Departamentul Corespondenţi
Bianca Ciocotisan
724 vizualizări 18 oct 2018

Specialiştii din cadrul Comisiei Europene au ajuns joi, în gospodăriile şi fermele afectate de pesta porcină africană (PPA) şi verifică documentele, încercând să stabilească dacă banii alocaţi de Uniunea Europeană pentru combaterea virusului au fost cheltuiţi conform regulamentelor comunitare.

”Din programul prezentat, ei merg pe teren, dar şi pe partea de documente. Merg acolo unde focarele au fost mai active, inclusiv în Insula Mare a Brăilei, unde deja sunt porci santinelă. Discuţiile tehnice, de specialitate, vor urma. În mod normal, vizita se termină astăzi (joi, n.r.), dar în funcţie de cum decurge programul, s-ar putea să-şi prelungească şi mâin. În mod sigur, vor merge la o fermă afectată de PPA, vor verifica partea de prevenţie făcută de DSVSA cu instituţiile abilitate din judeţ, anumite documente, măsurile luate în gospădăriile populaţiei şi în abatoare,” a precizat prefectul judeţului Brăila, George Adrian Paladi.

Pe parcursul zilei, specialiştii trimişi de Comisia Europeană vor vizita câteva gospodării şi o mare fermă afectate de pesta porcină, apoi vor merge în Insula Mare a Brăilei, unde au fost distribuiţi primii 50 de porci santinelă.

”Purceii sunt distribuiţi cu titlu gratuit în gospodăriile în care au fost descoperite focare. Animalele vor fi supravegheate timp de 40 de zile şi dacă nu păţesc nimic, se va permite repopularea. Acolo a fost descoperit primul focar de PPA din judeţul Brăila, de aceea am început cu comuna Frecăţei. Săptămâna viitoare, vom continua acţiunea, vom merge în alte comune, o luăm în ordinea în care au apărut focarele. Purceii santinelă sunt amplasaţi doar în gospodăriile în care am avut focar, sunt alocaţi câte doi purcei pe gospodărie,” a declarat pentru Mediafax, directorul DSVSA Brăila, Gicu Drăgan.

Din cauza virusului, în judeţul Brăila peste 200.000 de porci din gospodării şi ferme au murit. Controlul delegaţiei de la Comisia Europeană va continua vineri în judeţul Tulcea.

Porci santinelă în judeţul Brăila

Recompense pentru cadavre de mistreţi găsite în păduri

Pentru a stimula găsirea cadavrelor de porci (mistreţi sau domestici) morţi de PPA în păduri sau gospodării, autorităţile anunţă că vor oferi recompense.

”Este vorba despre 225 de lei pentru identificarea resturilor de mistreţi şi 65 de lei pentru identificarea resturilor aruncate de la porcii domestici, dacă se găsesc undeva. Pentru că iată, aţi văzut şi dumneavoastră, că la Teleorman, într-o pădure, s-au găsi aceste resturi de animale, ceea ce nu este deloc bine şi trebuie să avem ochi peste tot,” a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

ANSVSA încearcă astfel să prevină răspândirea virusului PPA.

”Se apelează la această măsură de către ANSVSA, instituţia care răspunde de aceste mecanisme, în aşa fel încât să fim acoperiţi cu toate măsurile posibile, pentru a putea pune stavilă unui asemenea virus care ne crează probleme astăzi în România,” afirmă Petre Daea. Ministrul Agriculturii anunţă că DSVSA Teleorman va cere Poliţiei să înceapă o anchetă pentru a identifica modalitatea prin care resturile de animale au ajuns în pădure, deoarece ”nu era nici o crescătorie acolo şi nu aveau cum să ajungă în acel loc”.

Prevenire pentru stoparea pestei porcine

Marţi, ANSVSA a confirmat PPA în judeţul Teleorman, la probele prelevate dintr-un cadavru de porc găsit într-o zonă situată în extravilan. ”Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) - Laboratorul Naţional de Referinţă pentru PPA a confirmat prezenţa virusului acestei boli în probele prelevate din resturi de cadavru de porc (os lung) găsite într-o zonă situată în extravilan (pădurea Slobozia Mândra). Ancheta epidemiologică este în desfăşurare,” au menţionat reprezentanţii Autorităţii.

Numărul focarelor de pestă porcină africană continuă să crească

Până pe 18 octombrie, virusul PPA a fost identificat în 260 de localităţi din 14 judeţe. Au fost declarate 1.021 de focare, dintre care 15 în exploataţii comerciale, a anunţat joi ANSVSA.

De asemenea, PPA a fost depistată la 107 cazuri de mistreţi. În total, au fost eliminaţi 353.914 de porci afectaţi de boală, se menţionează într-un comunicat de presă al ANSVSA.

Pentru comparaţie, la data de 4 octombrie, PPA a fost semnalată în 240 de localităţi din 13 judeţe, cu un număr total de 980 de focare şi 80 de cazuri la mistreţi, iar la nivel naţional, 343.662 de porci fuseseră sacrificaţi.

Până la data de 18 octombrie, prin aplicarea măsurilor de combatere a PPA, au fost stinse 5 focare în judeţul Satu-Mare, iar unitatea de procesare a cărnii SC Carniprod SRL din judeţul Tulcea şi-a reluat activitatea. În plus, nu au mai fost înregistrate noi focare de boală în judeţele: Satu Mare (din data de 31 august 2018) şi Bihor (din data de 8 august 2018).

Detaliat, situaţia evoluţiei focarelor de PPA se prezintă astfel:

- Judeţul Satu-Mare - 7 focare în gospodăriile populaţiei şi 10 cazuri la mistreţi;

- Judeţul Bihor – 28 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţi;

- Judeţul Sălaj – 4 cazuri la mistreţi;

- Judeţul Tulcea – 565 de focare (dintre care 5 focare la exploataţii comerciale şi un focar, la o exploataţie de tip A) şi 58 de cazuri la mistreţi;

- Judeţul Brăila – 96 de focare (dintre care 8 focare la exploataţii comerciale);

- Judeţul Constanţa – 83 de focare în gospodăriile populaţiei şi 2 cazuri la mistreţi;

- Judeţul Ialomiţa – 123 de focare în gospodăriile populaţiei şi 8 cazuri la mistreţi;

- Judeţul Galaţi – 14 focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţi;

- Judeţul Ilfov – 9 focare în gospodăriile populaţiei;

- Judeţul Călăraşi – 75 de focare (dintre care un focar la o exploataţie comercială) şi 18 cazuri la mistreţi;

- Judeţul Buzău – 4 focare în gospodăriile populaţiei;

- Judeţul Giurgiu – 15 focare în gospodăria populaţiei şi 5 cazuri la mistreţi;

- Judeţul Dâmboviţa – un focar în gospodăria populaţiei;

- Judeţul Teleorman – un focar în extravilan.

Prezenţei virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

Până acum, epidemia a costat România peste 20 de milioane de euro

Până la data de 18 octombrie, au fost despăgubiţi 7.480 de proprietari ai căror porci au fost afectaţi de PPA, iar valoarea totală a plăţilor este de 90,563 de milioane de lei, a informat joi ANSVSA.

Situaţie detaliată a plăţii despăgubirilor se prezintă astfel:

- Judeţul Satu-Mare - au fost plătite despăgubiri pentru toate cele 14 exploataţii afectate în valoare de 56.490 de lei;

- Judeţul Bihor - au fost plătite despăgubiri pentru toate cele 211 exploataţii afectate în valoare de 947.620 de lei;

- Judeţul Tulcea - au fost plătite despăgubiri pentru 1.078 de exploataţii dintr-un total de 1.125 de exploataţii în valoare de 42.914.670 de lei;

- Judeţul Brăila - au fost plătite despăgubiri pentru 2.866 de exploataţii dintr-un total de 2.920 de exploataţii în valoare de 36.179.950 de lei;

- Judeţul Constanţa - au fost plătite despăgubiri pentru 794 de exploataţii dintr-un total de 801 de exploataţii în valoare de 3.350.930 de lei;

- Judeţul Ialomiţa - au fost plătite despăgubiri pentru 2.390 de exploataţii dintr-un total de 2.495 de exploataţii în valoare de 6.513.000 de lei;

- Judeţul Galaţi - au fost plătite despăgubiri pentru 69 de exploataţii dintr-un total de 69 de exploataţii în valoare de 162.000 de lei;

- Judeţul Ilfov - au fost plătite despăgubiri pentru 5 exploataţii dintr-un total de 7 exploataţii în valoare de 42.560 de lei;

- Judeţul Călăraşi - au fost plătite despagubiri pentru 53 exploataţii dintr-un total de 212 de exploataţii în valoare de 396.680 de lei.

 

Citește și: