Liviu Dadacus - Mediafax
1317 vizualizări 11 dec 2017

UPDATE Legea care modifică legea ANI a fost adoptată, luni, de plenul Camerei Deputaţilor, cu 167 de voturi „pentru, 90 de voturi „împotrivă şi 2 abţineri. Iniţiativa care modifică Legea 303/2004 privind Statutul magistraţilor a fost adoptată cu 179 de voturi „pentru” şi 90 de voturi „împotrivă”. 

Deputaţii USR au fluierat în timp ce se dădea votul. În replică, la final, la anunţarea rezultatului, parlamentarii PSD au aplaudat.  

Senatul vrea să dea votul final lunea viitoare

Conducerea Senatului a decis programul de adoptare a rapoartelor pe marginea proiectelor de lege privind modificarea Legii privind Statutul magistraţilor şi a Legii ANI, luni fiind posibilă acordarea votului final în plen pentru modificarea celor două legi.

”Senatul a fost sesizat, astăzi, în calitate de Cameră decizională, cu două proiecte de legi care au fost astăzi votate la Camera Deputaţilor. Este procedura uzuală şi,sigur, în calitate de preşedinte al Senatului am convocat Biroul Permanent pentru a stabili pentru cele două legi termenele de depunere a amendamentelor şi de prezentare a raportului final. Pentru ambele legi, termenul de depunere a amendamentelor a fost stabilit pentru joi, 14 decembrie, ora 9.00, iar depunerea raportului, luni, 18 decembrie”, a anunţat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercurea trecută, noua formă a Statutului magistraţilor, la capătul a 11 ore de dezbateri aprinse. Deputaţii majorităţii parlamentare au respins toate amendamentele opoziţiei, singurule amendamente admise fiind cele care se referă la răspunderea magistraţilor în cazul erorilor judiciare. 

Textul primului amendament adoptat cu 100 de voturi „pentru”, 20 de voturi „împotrivă” şi 3 abţineri, este următorul: „După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin (6), statul se îndreaptă cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

Amendamentul adoptat modifică articolul 96, alineatul 7, din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, care în acest moment are următorul cuprins: „După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se poate îndrepta cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

Un alt amendament adoptat prevede că „pentru repararea prejudiciului, persoana vătămată se poate îndrepta cu acţiune numai împotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finanţelor Publice”.

Potrivit modificărilor la legea ANI, interdicţiile aplicate deputaţilor şi senatorilor pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de ANI şi la care s-a constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007-2013, până la intrarea în vigoare a Legii nr. 219./2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, încetează de drept. 

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţă că nu susţine adoptarea propunerii de modificare a legii de funcţionare a instituţiei, precizând că aceasta ceste contrară deciziilor CCR şi recomandărilor Comisiei Europene prin rapoartele MCV.

"Amendamentul adoptat în Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor prevede faptul că destituirea din funcţie a persoanelor faţă de care s-a constatat un incident de integritate (incompatibilitate sau conflict de interese) să poată fi realizată numai din funcţia ori demnitatea publică în care a existat conflictul de interese sau starea de incompatibilitate (art. 25, alin. 2 din Legea nr. 176/2010)", transmite ANI.

Instituţia precizează că "soluţia preconizată de această modificare legislativã va avea ca efect diminuarea până la eliminare a sancţiunilor care decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor, astfel:

-Funcţionarul sau demnitarul va putea ocupa aceeaşi funcţie care a generat incompatibilitatea ori conflictul de interese, precum şi orice altã funcţie, acest lucru fiind posibil prin încetarea interdicţiilor, fiind încălcat astfel principiul neretroactivităţii deciziilor Curţii Constituţionale şi a legii civile;

-Se instituie posibilitatea de rotire în funcţiile publice a persoanelor care au încãlcat regimul juridic al incompatibilitãţilor sau al conflictului de interese, contrar dispoziţiilor Deciziei Curţii Constituţionale nr. 418/2014"

Agenţia dă exemplu unei situaţii în care un primar s-a aflat în incompatibilitate în intervalul 2012-2016, perioadă în care obţine un nou mandat. Potrivit legii care este acum în vigoare, când raportul ANI rămâne definitiv îşi pierde mandatul şi începe să curgă interdicţia de a mai ocupa o funcţie publică. Noua reglementare ar face ca sancţiunile să nu poată fi aplicate dacă raportul de evaluare devine definitiv după expirarea a 3 ani de la finalizarea mandatului în care s-a aflat în stare de incompatibilitate şi nici interdicţia de 3 ani nu mai poate fi aplicatã.

În cazul unui parlamentar care s-a aflat în situaţie de incompatibilitate în mandatul 2012-2016, iar până la rămânerea definitivă a raportului de evaluare acesta a obţinut un alt mandat de parlamentar sau un mandat de ales local, potrivit legii în vigoare "sancţiunile se aplică la momentul rãmânerii definitive a raportului de evaluare, şi anume este încetat de drept mandatul 2016-2020 şi de la acel moment începe sã curgă şi interdicţia de 3 ani prevăzută de lege". Dacă legea ar trece în forma propusă, "sancţiunile nu mai pot fi aplicate pentru noul mandat, întrucât persoana respectivă se află în exercitarea altui mandat eligibil decât cel în care s-a aflat în stare de incompatibilitate", explică ANI.


Devansarea sesiunii de vot final, programată iniţial pentru marţi, are legătură cu adoptarea rapidă a Legii 303/2004 privind Statutul magistraţilor şi a Legii care modifică Legea ANI.

Legea 303/2004 privind Statutul magistraţilor a fost votată doar pe articole săptămâna trecută, în aproximativ 11 ore de dezbateri în plen, aceasta fiind criticată vehement de Opoziţie.

Legea care modifică Legea ANI, de asemenea criticată de Opoziţie, prevede că interdicţiile aplicate parlamentarilor pe baza rapoartelor ANI şi la care s-a constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007-2013 încetează de drept.

Proiectul de lege de modificare a Statutului magistraţilor şi cel de modificare a Legii ANI au apărut pe site-ul Senatului, săptămâna trecută, ca fiind înregistrate pentru dezbatere la Biroul Permanent, deşi aceste proiecte se aflau efectiv în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor. Ulterior, cele două proiecte de lege au fost retrase de pe site-ul Senatului, după acuzaţii vehemente venite din partea Opoziţiei.

Opoziţia a acuzat, la acel moment, majoritatea PSD-ALDE din Parlament de faptul că ar fi acţionat cu premeditare înregistrând la Senat propunerile de lege, deşi aceastea se aflau încă în dezbatere la Cameră, scopul fiind de a trece „pe repede înainte" aceste modificări la legile justiţiei, fără dezbatere efectivă.

Liderul deputaţilor USR: Este începutul sfârşitului democraţiei în România

Liderii USR au criticat, luni, decizia de a convoca şedinţă de plen imediat upă şedinţa solemnă în care va fi omagiat Regele Mihai, pentru a supune la vot statutul magistraţilor şi modificarea legii ANI, susţinând că este începul începul sfâşitului democraţiei în România.

„A început sfârşitul democraţiei în România. Se pune pumnul în gură opoziţiei pentru că ne-am permis, vezi Doamne, să cerem ca Parlamentul României să fie o tribună a dezbaterii legilor, nu una care, pe repede înainte, să treacă legi care ştirbesc independenţa Justiţiei. Deşi PSD ne tot spune, împreună cu ALDE, că nu este nicio grabă la legile Justiţiei, Comitetul liderilor, la propunerea PSD, a adoptat o modificare a programului de lucru, astfel încât votul final pe două legi foarte importante - Legea ANI, cea prin care o serie de deputaţi şi senatori din coaliţia majoritartă care au decizii definitive şi probleme grave cu ANI, cu mandatul lor, sunt curăţaţi, precum şi modificarea Leghii 303, exact proiectul de lege care s-a votat şi nu s-a dezbătut în plen”, a declarat liderul deputaţilor USR, Cristian Seidler.

El a mai spus că pe ordinea de zi va figura şi modificarea regulamentului Camerei Deputaţilor, astfel încât toate amendamentele respinse în comisii nu vor mai putea fi votate decât „în bloc”.

„Plenul Camerei Deputaţilor devine o instituţie şi un loc decorativ, în care coaliţia majoritară se poate comporta exact ca un tanc rusesc. Este începutul sfârşitului democraţiei în România”, a adăugat Seidler.

Citește și: