27926 vizualizări 20 oct 2011

UPDATE Muammar Kadhafi a murit din cauza unei răni la cap, provocată de un glonţ - oficial CNT

Fostul lider libian Muammar Kadhafi a murit din cauza unei răni la cap, provocată de un glonţ joi, în cursul unui schimb de focuri la Sirt, oraşul său natal, a declarat şeful executivului Consiliului Naţional de Tranziţie(CNT), Mahmoud Jibril, transmite AFP.

"Când a fost găsit, el era în stare bună şi avea o armă", a declarat Jibril într-o conferinţă de presă la Tripoli, adăugând că fostul lider a fost ulterior condus la o camionetă.

"Când vehiculul a demarat, a fost prins într-un schimb de focuri între combatanţi pro-Kadhafi şi revoluţionari şi a fost ucis cu un glonţ în cap", a adăugat el.

"El a fost în viaţă până la sosirea la spitalul" din Misrata, a precizat şeful executivului CNT.

Anterior, Mohamed Leith, comandantul forţelor CNT din zona situată la sud de Misrata, a declarat că Muammar "Kadhafi se afla într-un Jeep asupra căruia rebelii au deschis focul. El a coborât şi a încercat să fugă. S-a refugiat într-un canal. Rebelii au deschis focul din nou şi el a ieşit ţinând un kalaşnikov într-o mână şi un pistol în cealaltă".

"El a privit în stânga şi în dreapta, întrebând ce se întâmplă. Rebelii au deschis focul din nou, rănindu-l la umăr şi la picior, iar el a murit mai târziu", a adăugat acesta.

Ioana Bojan, ioana.bojan@mediafax.ro

UPDATE Premierul Jibril a spus că liderul NTC, Mustafa Abdel, va anunţa oficial eliberarea Libiei joi seară sau cel târziu vineri, conform BBC.

UPDATE Convoiul din Sirt în care se află Saif al-Islam Gaddafi, unul dintre fiii dictatorului, este atacat de rebeli, scrie BBC.

UPDATE Un nou FILMULEŢ ŞOCANT: trupul lui Gaddafi transportat într-un camion

UPDATE Reuters publică o nouă imagine şocantă cu Gaddafi mort.

UPDATE Noi imagini cu bucuria libienilor din toată lumea.

Libieni din Malta

Refugiaţi libieni din Tunisia

Libieni din Malta

UPDATE Trupul lui Gaddafi a fost depus într-o moschee din Misrata.

UPDATE Potrivit BBC, premierul libian Mahmoud Jibril a anunţat, într-o conferinţă de presă organizată la Tripoli, că MUAMMAR GADDAFI A FOST OMORÂT. "Am aşteptat acest moment de multă vreme, Gaddafi este mort", a declarat Jibril.

UPDATE Un nou clip video apărut pe internet arată trupul lui Gaddafi este lovit de mai multe persoane

UPDATE Potrivit CNN, Gaddafi era conştient în momentul în care a fost urcat în ambulanţă şi i-a întrebat pe luptători: "Cine sunteţi, ce se întâmplă?"

UPDATE Magazinele din capitala Tripoli s-au deschis şi oferă lucruri gratuit, de bucurie că Gaddafi a murit, notează BBC.

UPDATE Trupul neînsufleţit al fostului lider libian Gaddafi apare într-un clip video difuzat de televiziunea Al Jazeera

UPDATE O nouă fotografie şocantă cu Gaddafi, postată de Al Arabyia.

UPDATE Un oficial al Departamentului de Stat, citat de CNN: "Se pare că Gaddafi a murit"

UPDATE A apărut o nouă fotografie cu Gaddafi mort.

UPDATE AFP scrie că Mou'tassim ar fi fost găsit mort, contrar informaţiilor Reuters, care spun că el ar fi fost capturat în viaţă.

O nouă fotografie cu bucuria libienilor, postată pe Reuters

UPDATE Ministrul Informaţiilor, citat de CNN, spune că Gaddafi a fost ucis în casa în care locuia, când încerca să scape, iar luptătorii au intrat peste el. "A încercat să fugă şi l-au ucis. Când l-au întâlnit, era viu, a fost omorât în timpul luptei", a declarat Shamman.

UPDATE Reuters scrie pe Twitter că trupul lui Gaddafi ar fi fost adus în Misrata, iar jurnaliştii îl vor putea filma. Acest lucru a fost confirmat de Al Arabiya

UPDATE Abdullah Razad, reprezentantul NTC în Tripoli: "Am primit acum câteva minute confirmarea că Gaddafi a murit"

UPDATE Ar fi fost capturat şi Mo'tassim, unul dintre fiii lui Gaddafi, conform unui oficial NTC, citat de Reuters. Mo'tassim ar fi în viaţă.

UPDATE. Consiliul Naţional de Tranziţie (NTC) a confirmat că Gaddafi este mort. Anunţul a fost făcut de ministrul Informaţiilor Mahmoud Shammam, potrivit Reuters. El spune că a primit această veste de la rebeli şi se aşteaptă ca primul-ministru să o confirme în curând."E un moment istoric. Este finalul tiraniei şi al dictaturii. Gaddafi a primit ce merita. NTC l-au omorât pe Gaddafi, nu forţele NATO", a declarat purtătorul de cuvânt al NTC, Abdel Hafez Ghoga.

UPDATE Gaddafi ar fi fost găsit de un luptător tânăr, de 20 şi ceva de ani, care purta o şapcă având însemnele unei echipe de baseball americane. Se pare că Gaddafi ar fi avut asupra sa un pistol de aur.

UPDATE Televiziunea libiană confirmă că Gaddafi a murit, iar cadavrul său va fi dus în oraşul Misrata.

UPDATE Conform Reuters, Gaddafi ar fi fost capturat pe când încerca să fugă într-un convoi, care a fost atacat de avioanele de război ale NATO.

UPDATE În capitala Tripoli, s-au auzit împuşcături, iar oamenii au ieşit în stradă. Reuters publică o galerie foto cu bucuria oamenilor.

UPDATE NTC va organiza în curând o conferinţă de presă, în care se va clarifica situaţia lui Gaddafi.

UPDATE Reuters: "Gaddafi a fost lovit şi în cap. S-a tras mult înspre grupul său, iar Gaddafi a murit"

UPDATE Rebelii anti-Gaddafi au sărbătorit vestea capturării lui Gaddafi. Ei au scandat: "Dumnezeu e mare, Dumnezeu e mare, Gaddafi a fost capturat"

sursa foto BBC

UPDATE A fost prins şi purtătorul de cuvânt al lui Gaddafi, Moussa Ibrahim, scrie Reuters.

UPDATE Reuters anunţă, pe Twitter, că Gaddafi ar fi murit în urma rănilor suferite în momentul în care a fost capturat. Informaţia provine de la un oficial militar al NTC.

UPDATE Conform unui luptător anti-Gaddafi, citat de BBC, colonelul se ascundea într-o groapă şi ţipa: "Nu trageţi, nu trageţi".

UPDATE Conform Reuters, care citează un oficial al Consiliului Naţional de Tranziţie (NTC), în timpul capturării lui Gaddafi a fost omorât Ministrul Apărării, Abu Bakr Jader Younes.

Până acum, capturarea lui Gaddafi nu a fost confirmată nici de NATO, nici de Ministrul Apărării din SUA sau de omologul său din Marea Britanie.


Dictatorul libian Muammar Gaddafi a fost capturat, el fiind rănit la ambele picioare, anunţă Reuters. Anunţul a fost făcut de un comandant al Consiliului Naţional de Tranziţie, Abdel Majid.

Gaddafi a fost capturat în oraşul natal Sirt şi este transportat cu o ambulanţă.

"Este grav rănit, dar încă respiră", a declarat, la rândul său, Mohamed Leith, unul din comandanţii veniţi din Misrata, la est de Sirt. El a aprecizat că l-a văzut pe Gaddafi cu propriii săi ochi, iar acesta era îmbrăcat în haine kaki şi avea un turban pe cap.

Curtea Internaţională de Justiţie vrea să-l aresteze pe Gaddafi, pentru crime împotriva umanităţii.

Colonelul Gaddafi a venit la putere în Libia în 1969 şi a fost înlăturat de la putere în august, în urma unei revolte începute în februarie.

Vom reveni cu amănunte.

Citește și: