Silviu Bănilă
3423 vizualizări 16 feb 2019

„Refugiaţi e cuvântul spus, dar terminat... vine musulmani aici! Nu ştiu când vine, că prima dată va fi o construcţie de cel puţin doi ani de zile, reabilitează gardul şi toate alea. A dat donaţie, ce a dat mobiliere şi toate alea. Musulmanul vine ca un copil nou-născut”, spune portarul care păzeşte terenul unde va fi amplasat centrul pentru refugiaţi.

Potrivit Digi24.ro, acum locul de 4 hectare se află în paragină, dar va deveni cămin pentru refugiaţi.

Inspectoratul pentru Imigrări va amenaja la Crevedia noul centru cu un ajutor de 800.000 euro, de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Amplasamentul ar urma să fie gata în doi ani.

De la 100 de locuri, centrul va găzdui apoi 500 de locuri.

„Dacă îi place munca merge cu mine la pădure şi munceşte, îşi ia şi el bani. Dacă nu e oi ca la ei acolo în continuare, şi e carne de porc, carne de pui de aici de la abator, mănâncă că nu are încotro, ce mănâncă, face foamea?”, spune un sătean, care se gândeşte dacă imigranţii vor avea sau nu spor la muncă.

România găzduieşte şase centre pentru refugiaţi, cu o capacitate de 900 de locuri. În 2018, peste 2.000 de străin au cerut ajutor de la statul român, dar gradul de ocupare rămâne de doar 40%.

Aproape 5.000 de imigranţi au ajuns în România în 2017.

 

România preia imigranţi de pe navele umanitare

România se numără printre ţările care se oferă să primească imigranţi extracomunitari aflaţi la bordul unei nave umanitare blocată într-un port din Sicilia, anunţa în ianuarie 2019 premierul Italiei, Giuseppe Conte.

"În câteva ore, va începe debarcarea imigranţilor aflaţi la bordul navei Sea Watch", spunea premierul Italiei, Giuseppe Conte.

La bordul navei umanitare Sea Watch 3 sunt 47 de imigranţi extracomunitari salvaţi din Marea Mediterană. Vicepremierul Matteo Salvini, care este şi ministru italian de Interne, se opune debarcării imigranţilor extracomunitari în Italia.

Pe fondul presiunilor, Matteo Salvini, liderul formaţiunii de extremă-dreapta Liga Nordului, a acceptat oferirea de asistenţă şi debarcarea imigranţilor în Italia dacă vor fi preluaţi de alte ţări europene.

În acest context, premierul Giuseppe Conte a anunţat că a ajuns la un acord pentru distribuirea extracomunitarilor în Luxemburg, Germania, Franţa, Portugalia, România şi Malta, informează cotidianul Corriere della Sera şi agenţia de presă Adnkronos.

La începutul lunii ianuarie, opt state din cadrul Uniunii Europene, inclusiv România, au decis să preia 176 de imigranţi extracomunitari salvaţi din Marea Mediterană şi aflaţi în Malta, a informat publicaţia germană Die Welt.

O instanţă judiciară din Sicilia a cerut, săptămâna trecută, aprobarea Parlamentului Italiei pentru judecarea vicepremierului Matteo Salvini, liderul formaţiunii de extremă-dreapta Liga Nordului, acuzat de sechestrare de persoane pentru că nu a permis debarcarea a numeroşi imigranţi extracomunitari în august 2018.

foto: captură Digi24.ro

Citește și: