Andrei Luca POPESCU
Departamentul Social - Mediafax
6414 vizualizări 2 apr 2015

Procurorii anticorupţie au extins acuzaţiile în cazul Laurei Georgescu, preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), în dosarul privind intervenţii pentru licenţa Giga TV, ea fiind urmărită penal pentru 17 fapte de abuz în serviciu şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurorii DNA o acuză pe Laura Georgescu că a instigat, în perioada 2013-2014, la întocmirea unor sesizări care conţineau date false, pentru a înregistra astfel lucrări ce au intrat în analiza plenului CNA şi de pe urma cărora 7 posturi de televiziune au fost sancţionate cu amenzi, de mai multe ori.

Practic, Laura Georgescu ar fi impus mai multor funcţionari din CNA să creeze aceste sesizări care conţineau date nereale, apoi susţinea sesizările respective în plen.

O parte din sesizările false erau prelucrate într-un document Word care semăna cu formularul de sesizare online, de la adresa de internet a CNA. Apoi, angajaţi ai CNA completau aceste sesizări cu date false, la instigarea Laurei Georgescu, sau completau documentele cu o dată calendaristică nereală. Mai mult, uneori aceste documente au fost scrise chiar de pe calculatoarele personale ale angajaţilor din subordinea Laurei Georgescu, spun procurorii DNA.

Ulterior, aceste sesizări inventate erau printate şi înregistrate ca şi cum ar fi fost preluate de pe site-ul CNA. În aceste sesizări au fost folosite date false cu privire la numele, adresa şi datele de contact ale persoanelor din partea cărora ar fi venit sesizările, precum şi date calendaristice false, susţine DNA.

În cazul uneia dintre sesizări, au fost inserate abateri despre care Laura Georgescu a considerat că sunt suficiente pentru a sancţiona un anumit post tv, chiar dacă unele fapte erau vechi şi prescriptibile, adică mai vechi de 6 luni, conform DNA.

Mai mult, uneori aceste sesizări false erau create înainte chiar ca programul în cauză să fie difuzat. „În aceste condiţii, este evident că se urmărea grila, se stabilea care program ar putea fi sancţionabil şi se proceda la redactarea sesizării, însă din neglijenţă, nu se modifica ora şi rămânea menţionată ora redactării care, aşa cum s-a precizat, era anterioară difuzării respectivului program”, arată DNA.

În alt caz, la cererea unui post tv de prelungire a licenţei tv, în 2014, au fost inserate la dosar, din dispoziţia Laurei Georgescu, sesizări false, anterioare momentului respectiv şi care fuseseră soluţionate cu amenzi. Acest lucru a dus la o amânare a decizie CNA de prelungire a licenţei, pentru mai multe săptămâni. Astfel, în spaţiul public a reieşit că postul tv a rămas fără licenţă, ceea ce a afectat în mod direct activitatea acestuia.

„Urmare a sancţionării repetate şi a neprelungirii licenţei, în condiţiile prezentate anterior, postului tv respectiv i-au scăzut încasările din publicitate, cu peste 600.000 lei”, susţine DNA.

Laura Georgescu a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în jurul orei 11.30 şi nu a făcut nicio declaraţie.

Procurorii DNA fac cercetări din 2014 într-un dosar privind intervenţii pentru licenţa Giga TV, în care sunt urmăriţi penal preşedintele CNA, Laura Georgescu, fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, primarul suspendat din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, şi Narcisa Iorga, fost membru CNA.

Anchetatorii au reunit la dosarul privind licenţa Giga TV, televiziune care era controlată de Gheorghe Ştefan la data faptelor, un alt dosar în care sunt vizate fapte de corupţie comise la nivelul CNA. Astfel, Laura Georgescu este vizată şi pentru primirea unor laptopuri de la persoane pe care le-ar fi favorizat.

Dosarul a fost deschis după ce au fost semnalate posibile fapte de corupţie şi asimilate celor de corupţie în care ar fi implicaţi funcţionari ai statului, de la nivelul autorităţilor centrale de reglementare în domeniul audiovizualului, "acţiunile acestora deservind interesele personale şi de afaceri, obiectivul fiind continuarea emiterii unor posturi de televiziune, deşi acestea nu îndeplinesc criteriile cerute de lege", potrivit DNA.

Procurorii arătau că, în paralel, a fost înregistrat şi denunţul făcut împotriva Laurei Georgescu, preşedinte al CNA, de mai mulţi membri ai Parlamentului, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă.

"În conţinutul denunţului se semnalează că în calitatea sa de preşedinte a CNA, Laura Georgescu «a pretins 5 laptopuri cu titlu de sponsorizare pentru instituţie, de la persoane pe care aceasta le-ar fi favorizat ori protejat în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu»", menţionau procurorii în ordonanţa prin care au dispus începerea urmăririi penale.

În acelaşi dosar se fac cercetări şi în cazul denunţului formulat de Liliana Mincă, membru al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor. Mincă a depus plângerea în luna iulie 2014, după ce în presă au fost difuzate înregistrări audio în care şefa CNA foloseşte un limbaj licenţios şi face referire la anumite practici, pentru obţinerea de sponsorizări cu logistică în favoarea Consiliului. În plângere sunt menţionate şi fragmente din înregistrările cu Laura Georgescu, în care aceasta face referire la o posibilă sponsorizare sau donaţie a unor laptopuri pentru Consiliu. Plângerea are ca obiect infracţiunile de luare de mită şi trafic de influenţă.

În octombrie 2014, procurorii au făcut percheziţii la sediul CNA, Laura Georgescu spunând atunci că i-a fost adus la cunoştinţă că este controlat cursul sesizărilor primite de Consiliu.

În dosarul privind intervenţii pentru licenţa Giga TV, Gheorghe Ştefan este acuzat că ar fi discutat cu Viorel Hrebenciuc să intervină la CNA pentru obţinerea licenţei postului Giga TV, care fusese retrasă la 17 septembrie 2013, după ce a încetat să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenţa audiovizuală, mai mult de 96 de ore, pentru orice motive imputabile titularului.

Viorel Hrebenciuc este urmărit penal pentru că s-ar fi implicat în determinarea unor funcţionari din CNA pentru ca această instituţie să revină asupra deciziei de retragere a licenţei Giga TV.

Narcisa Iorga este cercetată pentru că i-ar fi sugerat primarului din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, în ce mod se poate redobândi licenţa Giga TV şi la cine să apeleze pentru asta, nominalizându-l pe Viorel Hrebenciuc.

Citește și: