Nicolae Oprea
266 vizualizări 19 mar 2019

„Noi, românii, suntem nişte privilegiaţi. Încă avem acces la resurse importante de apă de bună calitate, dar trebuie să fim conştienţi că foarte mulţi locuitori ai planetei, chiar în acest moment, ar da orice pentru o gură de apă. La nivel mondial, miliarde de oameni nu au o sursă sigură de apă. Milioane de oameni se îmbolnăvesc şi unii dintre ei mor pentru că nu au o sursă sigură de apă şi beau apă infestată chimic sau bacteriologic. Conflictele armate, sărăcia, lipsa de civilizaţie şi educaţie, subdezvoltarea industrială şi schimbările climatice sunt câteva din cauzele care au generat această dramă care începe să se manifeste din ce în ce mai acut la nivel Mondial”, a declarat, marţi, Ioan Deneş, la un simpozion dedicat Zilei Mondiale a Apei.

Potrivit ministrului, statele europene trebuie să găsească soluţii pentru reutilizarea apei uzate, mai ales în agricutură şi în industrie.

„Trebuie să găsim soluţii pentru a reutiliza apa uzată, în industrie şi agricultură, de exemplu. Astfel, putem crea o alternativă pentru atenuarea presiunii puse de consumatori asupra resurselor de apă brută sau potabilă. Aici trebuie să subliniez faptul că transformarea unei ape uzate este obligatoriu să se facă în condiţii de rentabilitate economică, iar produsul final trebuie să nu mai conţină factorii bio-chimici care pot afecta mediul şi sănătatea cetăţenilor”, a precizat Deneş.

Ioan Deneş a mai declarat că până în 2030, 700 de milioane de oameni din întreaga lume vor fi strămutaţi din cauza lipsei acute de apă.

„Revin la datele Organizaţiei Naţiunilor Unite prezentate pe site-ul dedicat Zilei Mondiale a Apei de anul acesta prin care se arată că până în 2030, peste 700 de milioane de oameni din întreaga lume ar putea fi strămutaţi din cauza lipsei acute a apei, deci perspectivele nu sunt deloc îmbucurătoare. Vrem să conştientizăm opinia publică, fermierii în special, asupra faptului că depozitarea şi utilizarea necorespunzătoare a gunoiului de grajd poate polua pânza freatică, dar şi apele de suprafaţă. Iar apa aceasta, poluată, ajunge în fântâna din curtea omului, iar fântâna nu mai este o sursă sigură de apă”, a mai susţinut Ioan Deneş.

foto: Hepta

Citește și: