Biro ATTILA
5881 vizualizări 4 dec 2014

DNA spune într-un comunicat public că luna trecută s-a autosesizat privind votul din diaspora. Direcţia a solicitat în cadrul acestor investigaţii ca Parchetul General să-i transmită dosarul deschis pe 18 noiembrie. "La nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei, în cursul lunii noiembrie, anul curent, s-a înregistrat un dosar penal în care se fac cercetări cu privire la modalitatea de organizare şi desfăşurare a votului în Diaspora. Procurorii anticorupţie, constatând că la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se află înregistrat un dosar penal cu acelaşi obiect, la data de 02 decembrie 2014 au solicitat acestei instituţii cauza respectivă, în vederea reunirii celor două cauze penale. Facem precizarea că începerea urmăririi penale cu privire la faptă nu are caracterul formulării unei acuzaţii împotriva unei persoane, ci are doar semnificaţia instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă", se arată în comunicatul DNA

Parchetul General a acceptat ca dosarul să fie transmis la DNA. 

Parchetul General a început o anchetă în privinţa votului din diaspora, după ce mii de români au fost practic împiedicaţi să-şi exprime dreptul la vot la alegerile prezidenţiale.

Pe 20 noiembrie, gândul a relatat că Parchetul General a început ancheta în cazul votului din diaspora la două zile după turul al doilea al prezidenţialelor, şi nu imediat după neregulile sesizate pe 2 noiembrie, aşa cum iniţial a susţinut procurorul General, Tiberiu Niţu. La câteva ore după declaraţia lui Niţu, Parchetul General a transmis un comunicat în care arată că urmărirea penală a început pe 18 noiembrie, în aceeaşi zi Gândul a solicitat instituţiei să menţioneze dacă cercetează sau nu posibilele infracţiuni comise la votul la scrutinul prezidenţial.

Biroul de presă a încercat să explice inadvertenţa procurorului general prin faptul că în cele 16 zile scurse de la turul I procurorii au verificat dacă sesizările respectă cerinţele de formă adică dacă sunt semnate sau dacă sesizează o infracţiune. În cazul baronului Govor de la Satu Mare, DNA s-a autosesizat şi a început urmărirea penală în mai puţin de 24 de ore după ce gândul a publicat o înregistrare în care acesta ameninţa mai mulţi directori de instituţii publice.

Peste 360.000 români din diaspora au votat până la ora 21/ora locală la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, faţă de peste 161.000 în primul tur, cei mai mulţi votanţi înregistrându-se în Italia, Spania, Republica Moldova, Marea Britanie, Franţa şi Germania, conform datelor BEC. În ciuda numărului record de români care s-au prezentat la vot în străinătate pentru alegerea noului preşedinte al României, au existat, din nou, mii de concetăţeni care nu au putut vota, după cum gândul a transmis pe tot parcursul zilei de duminică. Totodată, amintim că la Paris şi la Torino s-a intervenit cu gaze lacrimogene împotriva românilor care protestau faţă de neprelungirea programului de vot. Mai mult, la Londra, secţia de votare de la Brent Civic şi-a închis porţile cu o oră şi jumătate înainte de finalul programului de vot, organizatorii considerând că doar cei care mai erau înăuntru puteau vota.

Comisia Europeană a declarat după turul doi, la solicitarea ziarului Gândul, că se aşteaptă ca autorităţile române să analizeze toate problemele semnalate de românii din străinătate care nu au putut vota. De asemenea, executivul european condus de Jean-Claude Juncker va urmări cu atenţie procesul de clarificare a situaţiei.

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, şi-a anunţat marţi demisia din funcţia de ministru de Externe, în contextul problemelor de la organizarea alegerilor prezidenţiale în străinătate. Meleşcanu a spus că măsurile luate de el în puţinul timp în care a condus MAE au fost cele care au permis o prezenţă record la alegerile din afara ţării şi că de vină pentru problemele înregistrate a fost doar legea rigidă, care trebuie schimbată şi adaptată la realităţile demografice actuale

Citește și: