Mihaela STOICA
Elvira Gheorghita
6453 vizualizări 18 aug 2014

Luni, în Sala Sinodală din reşedinţa patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Între hotărârile adoptate figurează şi aceea privind solicitarea de amânare a intrării în vigoare a Legii 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare.

"Sfântul Sinod a luat act cu îngrijorare de adoptarea Legii nr. 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare, act normativ deficitar şi ambiguu în multe privinţe, având ca principală motivaţie crearea cadrului legislativ pentru înfiinţarea de cimitire private, de către operatori economici, dar care nu reglementează corespunzător problemele generate prin noutăţile aduse. De aceea, Sfântul Sinod solicită Guvernului şi Parlamentului României să amâne intrarea în vigoare a acestei legi în vederea modificării şi completării acestui act normativ", a precizat instituţia.

Unul dintre iniţiatorii legii, parlamentarul UDMR, Antal István, s-a declarat surprins de solicitarea conducerii Bisericii Ortodoxe Române. "De ce nu au venit în Parlament cu un punct de vedere. Proiectul ăsta a stat în Parlament cinci ani de zile. Ei trebuia să vină la comisia de specialitate să îşi spună punctul de vedere. Cine să amâne intrarea în vigoare a legii? Aţi mai întâlnit aşa un caz, pe undeva? Să depună nişte modificări inteligente şi atunci intră în procedură normală, trece de cele două camere şi, ştiu eu, în două - trei luni de zile, se fac acele corecturi la câteva articole, în mod inteligent depuse, şi o să fie adoptat de toţi parlamentarii. Asta cred eu. Acum, după ce că abia a trecut, cum să îl amâne Parlamentul?", a declarat pentru gândul deputatul UDMR. Acesta a ţinut să precizeze că proiectul iniţiat de el nu a fost făcut cu scopul de a supăra cultele. "Era nevoie să se reglementeze aceste edifici", a adăugat Antal István.

Legea 102/2014, publicată în Monitorul Oficial în 11 iulie 2014, prevede printre altele că oricine are dreptul la o înmormântare decentă şi la aducerea ultimului omagiu la locul de veci al decedatului.

La stabilirea locului de veci şi organizarea serviciilor funerare, persoanele în drept şi prestatorii serviciilor funerare sunt obligaţi să colaboreze între ei, să ţină cont de voinţa exprimată pe timpul vieţii de către defunct sau, în lipsa acesteia, vor ţine seama de apartenenţa religioasă a defunctului.

Înmormântarea poate fi religioasă sau laică. Înmormântarea religioasă are loc cu respectarea canoanelor, obiceiurilor locului, tradiţiilor şi regulamentelor cultului respectiv. În cazul înmormântării laice, organizatorii stabilesc modul de desfăşurare a procesiunii funebre, mai prevede legea.

Tot în şedinţa de luni s-a hotărât, la cererea Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România, ca Sfântul Mucenic Hristofor (9 mai) să fie declarat ocrotitor (patron spiritual) al transportatorilor rutieri din România.

În prezent, în România funcţionează cimitire aflate în administrarea statului, cimitire episcopale şi mânăstireşti şi un număr foarte mic de cimitire private, ultimele nefiind recunoscute în statutul BOR. Anul trecut, gândul scria, în articolul intitulat 'BOR vrea să elimine concurenţa cimitirelor private care ”nu au nimic sacru în ele şi sunt doar o sursă de bani”',  că În Bucureşti erau doar câteva cimitire private, în Cluj doar două, în Iaşi nu era niciunul, la fel şi în Timişoara, în schimb exista unul în Hunedoara. Patriarhia afirma, anul trecut, că  înfiinţarea şi administrarea cimitirelor în sistem privat provoacă consecinţe grave: "tulburarea păcii confesionale în perimetrul lor". De asemenea, o hotărâre a Sântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) nr.943/ 2012 în care se specifică, printre altele că: "centrele eparhiale vor continua demersurile la autorităţile locale în drept pentru anularea certificatelor de urbanism eliberate pentru amenajarea cimitirelor private"

Citește și: