Biro ATTILA
6884 vizualizări 11 dec 2013

Deputatul PSD Nicolae Vasilescu a fost condamnat definitiv de Curtea Supremă la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. Deputatul a fost trimis în judecată pentru infracţiuni pe care le-a comis pe când era şef al Direcţiei Legislative din cadrul Camerei Deputaţilor. Decizia Curţii Supreme este definitivă astfel că deputatul urmează să fie încarcerat într-un penitenciar.

Fostul şef al Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor, actualul deputat Nicolae Vasilescu, şi alte două persoane au fost trimise în judecată de DNA în 2012, care îi acuză că ar fi cerut de la reprezentantul unor firme două milioane de lei pentru a interveni la Consiliul Judeţean Constanţa în cazul unor plăţi restante ale unor primării.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa i-au trimis în judecată pe Nicolae Vasilescu, înalt funcţionar public, în 2011 şi şef al Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor, şi pe Lupşa Realini, ambii acuzaţi de trafic de influenţă. De asemenea, Eugeniu Mija a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă, se arată într-un comunicat de presă de luni al DNA.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în cursul lunii noiembrie 2011, Eugeniu Mija, Realini Lupşa şi Nicolae Vasilescu au pretins de la reprezentantul legal al unor societăţi comerciale (denunţător) suma de 2.000.000 de lei, reprezentând 40 la sută din valoarea totală a unor lucrări de construcţii efectuate în anii 2008 şi 2009 de firmele denunţătorului în beneficiul a cinci primării din judeţul Constanţa.

"Banii au fost pretinşi pentru ca inculpaţii să intervină pe lângă persoane cu funcţii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi pe care să îi determine să dispună achitarea către firmele denunţătorului a datoriei primăriilor respective, în sumă totală de 5.000.000 RON. Suma de 2.000.000 RON urma a fi împărţită între cei trei inculpaţi după recuperarea efectivă şi în tranşe a datoriilor respective", notează procurorii în documentul citat.

De asemenea, în 10 ianuarie, Eugeniu Mija a pretins de la denunţător suma de 20.000 de euro, pe care ulterior a redus-o la 15.000 de euro, pentru a interveni pe lângă preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa şi pentru a-l determina pe acesta să deblocheze fondurile necesare achitării aceloraşi datorii către firmele denunţătorului. În 6 februarie, Eugeniu Mija a primit de la denunţător suma de 15.000 de euro, procurorii procedând la constatarea infracţiunii flagrante.

Tribunalul Constanţa a dispus, în 7 februarie, arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Eugeniu Mija, măsura fiind prelungită ulterior. În cazul lui Realini Lupşa, procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile, interdicţie ce a fost prelungită.

Procurorii au colaborat la instrumentarea acestui dosar cu ofiţeri ai Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa şi Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Constanţa.

Citește și: