Oana Mitu
209 vizualizări 8 aug 2015

Directorul Romag Prod, Ervin Watzlawek, a declarat, sâmbătă, corespondetului MEDIAFAX că în prezent se mai află în greva foamei, în faţa unităţii Romag Prod, unul dintre cei patru angajaţi care au recurs la această formă de protest, ceilalţi trei renunţând în urma înrăutăţirii stării lor de sănătate, după două zile de greva foamei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Aceeaşi sursă a mai declarat că situaţia familială a bărbatului care continuă greva foamei este una delicată, acesta având-o în grijă pe mama sa, paralizată şi aflată într-un scaun cu rotile, în condiţiile în care tatăl său, fost angajat al Romag Termo (o altă sucursală a RAAN), a murit în 2002.

Anagaţii RAAN au primit, în cursul zilei de vineri, câte 300 de lei din restanţa salarială şi promisiunea că se fac demersuri pentru a primi şi bonuri de masă pentru una din lunile restante, precum şi bonuri-cadou în valoare de 600 lei, de asemenea restante.

În cazul tichetelor de masă şi tichetelor-cadou, conducerea firmei emitente trebuie să îşi dea acordul ca Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare să achite contravaloarea lor, la sfârşitul lunii, atunci când se aşteaptă ca în conturile companiei să intre suma de 25 de milioane de lei, alocată de Guvern, dar care este blocată la Ministerul de Intene.

În vederea soluţionării revendicărior angajaţilor RAAN, sindicatele au obţinut, vineri, aprobări pentru noi proteste, care se vor desfăşura în perioada 10 - 14 august.

Astfel, potrivit documentului aprobat de Primăria Drobeta Turnu Severin, de luni până vineri, în fiecare zi, între orele 8.00 - 10.00, în faţa sediului central al RAAN vor protesta aproximativ 600 de angajaţi.

”Scopul adunării publice (pichetare) îl constituie manifestarea (protestul) în legătură cu asigurarea protecţiei sociale în caz de disponibilizare pentru tot personalul Romag Prod, crearea de noi locuri de muncă în judeţ, plata în timp util a drepturilor salariale şi de natură salarială restante”, se arată în solicitarea sindicatelor RAAN, aprobată de Primăria Drobeta Turnu Severin.

Protestele salariaţilor de la RAAN au început în 13 iulie, de atunci având loc mai multe acţiuni pe platformele Romag Prod şi Romag Termo şi două marşuri.

Conform actelor normative aprobate de Guvern, RAAN ar urma să se închidă controlat, iar angajaţii ar urma să primească până la 24 de salarii medii pe economie.

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, care este unicul furnizor de agent termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, prin platforma Romag Termo, a reziliat contractul de furnizate a agentului termic în Drobeta Turnu Severin, în 17 februarie 2015, iar conform actului, apa caldă şi căldura urmează să fie oprite în municipiu de la sfârşitul lunii august.

Închiderea controlată a RAAN înseamnă disponibilizarea majorităţii salariaţilor, care ar urma să primească, în funcţie de vechime, până la 24 de salarii medii pe economie, drept plată compensatorie.

RAAN a intrat în insolvenţă în septembrie 2013, având datorii de 680 de milioane de lei. În perioada insolvenţei, compania a mai acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei.

Pe lista creditorilor întocmită de administratorul judiciar al RAAN la momentul declanşării procedurii de insolvenţă se aflau peste 300 societăţi comerciale, dar şi instituţii publice şi administraţii locale şi bănci care au avut relaţii contractuale cu RAAN.

Înainte de intrarea în insolvenţă, RAAN avea aproape 2.700 de angajaţi, acum numărul acestora fiind de 2.400.

Peste 2.000 de angajaţi ai RAAN ar urma să fie disponibilizaţi, în două etape, până în 31 martie 2016, potrivit unui document al Adunării creditorilor RAAN, care a aprobat planul de disponibilizări întocmit de către administratorul special al companiei.

Citește și: