţă de azi ca să facă aceste revendicări. El culege aceste domenii demult, a câştigat imobile în Portugalia, în Franţa. Nu este adevărat că îl împiedica ceva să facă aceste revendicări până acum", mai spune Adrian Vasiliu.

Al doilea scenariu priveşte "dreptul dinastic" al lui Paul de România, adică apartenenţa propriu-zisă la Casa Regală a României şi dreptul la pretenţii privind o eventuală succesiune la tron. Avocatul Adrian Vasiliu neagă însă şi acest scenariu.

"Casa Regală are o componenţă clară, care este stabilită de capul Casei Regale, adică de regele Mihai. Mircea Grigore Lambrino nu a fost recunoscut ca membru al Casei Regale nici de Ferdinand, nici de nimeni. A fost recunoscut doar ca fiul lui Carol al II-lea, din sângele său", a declarat Adrian Vasiliu.

Reacţia lui Paul: "Îmi pare rău că tatăl meu nu a avut şansa să trăiască acest moment"

"Îmi pare rău că tatăl meu nu a avut şansa să trăiască acest moment. Mă bucur însă că fiul meu s-a născut într-o Românie liberă şi democrată. Poporul român a câştigat dreptul de a-şi cunoaşte adevărata istorie. A beneficia de o justiţie corectă este un drept sacru al fiecărui cetăţean, într-o democraţie autentică", a mai declarat prinţul Paul.

"Cu toţii suntem martorii unui eveniment istoric, democratic, care sper să ajute în procesul de evoluţie pozitivă a României.
Respect faptul că trăim într-o Republică, de aceea voi continua să îmi dedic viaţa necondiţionat, ca şi până acum, acţiunilor de sprijinire şi promovare a imaginii României în lume. Este o datorie de onoare a fiecărui membru al familiei Regale", mai spune prinţul Paul, într-o declaraţie de presă.

Casa Regală a României: "Folosirea titlului de Principe al României sau a apelativului Alteţă Regală rămâne prerogativa exclusivă a membrilor Familiei Regale"

"Aceasta decizie nu creează nici un drept dinastic şi nici nu stabileşte apartenenţa persoanei sus-numite (Mircea Grigore Lambrino), astăzi decedată, la Familia Regală. Aceasta este valabil şi pentru descendenţii săi, indiferent cine ar fi aceştia", arată Casa Regală, într-un comunicat de presă.

"În poziţia sa de Şef al Familiei Regale a României, Majestatea Sa Regele Mihai I este singurul care se poate pronunţa asupra chestiunilor dinastice", mai arată comunicatul.

Membrii Familiei Regale sunt: Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei, Majestatea Sa Regina Ana a Romaniei, Alteţa Sa Regala Principesa Moştenitoare Margareta a Romaniei, Alteţa Sa Regala Principele Radu al Romaniei, Alteţa Sa Regala Principesa Elena a Romaniei, Alteţa Sa Regala Principesa Irina a Romaniei, Alteţa Sa Regala Principesa Sofia a Romaniei, Alteţa Sa Regala Principesa Maria a Romaniei, Alteţa Sa Regala Principele Nicolae al Romaniei.

"Nici Majestatea Sa Regele Mihai I al României, şi nici foştii Şefi ai Familiei Regale a Romaniei - Regele Ferdinand I şi Regele Carol al II-lea - nu au recunoscut sau acordat vreodată vreun titlu lui Mircea Grigore Lambrino sau descendenţilor săi. Folosirea, în orice context, public sau privat, a titlului de Principe al României, sau a apelativului Alteţă Regală rămâne prerogativa exclusivă a membrilor Familiei Regale arătaţi mai sus", a mai explicat Casa Regală a României.

Citește și: