4701 vizualizări 12 mai 2011

Doar 31 de vameşi şi poliţişti de frontieră se mai află după gratii, potrivit precizării făcute pentru gândul de către purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan. Şi aceştia, însă, este posibil să fie eliberaţi zilele acestea, după ce se vor judeca cererile aflate pe rolul instanţelor de judecată.

În urma unei operaţiuni de amploare, demarată în luna februarie, 237 de vameşi şi poliţişti de frontieră de la vămile Siret, Moraviţa, Foeni, Naidăş, Albiţa au devenit inculpaţi pentru luare de mită. Procurorii nu au cerut arestarea pentru toţi dintre aceştia, iar pe alţii i-au pus în libertate judecătorii chiar de la început. În luna martie, 172 erau încă în arest. Acum mai sunt în arest 31 dintre ei. Cu excepţia vămii Năidaş, procurorii au înaintat deja rechizitoriile către judecători.

Ce se va întâmpla cu procesele?

Practic, procesele privind corupţia din vămi se vor judeca cu inculpaţii în libertate. Ce se va întâmpla cu aceste procese? Cel mai probabil, ţinând cont de practica judiciară şi de similitudinea cu alte cauze - dosarele vameşilor de la Ploieşti şi de la Otopeni - durata acestor procese va fi foarte mare, respectiv câţiva ani.
Spre exemplu, în cazul vameşilor de la Otopeni, rechizitoriul a fost finalizat în 2007, când a fost trimis instanţei de judecată. Potrivit procurorilor, 21 de vameşi de la Otopeni au comis în mai puţin de un an de zile 8121 fapte de corupţie.

Procesul la instanţa de fond a durat patru ani. S-au acordat 22 de termene de judecată, iar dosarul a fost suspendat de două ori pentru că s-au ridicat excepţii şi a fost trimis la Curtea Constituţională, unde a stat, în total, un an şi jumătate Sentinţa la fond s-a pronunţat în luna martie 2011, vameşii fiind condamnaţi la diverse pedepse cu închisoarea cu executare, maxima fiind de patru ani. Procesul mai are două căi de atac: apel şi recurs.

De ce au fost puşi în libertate

Două au fost, în principal, motivele pentru care vameşii şi poliţiştii de frontieră au fost puşi în libertate: nivelul de instrucţie şi neclaritatea înregistrărilor audio şi video, principalele probe ale procurorilor.
Redăm în continuare câteva pasaje din motivările judecătorilor:


• "Curtea are în vedere faptul că inculpaţii sunt persoane instruite din punct de vedere educaţional, au meseria de poliţist, evident că nu au antecedente penale".
• " S-a reţinut în sarcina fiecărui inculpat că a extras, de mai multe ori, bancnote din paşapoartele prezentate la controlul de frontieră, însă, din convorbirile şi imaginile interceptate nu rezultă, decât cu câteva excepţii, valoarea bancnotei primită şi pentru niciunul din actele materiale, identitatea persoanei care a oferit mita".
• "În acelaşi timp, o serie de fotografii, de înregistrări audio-video, nu sunt, din punct de vedere tehnic, relevante pentru susţinerea punctelor de vedere exprimate în referatul Parchetului".


Înregistrările şi interceptările au surprins însă partidele de sex din vămi

În timp ce judecătorii nu sunt mulţumiţi de informaţiile furnizate de anumite înregistrări, detalii picante despre ce făceau vameşii corupţi au ieşit la iveală din dosare.
Surse judiciare au declarat pentru gândul că doi poliţişti de frontieră şi un vameş apar în ipostaze jenante, masturbându-se în timp ce se uitau la filme porno. Totul se întâmpla în timpul orelor de program, în vămile Stamora Moraviţa şi Naidăş. Cei trei, care se aflau sub supraveghere, au fost filmaţi de camerele montate de anchetatori în pereţi şi în monitoarele calculatoarelor.

Imaginile, înregistrate în timpul turei de noapte, îi surprind pe suspecţi în faţa calculatoarelor din birourile Poliţiei de Frontieră. Aceştia se încuiau cu orele în birouri, în timp ce restul lucrătorilor continuau colectarea şpăgilor. Anchetatorii mai confirmă şi episodul partidei de sex între un vameş şi o poliţistă, înregistrată, de asemenea, de camerele de supraveghere.

Citește și: