514 vizualizări 13 sep 2018

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a reiterat, joi, ideea potrivit căreia avizul Secţiei pentru Procurori a CSM în ceea ce priveşte candidatul nominalizat la şefia DNA este unul consultativ, precizând că avizul nu poate bloca procedura.

"Au fost 6 candidaţi, am prezidat Comisia cu cei patru secretari de stat, am desemnat pe cineva, pe data de 27 septembrie, Secţia de procurori a CSM-ului va analiza candidatul, programul managerial şi va da un aviz consultativ. Aici el adăuga ceva. Avizul consultativ, spune şi denumirea lui, este consultativ. Sigur că nu poate bloca procedura. Este un corp de experţi, procurorii de la CSM, care, prin punctul de vedere, avizul pe care îl vor formula, ajută decidentul în luarea celei mai bune decizii", a declarat Tudorel Toader.

Anterior, ministrul anunţase că este convins că Secţia pentru procurori a CSM va aviza negativ propunerea ca Adina Florea să fie noul şef al DNA, însă ministrul a subliniat că indiferent de opinia procurorilor din Consiliu, tot va trimite la Klaus Iohannis candidatura.„Nu am propus la şefia DNA pe cel care a avut cel mai riguros şi frumos program managerial. (...) Doamna procuror propusă pentru şefia DNA, prin conţinutul dosarului, experienţa profesinală şi prin modalitatea în care s-a prezentat la interviu, în care a expus bunele şi mai bunele ale DNA, măsurile propuse au convins comisia că dânsa este cea care trebuie să fie desemnată candidată pentru şefia DNA. (...) Sigur procurorii CSM nu vor primi favorabil afirmaţia mea, dar indiferent de avizul dânşilor, voi continua pro si voi trimite la preşedinte spre nominalizare candidatura doamnei procuror. E un aviz consultativ. Eu îi cunosc pe procurorii din CSM, îi respect în limitele cuvenite, dar uneori am şi eu rezerve”, a spus ministrul Tudorel Toader, la Antena3.

Ministrul Justiţiei a spus că este convins că avizul procurorilor CSM va fi unul negativ: „Aştept momentul când va fi audiată, voi fi prezent, aştept ca dânşii să delibereze şi să dea avizul cel mai adecvat situaţiei în care doamna se va prezenta. Cred cu toată convingerea că avizul va fi negativ, dar imediat ce îl primesc trimit la preşedinte candidatura”.

Secţia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a anunţat calendarul privind examinarea Adinei Florea la conducerea DNA, interviul în faţa Secţiei urmând a fi susţinut pe 27 septembrie, iar avizul să fie transmis ministerului Justiţiei pe 2 octombrie.

 

Citește și: