Andrei Luca POPESCU
4203 vizualizări 5 dec 2014

Laura Codruţa Kovesi solicită intervenţia legislativă urgentă, pentru modifica dispoziţiile din Codul de procedură penală privind controlul judiciar şi cauţiunea, după ce judecătorii Curţii Constituţionale au declarat articolele 211-217 din lege neconstituţionale. În document, Kovesi argumentează că dacă nu se va întâmpla acest lucru, vor apărea vulnerabilităţi în dosarele penale aflate în curs şi în care judecătorii au impus măsuri de control judiciar.

„Astfel, există riscul ca inculpaţi a căror libertate de mişcare a fost restrânsă de către judecătorul de drepturi şi libertăţi să părăsească teritoriul ţării, îngreunând astfel desfăşurarea procesului penal. Având în vedere că pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie există mai multe asemenea cauze care privesc persoane publice suspectate de săvârşirea unor infracţiuni grave şi care beneficiază de resurse materiale semnificative, materializarea acestui risc poate crea în rândul publicului impresia că inacţiunea autorităţilor a facilitat acestor persoane sustragerea de la răspunderea penală”, arată şefa DNA, conform unui comunicat de presă al instituţiei.

Şefa DNA consideră că „modificările ar trebui adoptate printr-o ordonanţă de urgenţă care să intre în vigoare anterior publicării deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial”.

DNA mai arată în comunicat că susţine introducerea unei perioade de 60 de zile pentru controlul judiciar, termen care să poată fi prelungit succesiv pe aceeaşi perioadă, iar durata măsurii preventive să nu depăşească 2 ani.

Curtea Constituţională a decis joi că mai multe articole din Codul de Procedură Penală care privesc măsurile preventive de control judiciar dar şi controlul judiciar pe cauţiune sunt neconstituţionale. CCR a explicat că a luat această decizie deoarece pe măsura controlului judiciar codul nu prevede un termen fix.

Decizia va avea efect doar după ce va fi publicată motivarea în Monitorul Oficial. Până atunci parchetele şi procurorii vor putea să dispună măsura controlului judiciar. CSM a trimis către Parlament o propunere pentru a remedia din timp inadevertenţa din Codul de Procedură Penală.

Citește și: