Departamentul Social - Mediafax
2322 vizualizări 31 ian 2019

“Este vorba despre contractul de management financiar prevăzut de lege, de ordinul de ministru care reglementează ocuparea funcţiei de director prin concurs. Orice director care promovează concursul de ocupare a unei funcţii vacante trebuie să semneze două contracte, unul de management educaţional cu inspectorul general pe care l-am semnat, pentru că era cel prevăzut de ordinul de ministru, şi altul de management administrativ financiar cu primarul de sector şi pe care primarul de sector l-a modificat,” a declarat pentru Mediafax, directoarea Liceului ”Gheorghe Şincai” din Capitală, Silvia Muşătoiu.

Ea refuză să semneze contractul pentru că nu este cel prevăzut prin ordin de ministru. Astfel, potrivit clauzei de la punctul C - Drepturile şi obligaţiile directorului, punctul 7 I, la care este adăugată şi precizarea: “achiziţiile publice efectuate în condiţiile Legii nr. 98/2016, cu modificările şi completările ulterioare, vor fi realizate doar cu aprobarea prealabilă a Primarului sectorului 4 al Municipiului Bucureşti.”

Prin această clauză, spune directoarea liceului, presupune ca toate achiziţiile făcute de şcoli să se opereze prin firmele agreate de Primăria Sectorului 4.

“Obligă şcolile să facă achiziţii doar de la anumiţi furnizori din contractul cadru încheiat de primărie. Primăria nu-şi asumă toată răspunderea pentru achiziţie, doar indică furnizorii în contactul cadru. Şcolile semnează contracte pe acele preţuri pe care primăria le-a stabilit. Preţurile clar că sunt mai mari decât cele practicate de operatorii economici de acelaşi tip”, a precizat Silvia Muşătoiu.

Silvia Muşătoiu, directoarea liceului Gheorghe Şincai din Capitală

Contracte modificate, doar în Sectorul 4

Directoarea instituţiei de învăţământ spune că aceste contracte au fost modificate doar în Sectorul 4 al Capitalei.

“M-am adresat la toate instituţiile superioare. Am depus inclusiv documentele prin care justific faptul că l-am chemat pe primar la dialog, am rugat primarul să semneze contractul prevăzut de ordinul de ministru. Nu am niciun răspuns. Am depus la primărie două exemplare în original din contractul acela aprobat în ordin de ministru şi aştept un exemplar înapoi, semnat de primar,” a explicat Muşătoiu.

Colegiul "Gheorghe Şincai" este pe locul 22 în topul celor mai bune licee din ţară.

Federaţia Spiru Haret: NOI suntem ”Şincai”

Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret“ (FSE) somează public Primăria Sectorului 4, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi Ministerul Educaţiei Naţionale să oprească orice fel de presiuni la adresa directoarei privind semnarea contractului de management administrativ-financiar.

“Politicienii, indiferent de partidul din care fac parte, trebuie să înţeleagă că România nu se poate schimba în bine, atât timp cât vor interveni în activitatea managerială a unităţilor de învăţământ, încercând să-şi impună «cunoştinţele» şi «firmele agreate»”, se arată în comunicatul trimis de FSE “Spiru Haret”.

Politicienii, indiferent de partid, sunt somaţi de FSE să se oprească, fiindcă şcoala nu este “tribună politică”. 

Directoarea Colegiului Şincai nu semnează un acord cu Primăria Sectorului 4: Primarul l-a modificat

“Ştim că pentru voi (n.r. - adresare politicienilor) şcoala şi oamenii ei nu sunt aducătoare de voturi. Dar, prin acţiunile voastre îndreptate împotriva celor care mai cred că profesionalismul şi respectul pentru lege constituie fundamentul unui învăţământ modern, nu faceţi decât să convingeţi încă odată - atât pe noi, cât şi pe actualii elevi, viitoarele generaţii de votanţi - că nu sunteţi capabili decât să guvernaţi prin ameninţări şi abuzuri. Astăzi, reacţionează un director şi câţiva zeci de dascăli. Mâine, majoritatea societăţii vă va sancţiona drastic pentru aceste fapte”, se mai arată în comunicat.

Comitetul Reprezentativ al Părinţilor  Elevilor Colegiului Naţional “Gheorghe Şincai” a iniţiat o petiţie online, pentru a strânge semnături împotriva ”modificării abuzive a prevederilor unui contract al cărui conţinut a fost prestabilit de Ministerul Educaţiei Naţionale, cât si împotriva  tentativei de santaj şi presiune la adresa unui Director al unei instituţii de învăţământ, în vederea semnării unui document în varianta modificată faţă de forma legal standardizată.”

Până la ora transmiterii ştirii, primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere pe acest subiect.

Foto: Hepta/ Colegiul Naţional Gheorghe Şincai/ Facebook

Citește și: