32 vizualizări 7 iun 2010

Copilul de nouă ani care a murit după ce a fost internat la Spitalul Judeţean Slatina cu fractură deschisă la antebraţ a fost ignorat pe durata spitalizării de către medici, nu a primit tratamentul corect şi a fost externat în baza unei interpretări greşite a radiografiei. În plus, amputarea braţului a fost decisă prea târziu, arată raportul Ministerului Sănătăţii.

Ancheta a stabilit că "pacientul nu a beneficiat de consult medical de specialitate corect la internarea în Secţia Ortopedie şi Chirurgie Pediatrică şi nici pe perioada spitalizării, între 23-26 mai 2010, nu a primit tratament adecvat situaţiei patologice în care se afla şi nu a fost supravegheat corespunzător pe toată perioada spitalizării".
În plus, oficialii Ministerului Sănătăţii au constatat că "pacientul a fost externat în condiţii improprii, în baza unei interpretări eronate a unei simple radiografii fără a fi şi examinat la externare" şi recomadă ca celor doi să li se desfacă contractul de muncă.

Spitalul avea aparatura şi medicamentele necesare să-l trateze

În raportul de control se subliniază faptul că medicul ortoped de gardă nu a examinat copilul la internare, nu s-a uitat la el nici în dimineaţa următoare, nu l-a consultat pe toată perioada gărzii, nu a prezentat medicului-şef situaţia bolnavului şi nu a supravegheat tratamentul medical. Nici medicul-şef de secţie nu a făcut mare lucru.

"Medicul-şef de secţie nu a examinat bolnavul internat în secţie, nerespectând prevederile codului de deontologie medicală, nu a asigurat stabilirea diagnosticului şi aplicarea corectă a indicaţiilor terapeutice, nu a colaborat cu medicii-şefi ai altor secţii şi cu medicul de gardă în vederea stabilirii diagnosticului şi aplicării tratamentului corect şi nu a aplicat un tratament corect care să fie menţionat în foaie", se mai arată în raport.

Tot acolo se specifică faptul că, la momentul internării copilului, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina deţinea întreaga logistică necesară rezolvării în condiţii de siguranţă a cazului. Ministerul Sănătăţii a sesizat Colegiul Medicilor din România cu privire la posibilele încălcări ale deontologiei profesionale de către cei doi medici.

"Am discutat cu echipa de control din care au făcut parte experimentaţi medici primari de chirurgie şi ortopedie pediatrică şi medici de terapie intensivă şi toţi au confirmat că, în acest caz, indolenţa şi lipsa de responsabilitate au dus la acest final tragic. Am aprobat cele mai dure decizii pe care mi le permite legea. După studierea raportului comisiei de control a MS, comisia de disciplină a spitalului va trebui să ia decizia cea mai corectă raportată la gravitatea efectelor produse", a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Citește și: