Tibi Bujdei - Mediafax
Ionut Jifcu
1915 vizualizări 27 aug 2016

Prim-ministrul Poloniei a afirmat că inclusiv votul pentru ieşirea Marii Britanii din UE este o consecinţă a politicii privind migranţii din Orientul Apropiat.

“Politica de migraţie actuală nu a avut efecte pozitive şi va trebui schimbată optica, astfel încât să fie alocate ajutoare substanţiale sau mai mari pentru prevenirea acestui fenomen. Această problemă trebuie rezolvată acolo de unde a apărut. Polonia va creşte sprijinul financiar pentru ajutor umanitar. De ce am avut un referendum (pentru ieşirea Marii Britanii din UE – n.r.) şi a avut succes? Clasa politică să-şi pună întrebări şi să tragă concluzii din asta”, a declarat ea.

Beata Szydło a adăugat că Polonia militează pentru schimbare politicii UE privind refugiaţii şi pentru întârirea înţelegerii cu Turcia.

“Acordul UE-Turcia trebuie să fie mai eficient şi trebuie normalizată situaţia. Am militat pentru un compromis pentru schimbarea politicii de migraţie, pentru schimbarea opticii. Nu vom mai fi de acord cu cote de alocare, ca statele membre să fie puse să preia anumite cote obligatorii de migranţi. În această privinţă, toate statele ue trebuie să ajungă la un compromis”, a mai spus premierul Poloniei.

Dacian Cioloş, a primit-o, sâmbătă dimineaţa, la Gura Humorului, pe Beata Szydło, premierul Poloniei, cei doi discutând, printre altele, despre viitorul Europei după Brexit, iar delegaţia oficială urmează să viziteze Voroneţul şi să aibă o întâlnire cu minoritatea poloneză din judeţul Suceava.

Cei doi premieri au abordat aspecte legate de dezvoltarea relaţiilor bilaterale, în contextul Parteneriatul Strategic existent între cele două ţări. De asemenea, au avut un schimb de vederi cu privire la principalele teme de actualitate ale agendei europene, cum ar fi viitorul Europei în contextul votului în favoarea Brexit, bugetul UE şi procesul de revizuire a Cadrului Financiar Multianual, la jumătatea perioadei, cooperarea în domeniul securităţii şi interesul ambelor ţări pentru consolidarea relaţiei transatlantice, dar şi evoluţiile din vecinătatea estică a Uniunii.

Citește și: