1457 vizualizări 31 mai 2019

„Adresez salutul meu cordial şi mulţumirile mele domnului preşedinte şi doamnei premier pentru invitaţia de a vizita România. Îl salut pe membrii corpului diplomatic şi pe membri societăţii civile. Pe fratele meu Daniel ţin să îl salut cu iubire frăţească. (…) Îl salut cu drag pe episcopi, preoţii şi toţi membrii Bisericii Catolice. Sunt bucuros să mă găsesc în frumoasa dumneavoastră ţară, la 20 de ani de la vizita Papei Ioan Paul al II- lea şi când ţara dvs deţine preşedinţia Consiliului UE, la 30 de ani când ţara dvs s-a eliberat de la regimul comunist”, a declarat Papa Francisc, într-un discurs ţinut la Palatul Cotroceni.

Suveranul Pontif a amintit că România s-a angajat pentru recunoaşterea fundamentală a libertăţii religioase.

„Biserica Catolică nu este străină, ci e pe deplin părtasă la spiritul naţional. De aceea doreşte să contribuie la clădirea societăţii şi a vieţii civile şi spirituale pe aceste frumos tărâm al vostru, al României. Domnule preşedinte, dorim României prosperitare şi pace, invoc asupra familiei dvs, asupra tuturor celor prezenţi, ca şi asupra întregii populaţii a ţării belşugul şi să vă binecuvânteze Maica Domnului. Dumnezu să binecuvânteze România”, a spus Papa Francisc, în România.

Sanctitatea Sa a făcut referire şi la românii din Diaspora.

Papa Francisc a avut un mesaj pentru românii aflaţi în Diaspora, spunând că aduce „un omagiu sacrificiilor făcute de atâţia fii şi fiice ale României, care cu cultura lor, patromoniul lor, îmbogăţesc cultura altor ţări”.

„Trebuie să recunoastem că transformările au comportat apariţia unor obstacole care nu au fost mereu de gestionat. Mă gândesc la fenomenul imigraţiei care a implicat mai multe persoane. Mă gândesc la depopularea atâtor sate. Mă gândesc la consecinţele pe care toate acestea le pot avea asupra calităţii vieţii şi la slăbirea rădăcinilor voarte culturale. Aduc un omagiu sacrificiilor făcute de atâţia fii şi fiice ale României, care cu cultura lor, patromoniul lor îmbogăţesc cultura altor ţări”, a spus Papa Francisc.

„Să se preocupe de binele comun al poporului său. A merge împreună ne cere nobleţea de a renunţa la ceva din propria noastră viziune astfel încât să creăm o armonie în scopuri pe care le împărtăşim. O societate în care cei mai slabi, săraci, ultimii să nu fie văzuţi ca indezirabili, nişte cetăţeni şi fraţi pe care trebuie să îi includem pe deplin în viaţa civilă. Atunci când o societate se ocupă de soarta celor mai puţin avantajaţi abia atunci se poate numi o societate civilă”, a mai spus Papa.

Sanctitatea Sa a făcut referire şi la românii din Diaspora.

„Aduc un omagiu sacrificiului fiilor şi fiicelor României care, prin cultura lor, prin patrimoniul valorilor şi al muncii lor, îmbogăţesc ţările în care au imigrat, iar prin roadele efortului lor îşi ajută familiile rămase în patrie. (…) Pentru a înfrunta dificultăţile acestei noi faze istorice, pentru a identifica soluţii eficiente şi a găsi puterea de a le pune în practică, trebuie să se intensifice colaborarea pozitivă a forţelor politice, economice, sociale şi spirituale. Este nevoie ca toţi să mergem împreună şi să îşi propună ferm să nu renunţe la vocaţia cea mai nobilă la care statul trebuie să aspire: să se îngrijească de binele comun al poporului său", a spus Papa Francisc.

„A merge împreună ca mijloc de construire a istoriei, impune nobleţea de a renunţa la ceva din propriile năzuinţe sau din interesul personal în favoarea unui plan mai amplu astfel încât să se creeze o armonie care să permită înaintarea sigură spre ţeluri comune. În felul acesta, se poate construi o societate care să-i includă pe toţi, în care fiecare, punându-şi la dispoziţie propriile talente şi competenţe, printr-o educaţie de calitate şi prin muncă creativă, participativă şi solidară, să devină protagonist al binelui comun. O societate în care cei mai slabi, cei mai săraci şi cei mai din urmă să nu fie consideraţi indezirabili, „obstacole” care ar împiedica „maşina” să meargă, ci cetăţeni şi fraţi trebuie complet integraţi în viaţa civilă", a mai spus Papa.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la ceremonia de la Palatul Cotroceni, că în urmă cu mai puţin de o săptămână destinul european a fost confirmat cu forţă de românii din ţară şi străinătate, iar diplomaţia pontificală continuă să reprezinte un factor pacificator.

La ceremonia aniversară participă şi foştii preşedinţi Traian Băsescu şi Emil Constantinescu, premierul Viorica Dăncilă, preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu şi preşedintele Camerei deputaţilor, Marcel Ciolacu.

 

Citește și: