Departamentul Social - Mediafax
2524 vizualizări 16 oct 2018

La 21 decembrie 2005, Augustin Lingurar, Trandafir Lăcătuş şi Minerva Covaci au depus o plângere faţă de intervenţia poliţiştilor şi jandarmilor, acuzându-i de abateri, violenţă verbală, atac, ameninţări şi distrugere prin foc. Au pierdut, atât la Curtea de Apel Cluj, cât şi la Curtea de Apel Oradea, astfel că în 18 decembrie 2014 au chemat statul român în judecată la CEDO.

Curtea a decis marţi asupra reclamaţiei înaintate de cei doi romi, arătând că, în acest caz, România a încălcat articolele 3 (privind interzicerea tratamentelor inumane şi degradante) şi 8 (privind respectarea vieţii private şi de familie) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

”Cazul priveşte două intervenţii ale Poliţiei în comunitatea de romi de la Pata Rât pentru identificarea unor persoane suspectate de furt. CEDO a găsit că folosirea forţei de către Poliţie împotriva lui Augustin Lingurar şi Trandafir Lăcătuş a fost excesivă şi nejustificată în acele circumstanţe. Dl. Lingurar a fost aruncat la pământ de un poliţist, iar dl. Lăcătuş a fost lovit cu un baston, deşi nu a opus rezistenţă şi a fost imobilizat de doi poliţişti. Curtea consideră că aceste acte de violenţă au fost menite să dea naştere la sentimente de frică şi inferioritate şi de a umili. Nicio investigaţie nu a fost declanşată de autorităţi pentru a se verifica dacă acţiunile Poliţiei reclamate de cei doi au fost necesare, având în vedere comportamentul lor sau posibila rezistenţă,” se arată în decizia CEDO.

Evacuaţi cu forţa

Judecătorii CEDO au subliniat că cercetările în cazul sesizărilor legate de intervenţia, considerată rasistă de către Augustin Lingurar, au durat peste 8 ani, iar Curtea consideră că acestea nu au fost suficient de detaliate.

”În cursul anului 2005, Poliţia a primit un număr ridicat de plângeri legate de furturi, astfel că a fost organizată o intervenţie în comunitatea de la Pata Rât în 5 noiembrie 2005. Poliţiştii au recuperat mai multe obiecte furate şi au efectuat două arestări. Ca rezultat al descoperirii bunurilor furate şi al suspiciunilor legate de alte persoane implicate, IPJ Cluj a aprobat o razie de amploare la Pata Rât în 8 noiembrie 2005, care a început la ora 6 şi s-a încheiat la ora 10. Reclamanţii au refuzat să îşi părăsească locuinţele şi au fost evacuaţi cu forţa”, se mai arată în decizia CEDO.

Punerea la pământ a reclamantului este în opinia instanţei europene un act ce ”afectează demnitatea umană”.

CEDO nu a admis că acţiunea Poliţiei a avut o motivaţie rasistă, însă a reţinut că modul în care autorităţile române au investigat acuzaţia de rasism formulată de reclamanţi nu a fost suficient de riguros. În plus, CEDO constată că investigaţia autorităţilor române a vizat doar operaţiunile poliţiei şi plângerea lui Trandafir Lăcătuş privind relele tratamente, nu şi pe cea a lui Augustin Lingurar, iar investigaţia a durat prea mult: peste opt ani.

În urma deciziei de marţi a CEDO, statul român trebuie să le plătească lui Lingurar şi Lăcătuş câte 11.700 de euro, sumă reprezentând daune morale, la care se adaugă 3.100 de euro costuri şi alte cheltuieli.

 

Citește și: