Maria MANOLIU
1531 vizualizări 17 nov 2011

Milioane de leduri înşirate pe un traseu de 21,3 kilometri vor ilumina festiv Bucureştiul de sărbători. Luminiţele se vor aprinde pe 4 decembrie şi odată cu ele mai multe clădiri emblematice ale Capitalei vor fi împodobite cu holograme ce vor ce vor avea tematică de iarnă.

Cu proiecţii care vor sugera căderea fulgilor de nea vor fi îmbrăcate Academia de Studii Economice, sediul vechi al Primăriei Capitalei din Bulevardul Regina Elisabeta, Cercul Militar, Universitatea de Arhitectură, dar şi locuri reprezentative cum ar fi Piaţa Roma situată la intrarea în Centrul Istoric.

Culorile predominante ale hologramelor vor fi alb şi albastru. Reprezentanţii Primăriei Capitalei susţin că proecţiile tip hologramă au costuri mai reduse şi au avantajul că protejează clădirile de intervenţii, uneori dure, necesare montării instalaţiilor de iluminat.

Oramente de trei ori mai mari pe stâlpi şi ghilande luminoase în intersecţii

Firma Luxten a început deja să monteze instalaţiile de iluminat pentru sărbătorile de iarnă. În piaţa Charles de Gaulle, la intrarea în Parcul Herstrău sau în Piaţa Presei au fost amplasate "piramide" care după ce se vor aprinde ledurile vor sugera brăduţi împodobiţi.

Au fost montate şi ornamentele pe stâlpi, pe Kiseleff, Mareşal Prezan sau Dorobanţi dar şi ghirlandele luminose de care atârnă corpuri mari rotunde şi care înconjoară Piaţa Presei, zona Arcul de Triumf sau Piaţa Charles de Gaulle. De sărbători se vor aprinde leduri de la Piaţa Unirii până pe Şoseua Bucureşti-Ploieşti, traseul trecând pe la Piaţa U/niversităţii, Piaţa Romană, Piaţa Charles de Gaulle, Arcul de Triumf şi Piaţa Presei, dar şi pe Bulevardul Tineretului, Calea Dorobanţi, Bulevardul Aviatorilor, Calea Victoriei , Bulevardul Regina Elisabeta.

Ca element de noutate, dacă în anii trecuţi stâlpii erau împodobiţi cu ornamente de mici dimensiuni în formă de clopoţei, lumânări sau ţurţuri, acum acestea sunt de dimensiuni aproape de trei ori mai mari. De altfel vor fi iluminate de sărbători şi mai multe artere de circulaţie decât în anii precedenţi iar pe copaci vor atârna plase luminoase.

Iluminatul ecologic mai spectaculos şi de zece ori mai ieftin

Reprezentanţii Primăriei Capitalei susţin că împodobirea oraşului cu instalaţii de iluminat tip led se face ca în marile capitale europene. Consumul unor astfel de instalaţii este de zece ori mai mic decât al beculeţelor iar efectul este mult mai spectaculos.

Pentru consumul de electricitate din timpul sărbătorilor de iarnă Primăria Capitalei nu plăteşte nimic, toate costurile urmând să fie suportate de firma care se ocupă de iluminatul stradal al oraşului.

Citește și: