Catalin Lupasteanu - Mediafax
53800 vizualizări 17 feb 2015

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Ploieşti fac cercetări într-o cauză penală privind infracţiuni asimilate celor de corupţie şi infracţiuni de fraudare a fondurilor Uniunii Europene, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Potrivit sursei citate, în acest dosar au loc 14 percheziţii, majoritatea în Bucureşti şi Ploieşti, la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că una dintre firmele la care se fac percheziţii este SC Exfin SRL, fondată de Cornelia Naum, mama premierului Victor Ponta, care este controlată în prezent de către sora şi cumnatul primului ministru, Alexandra şi Iulian Herţanu.

UPDATE 19.20 Fostul consilier judeţean Mihai Coman a fost reţinut, marţi seară, de către procurorii DNA Ploieşti, pentru 24 de ore, după ce a fost audiat peste opt ore, la sediul instituţiei. Mihai Coman deţine funcţia de consilier în cadrul SC Hidro Prahova, firmă care derulează proiectul european de canalizare a zeci de localităţi din judeţ.

UPDATE 17.00 Sebastian Ghiţă este urmărit penal pentru sprijinirea unui grup infracţional, în care este implicată şi firma cumnatului lui Victor Ponta. Ghiţă a anunţat, la ieşirea de la audieri, că a fost pus sub control judiciar, neavând voie să intre în contact cu Mircea şi Vlad Cosma. DETALII AICI

UPDATE 16:00 Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, şi fiul acestuia, deputatul Vlad Cosma, audiaţi, marţi, la DNA Polieşti, în dosarul în care este vizat şi Iulian Herţanu, cumnatul premierului, au fost puşi sub control judiciar, sub acuzaţiile de sprijinire a unui grup infracţional organizat.

UPDATE 14.45 Şeful Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a plecat de la DNA, spunând că are calitatea de inculpat în dosar.

UPDATE 12:38 Şeful CJ Prahova, Mircea Cosma, a fost adus la audieri la DNA Ploieşti.

UPDATE 11:54 Deputatul Sebastian Ghiţă, apropiat al premierului Victor Ponta, are calitate de suspect în acest dosar, fiind citat la DNA Ploieşti. Ghiţă a arătat citaţia jurnaliştilor, la intrarea în parchet.

„Îl cunosc pe om şi probabil că procurorii au vrut să se lămurească de natura relaţiilor mele cu el”, a declarat Sebastian Ghiţă la intrarea la audieri.

Ghiţă a mai spus că ştie de contractul de la Comarnic: „Cunoaştem toţi factorii politici din judeţ că este o situaţie care trenează de câţiva ani de zile şi că lucrările acolo nu au funcţionat foarte bine, că a fost o lcitiaţie câştigată cu bani foarte puţini, aproape la jumătate de preţ şi că firma nu a reuşit să performeze şi să termine acea lucrare”.

UPDATE 11:13: O firmă a lui Iulian Herţanu, cumnatul lui Victor Ponta, împreună cu mai multe societăţi, între care Euroconstruct Trading, ar fi obţinut ilegal un proiect european privind extinderea reţelei de canalizare în Comarnic, din care şi-ar fi însuşit sume mari de bani, prin schimbarea destinaţiei fondurilor. CITEŞTE DETALII AICI.

UPDATE 11:00: Cumnatul premierului, Iulian Herţanu, săltat de procurori şi dus la DNA

UPDATE 09:30 Reacţia premierului: „Nu cunosc!”

Premierul Victor Ponta a reacţionat pe Twitter în această dimineaţă la vestea percheziţiilor care au loc la firmele rudelor sale. „Nu cunosc şi ar fi greşit să comentez eu cercetările efectuate de procurori faţă de cumnatul meu. Legea trebuie să fie egală pentru toţi”, a scris Ponta.

 

 

Potrivit surselor citate, Iulian Herţanu ar urma să fie dus la audieri, la DNA Ploieşti.

Procurorii sunt sprijiniţi în această cauză de Serviciul Român de Informaţii şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.

UPDATE: Prejudiciu estimat de procurori: 7,8 milioane de lei + 2,5 milioane de lei din evaziune fiscală

Anchetatorii suspectează că în dosarul în care au loc percheziţii la mai multe firme, între care şi cea a surorii şi cumnatului lui Victor Ponta, s-ar fi deturnat aproximativ 54 la sută din fondurile dintr-un proiect european, prejudiciul fiind estimat la 7,8 milioane de lei, spun surse judiciare.

Sursele citate au declarat, pentru MEDIAFAX, că în acest dosar, care vizează infracţiuni de fraudare a fondurilor UE, anchetatorii suspectează că s-ar fi deturnat aproximativ 54 la sută din fondurile dintr-un proiect european, banii fiind însuşiţi în interes propriu. De asemenea, în cauză sunt suspiciuni şi cu privire la comiterea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, printre care şi fapte de evaziune fiscală.

Prejudiciul produs ar fi fost estimat la 7,8 milioane de lei, la care s-ar adăuga un prejudiciu de 2,5 milioane de lei, din evaziune fiscală, au precizat sursele citate.

 

Citește și: