Ioana Sfârlea
289 vizualizări 16 apr 2019

Cristian Kalanyos a fost primul ghid turistic independent din Alba Iulia, domeniu în care şi-a dorit să lucreze încă de când era student la Facultatea de Geografie din Cluj Napoca. A lucrat puţin timp ca inginer de proiect la o firmă, a învăţat şi Economia Comerţului, Turismului şi Serviciilor la Universitatea din Alba Iulia, dar s-a întors la ghidaj, imediat după ce a fost renovată Cetatea Alba Carolina, în 2012. Tot de atunci are şi o tonetă cu suvenire, în jurul căreia este tot timpul curat.

„Întotdeauna am făcut curăţenie în jurul tonetei şi chiar în timpul ghidajului pentru turişti. Eu cred în puterea exemplului şi cred că, dacă mă aplec sa ridic un şerveţel sau o pungă aruncate pe drum, cei care văd vor avea o reţinere să arunce la întâmplare unele lucruri. Şi mucurile de ţigări le strâng de mult timp, mai ales pe cele căzute în spaţiul dintre pavaje, unde maşinile nu reuşesc să cureţe, însă acum m-am gândit să pun pozele pe pagina mea de socializare şi au devenit vizibile pentru că lumea a apreciat şi a distribuit. Prin postările mele nu am vrut să trag pe nimeni la răspundere şi nici nu am vrut să mă fac remarcat, pur şi simplu acesta este aluatul din care sunt făcut, vreau ca în jurul meu să fie curat, dacă nu se face, fac eu, nu mă deranjează”, a povestit, corespondentului Mediafax, Cristian Kalanyos.

Un tânăr din Alba Iulia adună mucuri de ţigări aruncate de turişti

Tânărul este mulţumit, totuşi, că prin postările sale lumea a putut vedea ce cantitate impresionantă de mucuri de tigari a strâns în trei etape de curăţenie făcute la distanţă de câte o săptămână.

Le-a şi numărat: „Repriza I: 163 chiştoace; Repriza a II - a: 312 chiştoace. În total 475 chiştoace în jurul statuii... aşa numa' să ştiţi”, a scris el în 30 martie lângă pozele postate pe pagina de Facebook, după ce a curăţat zona din jurul statuii lui Mihai Viteazu, unde se află şi toneta sa.

„No ... după şase zile încă 184 de chiştoace... şi abia acum vin sâmbăta şi duminica. Am vrut să văd rata de refacere a stocului de chiştoace ... potenţial enorm”, a scris iar, la postarea din 5 aprilie, pentru ca, după o săptămână, să mai numere o „captură” de 191 de mucuri de ţigări şi a concluzionat: „Şi când te gândeşti la ce nivel am ajuns (omenirea nu chiar noi)... zic de ultima <descoperire>... în spaţiu”.

Un tânăr din Alba Iulia adună mucuri de ţigări aruncate de turişti

Întrebat dacă a observat vreo schimbare după campania sa pe Facebook, Cristian a răspuns că este vizibilă o mobilizare a poliţiştilor locali care sunt mai prezenţi în Cetate şi dau amenzi.

„Eu nu condamn nici pe cei care aruncă, nici pe cei care nu adună, doar constat. Nu mi-a plăcut matematica, în schimb mi-a plăcut statistica şi fac aici o statistică despre câte mucuri de ţigări ne reprezintă pe noi. Am observat şi în alte părţi din ţara că e chiar o problemă asta, cu mucurile de ţigări aruncate pe jos. Eu chiar cred că nu asta este imaginea noastră - eu am promovat Cetatea şi am arătat doar părţile frumoase, chiar cred în viitorul turistic al oraşului nostru. Aş face orice pentru binele acestui oraş, pentru că e viitorul meu şi al familiei mele”, a mai spus Cristian Kalanyos.

El şi-ar mai dori ca meseria de ghid turistic să fie mai bine reglementată şi controlată, atât la nivel local dar şi naţional, pentru că este nevoie de profesionalism şi în acest domeniu. De asemenea, crede că ar trebui să se stabilească nişte reguli şi în activitatea de vânzare a suvenirelor care să reprezinte cu adevărat zona din care provin. Tot pentru a da un exemplu, la toneta sa majoritatea lucrurilor pe care le vinde sunt produse făcute manual, care promovează Cetatea Alba Carolina.

Citește și: