Gandul.info
Andrei Ionascu
Departamentul Social - Mediafax
2693 vizualizări 7 feb 2018

UPDATE 23:00 Ministrul Justiţiei a declarat, miercuri seară, că nu e mulţumit de dezbaterea din PE privind legile justiţiei, precizând că "s-a discutat într-o manieră absolută politicianistă". Întrebat de ce nu a fost lăsat să ia cuvântul, Tudorel Toader a spus că "nu s-a dorit aflarea adevărului".

"N-am cum să fiu mulţumit, în condiţiile în care s-a văzut cu ochiul liber, chiar nejurist fiind, faptul că s-a discutat într-o manieră absolut politicianistă, cu un pretext de conţinut juridic. Lăsând la o parte faptul că unii s-au exprimat despre legile justiţiei fără să cunoască nimic din conţinutul respectivelor legi, dar voi face un inventar şi-l veţi vedea cât de repede, îl voi face public, al neadevărurilor care au fost spuse la dezbatere. Minciuna se spune cu intenţie, neadevărul se poate spune şi din greşeală", a declarat, după dezbatere, Tudorel Toader.

Solicitat să comenteze cum i se pare faptul că nu a fost lăsat să ia cuvântul în plenul Parlamentului European, ministrul Justiţiei a răspuns: "Nu s-a dorit aflarea adevărului. Din punctul meu de vedere, ca ministru al Justiţiei, am ferma convingere că nu s-a dorit aflarea adevărului pentru că, de exemplu, nu o să găsiţi nicăieri o afirmaţie de a mea în sensul că Guvernul nu are nevoie de avizul Comisiei de la Veneţia pentru că , procedural, şi cel care a făcut afirmaţia ştie că proiectul de lege s-a dus direct la comisia specială şi că nu a existat un moment în care Guvernul avea abilitatea, competenţa să solicite avizul".

"S-a făcut afirmaţia de exemplu că legile au fost declarate neconstituţionale. Nu legile au fost. Din 303 au fost declarate 4 soluţii legislative. Şi alea sunt tehnice. Ori de la 4 până la spune "legea este neconstituţională" , calea este foarte foarte lungă. S-a indus din start o confuzie pentru că pretextul dezbaterii l-a constituit proiectul de lege pentru modificarea legilor justiţiei, dar s-a vorbit de corupţie", a completat Toader.

La începutul dezbaterii, europarlamentarul Dan Nica a cerut ca ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, prezent în sală, să poată lua cuvântul, însă solicitarea i-a fost refuzată pe motiv că procedura prevede ca la dezbaterea din Parlamentul European să fie prezentă Viorica Dăncilă, premierul României, care a fost invitată, dar nu s-a prezentat.

Vera Jourova, comisarul european pentru Justiţie, Consumatori şi Egalitate de Gen, a declarat miercuri, în plenul Parlamentului European, că instituţiile europene împărtăşesc îngrijorările românilor şi ale Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) faţă de legile justiţiei.

"Discuţiile din România despre legile justiţiei a dus la îngrijorări în UE şi dincolo de graniţele UE. Românii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima opoziţia faţă de legile justiţiei şi îngrijorarea faţă de combaterea corupţiei. Comisia împărtăşeşte aceste îngrijorări. GRECO a decis pentru prima dată să lanseze o anchetă proprie şi va publica un raport în luna martie. România are unul dintre cele mai bune sisteme juridice din regiune, dar Comisia a propus un set de recomandări restante. Îndeplinirea acestor recomandări ar fi putut duce la înlăturarea MCV. În decembrie 2017, în ultimul raport MCV, Comisia şi-a manifestat îngrijorările faţă de conţinutul legilor justiţiei. CSM, garantul constituţional al independenţei justiţiei, a continuat să-şi exprime îngrijorările şi a dat un aviz negativ. Aceste îngrijorări trebuie luate în calcul foarte serios", a spus Jourova. 

Comisarul european pentru Justiţie a formulat o întrebare pentru guvernul României: "Procesul acesta (n.a. - de modificare a legilor justiţiei) respectă independenţa justiţiei?", apoi a adăugat: "Din păcate, vedem că sunt criticate deciziile justiţiei şi normele de integritate, situaţie care nu ne oferă încredere. Trebuie respectate standardele europene".

Vera Jourova a reiterat apelul pentru guvernul român de a consulta Comisia de la Veneţia în privinţa oricărei modificări aduse legilor justiţiei.

"Recomandările pe care le-am trimis autorităţilor române a fost să consulte Comisia de la Veneţia. Comisia consideră în continuare că legile justiţiei pot fi modificate astfel încât să fie bune. Aş vrea să repet apelul pe care l-au lansat Jean-Claude Juncker şi Frans Timmermans pentru autorităţile române, să deschidă dezbaterea şi să construiască un consens pentru a asigura independenţa sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei", a precizat Jourova.

Comisarul european pentru Justiţie consideră că preşedintele României are un rol cheie în privinţa demersului privind legile justiţiei.

"Preşedintele României are un rol cheie de jucat în acest sens şi ştim că domnia sa ia în serios acest demers. România şi românii au trecut printr-un maraton, iar sosirea se vede la orizont. Un eventual pas înapoi ar fi o dezamăgire pentru toţi prietenii României. Viteza cu care va ajunge România la linia de sosire depinde doar de România, dar Comisia este aici pentru a o ajuta", a spus Vera Jourova. 

Nicolai: Ce aţi făcut, doamna comisar, când zeci de oameni au fost arestaţi abuziv?

Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a criticat-o pe Vera Jourova, solicitându-i acesteia să spună ce a făcut atunci când oamenii au fost arestaţi abuziv, interceptaţi ilegal sau trimişi în închisoare şi apoi achitaţi.

"Prezumţia de nevinovăţie, drepturile şi libertăţile nu sunt chestiunile pe care dumneavoastră le garantaţi? Ce aţi făcut, doamna comisar, când zeci de oameni au fost arestaţi abuziv? Ce aţi făcut când sute de mii de oameni au fost trimişi în închisoare şi apoi achitaţi? Ce aţi făcut când foarte mulţi oameni au fost interceptaţi, când serviciile au fost implicate în aceste lucruri? Justiţia se realizează cu bună credinţă, cu onestitate şi cu corectitudine şi numai de astfel de valori nu daţi dovadă în dezbaterea de astăzi (miercuri-n.r.)", a declarat Norica Nicolai, la dezbaterea din Parlamentul European. Europarlamentarul român a comentat că dezbaterea nu este despre statul de drept, ci este o dezbatere politicianistă. 

La rândul său, conservatorul Kosma Zlotowski ia- spus comisarului europeancă nu poate veni „ca o profesoară să daţi lecţii unui guvern democratic” 

Şi europarlamentarul ALDE Mircea Diaconu a susţinut că statul de drept are probleme în România, menţionând că în ţara noastră au fost date într-un an de 16 ori mai multe mandate pe siguranţa naţională decât de către FBI.

"Şi eu sunt îngrijorat de statul de drept din România, cred că are probleme. România a devenit statul cu cele mai multe condamnări CEDO pentru abuzuri contra cetăţenilor ei şi nimeni nu răspunde. Statul de drept are probleme, da. În România au fost date într-un an de 16 ori mai multe mandate pe siguranţa naţională decât a dat FBI. S-au emis mandate, au fost ascultaţi mii de cetăţeni pe motive de siguranţă naţională, ca să zic mai simplu terorism. Într-o ţară în care nu există niciun terorist şi niciun act de terorism. La alegeri au apărut o mie de "terorişti". Statul de drept are probleme în România. Parlamentul trebuie să repare aceste probleme şi nu trebuie să ceară părerea nimănui. Vreau independenţa justiţiei, dar mai ales a României", a declarat Mircea Diaconu, la dezbaterea din Parlamentul European pe tema sistemului judiciar din România.

Ungureanu: Cine poate avea încredere în PSD? Poţi lăsa un hoţ să stabilească preţurile în magazinul care fură? 

La rândul său, europarlamentarul PNL Traian Ungureanu a declarat, în cadrul dezbaterii, că oficialii europeni nu pot avea încredere în cei de la PSD.

"PSD susţine că face reformă, dar cine poate avea încredere în PSD? Poţi lăsa un hoţ să stabilească preţurile în magazinul care fură? Prima decizia a Guvernului a fost să modifice legile pentru infracţiunile liderilor. Modificările propuse fac din procurori anchetatori de mana a zecea. Parlamentarii PSD au respins cererile de urmărire care îi priveau pe liderii PSD. Întrebat de ce numeste în Guvern politicieni cu probleme penale, un lider PSD a răspuns: «Pentru că putem'". Parlamentul European trebuie să comunice PSD că poate numi numia ce e legal, iar mesajul trebuie transmis Guvernului României", a declarat Traian Ungureanu, europarlamentar PPE.

"Românii au strigat în stradă «Vrem justiţie, nu corupţie!". La noi prezumţia de nevinovăţie este mult mai protejată decât prevede directiva. Ce vor să facă prin modificările la codurile penale? Este foarte important pentru că va fi afectată cooperarea judiciară. Spre exemplu, vor ca o persoană să fie investigată numai dupa ce persoana a fost înştiiinţată că este anchetată", a declarat şi Monica Macovei, căreia i-a fost tăiat microfonul pentru că a depăşit timpul alocat.

Recent, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, au declarat că urmăresc "cu îngrijorare" situaţia din România, subliniind că un stat puternic este întemeiat pe independenţa şi eficienţa sistemului judiciar.

"În cel mai recent raport privind mecanismul de cooperare şi de verificare, publicat în noiembrie 2017, Comisia a subliniat faptul că Guvernul şi Parlamentul ar trebui să asigure transparenţa totală a procesului privind legile justiţiei şi să ţină seama, în mod corespunzător, de consultările desfăşurate în cadrul acestuia. De asemenea, Comisia a precizat că o situaţie în care independenţa justiţiei şi evaluările sistemului judiciar sunt considerate valoroase şi li se acordă atenţia adecvată, inclusiv prin avizele Comisiei de la Veneţia, reprezintă o condiţie prealabilă pentru sustenabilitatea reformelor şi este un element important în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor stabilite prin MCV", potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a transmis, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că va fi prezent în sală la dezbaterea din Parlamentul European referitoare la justiţia din România, precizând însă că aceasta este una politică, fără participarea miniştrilor Justiţiei.

"Sunt dezbateri politice, fără participarea miniştrilor justiţiei! Am avut mai multe întrevederi la nivel de grupuri parlamentare sau de lideri ai acestora, precum şi cu reprezentanţi ai comisiei LIBE (Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European -n.r.)!", a transmis, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a precizat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că va fi prezent în sală la această dezbatere.

Citește și: