Vasile Magradean
92 vizualizări 13 iun 2019

Directorul Centrului Cultural Clujean, Ştefan Teişanu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă că proiectul îşi propune să atingă până în 2021 peste 40 de membri pentru a fi ulterior integrat ca proiect naţional, preluat de Ministerul Turismului.

„Am lansat, în premieră naţională, proiectul România Remarcabilă care reprezintă o reţea de sate şi comune, menită să contribuie la dezvoltarea locală durabilă prin stimularea culturii şi valorificarea patrimoniului membrilor ei. Proiectul va dezvolta concepte de brand şi etichetă culturală şi turistică, va oferi consultanţă, expertiză şi ajutor atât în atragerea de fonduri, cât şi în strategii de acţiune, metode şi instrumente. România Remarcabilă îşi propune să creeze cadrul care facilitează legături între localităţi şi organizaţii din România cu cele cu profil similar din Franţa. Pentru început începem cu 12 comune, 6 din Cluj şi 6 din zona Transilvaniei şi ne propunem ca până în 2021 să atingem peste 40 de membri pentru a fi ulterior integrat ca proiect naţional, preluat de Ministerul Turismului”, a spus Teişanu.

Managerul proiectului, Alina Zlati, a declarat, la rândul său, că România este împânzită de resurse pe linia de patrimoniu pe care s-a aşternut un strat de praf, astfel că obiectivele au căzut într-un con de umbră.

„Comunele nu fac un efort pentru promovarea patrimoniului, considerând că este vorba de vestigii ale trecutului. Oameni cu expertiză există, oameni cu bunăvoinţă în aceste comune există, astfel că am decis să facem să se întâmple nişte lucruri. Prin proiect urmărim să dezvoltăm aceste localităţi, să dezvoltăm identitatea locală, turismul să aducă bunăstare întregii comunităţi, iar oameni să se mândrească că aparţin comunităţii lor astfel încât tinerii să şi rămână în ţară”, a spus Zlati.

„România Remarcabilă” este un proiect realizat de Centrul Cultural Clujean în parteneriat cu Sites et Cités Remarquables din Franţa şi Consiliul Judeţean Cluj.

Foto: Facebook / Centrul Cultureal Clujean

 

Citește și: