Andrei Luca POPESCU
19895 vizualizări 10 apr 2014


Procurorii DNA arată că există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012 – 2014, senatorul Isăilă, şef de serviciu în Ministerul Finanţelor şi începând cu decembrie 2012 senator în Parlamentul României, a obţinut importante sume de bani prin folosirea influenţei pe care o avea sau pe care a lăsat să se înţeleagă că o are pe lângă funcţionari publici, pentru a-i determina să nu îşi îndeplinească în mod corect atribuţiile de serviciu.

Astfel, la începutul anului 2012, senatorul, care era la acel moment şef serviciu în Ministerul Finanţelor Publice, a pretins, cu complicitatea lui Cristian Ştefan Ene (consilierul său), prin intermediarul Cristescu Cătălin, suma de 200.000 euro de la un denunţător, pentru a realiza intervenţii pe lângă funcţionarii ANAF care efectuau un control la o societate comercială administrată de denunţător, în vederea soluţionării favorabile sau blocării controlului, susţine DNA.

După ce a primit banii, Ovidiu Marius Isăilă a pretins denunţătorului, prin acelaşi intermediar, o nouă sumă de bani, de 150.000 euro, pentru a influenţa rezultatele unui nou control.

În cursul lunii august 2013, Isăilă, prin intermediul consilierului său Ene Cristian Ştefan, i-a pretins lui Cristescu Cătălin suma de 20.000 euro pentru a interveni pe lângă diferiţi funcţionari publici, în vederea sprijinirii acestuia să promoveze concursul ce urma a avea loc în toamna aceluiaşi an pentru ocuparea unei funcţii de inspector în cadrul ANAF – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, conform DNA.

La începutul lunii martie 2014, Isăilă Ovidiu Marius i-a pretins lui Cristescu Cătălin, prin intermediul aceluiaşi consilier Ene Cristian Ştefan, o altă sumă de 20.000 euro pentru a realiza intervenţii pe lângă diferiţi funcţionari publici în vederea favorizării la concursul ce urma să aibă loc pentru ocuparea unor funcţii în cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.

După remiterea celor 20.000 de euro de către Cristescu Cătălin lui Ene Cristian Ştefan, pentru a ascunde primirea banilor, Isăilă Ovidiu Marius l-a instigat pe acesta din urmă să întocmească un fals contract de împrumut între Ene Cristian Ştefan şi Cristescu Cătălin, în care să menţioneze împrejurări nereale pentru a induce în eroare organele judiciare cu privire la împrejurările în care au fost remişi banii.

Procurorii DNA consideră că faptele săvârşite de senator se pedepsesc cu închisoarea mai mult de 5 ani, astfel că gravitatea faptelor şi circumstanţele în care au fost comise necesită arestarea preventivă a lui Marius Isăilă. Gravitatea faptelor este arătată şi de modul în care senatorul îşi negocia mita: în toalete, prin dezbrăcarea interlocutorului pentru a nu avea asupra sa aparatură de înregistrare, dialogul în şoaptă însoţit de gestică, precum şi încercările de a şterge urmele infracţiunilor.

Citește și: