Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat în urmă cu o lună Rezoluţia 2079 (2015) privind „Egalitatea şi autoritatea părintească comună: rolul taţilor”. Aceasta este o decizie istorică, menită să schimbe legislaţia şi jurisprudenţa la nivel european, scrie judecătorul Cristi Danileţ pe site-ul său. Rezoluţia propune măsuri pentru a promova egalitatea între bărbaţi şi femei în exercitarea autorităţii părinteşti comune, inclusiv în cazurile de separare şi divorţ.

"Jurisprudenţa din România, din păcate, confirmă temerile europene şi anume că orientarea instanţelor este majoritară înspre a acorda mamei domiciliul copilului şi un interval de timp pentru acces la copil mult superior celui acordat tatălui. Chiar şi după intrarea în vigoare a noului Cod civil care a dorit o schimbare a mentalităţii practicienilor în drept şi familiilor cu părinţi separaţi sau divorţaţi, încă se păstrează vechile practici, consacrate de un Cod comunist al Familiei şi consacrate de o jurisprudenţă discriminatorie a vechiului Tribunal Suprem", comentează judecătorul român.

Judecătorul scrie şi că trebuie să avem în vedere că ”soţul divorţează de soţie, nu şi de copil” şi că respectarea interesului superior al copilului înseamnă a i se asigura acestuia un contact cu părinţii săi cât mai apropiat de cel avut înainte de separare.

Citește și: