488 vizualizări 2 nov 2018

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea a declarat, joi seara, la Braşov, că singura bancă de piele din România a fost închisă în decembrie 2017, deoarece „nu mai putea funcţiona în condiţii de maximă siguranţă”.

Întrebată, într-o conferinţă de presă la Braşov, de ce a fost închisă singura bancă de piele din ţară, de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, din Bucureşti, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a răspuns că aceasta nu mai putea funcţiona în condiţii sigure.

„A fost închisă în decembrie 2017, la solicitarea profesorului Enescu ( Dan Enescu, managerul Spitalului „Grigore Alexandrescu" din Bucureşti – n.r.), pentru că nu mai putea funcţiona în condiţii de maximă siguranţă”, a spus Pintea.

În 2014 a fost adoptată o hotărâre prin care urmau să fie înfiinţate patru bănci de piele, însă, din cauza problemelor cu terenurile, acestea nu s-au mai concretizat.

„Au fost bani pentru băncile de piele, dar nu era regimul juridic al terenurilor. Nu poţi face studii de fezabilitate dacă n-ai terenuri. Tot din 2014, am decis să construim o singură bancă. N-am ieşit să o spun public, pentru că nu era cazul”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Singura bancă de piele a funcţionat la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, din Bucureşti, iar alte trei ar fi trebuit să fie construite la Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara.

 

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a vorbit şi despre situaţia de la spitalul din Craiova, unde mai mulţi părinţi s-au plâns că mamele împart patul cu copiii, iar insectele îşi fac loc printre pacienţi, echipa de control nu a găsit insectele pentru că „au făcut curăţenie că vine controlul”.

Întrebată despre situaţia de la Spitalul din Craiova, unde părinţii au spus că gândacii îşi fac loc printre pacienţi, dar la control nu au fost găsite insecte, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea a răspuns că probabil „au făcut curăţenie că vine controlul”.

„În momentul acela probabil că nu au găsit pentru că sunt convinsă că cei de la spital, văzând ce a apărut în presă, au luat măsuri imediate. Adică au făcut curăţenie că vine controlul”, a afirmat Sorina Pintea.

 

 

De asemenea, întrebată dacă se vor rezolva problemele reclamate în diverse unităţi medicale din ţară, în ceea ce priveşte igiena, ministrul a spus că există spitale care sunt în subordinea autorităţilor locale şi acestea ar trebui să se implice mai mult.

„Acolo, autorităţile ar trebui să se implice mai mult decât o fac până acum, să se gândească la faptul că şi ei pot fi pacienţi”, a răspuns ministrul Sănătăţii.

La Spitalul de Urgenţă din Craiova a izbucnit un scandal la începutul acestei săptămâni, după ce mai mulţi pacienţi s-au plâns facebook de faptul că în secţia de Pediatrie a unităţii spitaliceşti s-au găsit gândaci şi condiţii improprii de igienă.

 

 

Spitalul a fost sancţionat, după un control al DSP Dolj, iar amenda, în cuantum de 5.000 de lei, a fost aplicată pentru numărul mare de pacienţi şi însoţitori, nefiind găsiţi gândaci.

 

 

Citește și: