11 vizualizări 8 oct 2007

“Părintele Constituţiei” a fost dus pe ultimul drum cu onoruri militare. Ieri, la 11.00, holul Senatului devenise loc de pelerinaj pentru liderii clasei politice şi pentru crema lumii juridice. La sicriul lui Antonie Iorgovan, acoperit de drapelul naţional, au venit să aprindă câte o lumânare majoritatea foştilor săi colegi cu care se confrunta de la tribuna Parlamentului.

Doliul a luat locul culorilor politice, aşa că pe lângă liderii PSD Mircea Geoană, Ion Iliescu, Adrian Năstase, Nicolae Văcăroiu, la ceremonia funerară au venit parlamentarii PNL Norica Nicolai şi Puiu Haşotti, Peter Eckstein Kovacs de la UDMR, Gheorghe Copos de la PC, Cornelia Cazacu de la PD, Gheorghe Funar de la PRM, Dan Ioan Popescu de la PC.

„Pe drept i s-a spus şi cu căldură şi recunoştinţă, de cei mai mulţi, părinte al Constituţiei”, a spus Ion Iliescu. Fostul preşedinte al României i-a făcut lui Antonie Iorgovan şi o scurtă caracterizare: „Nu a fost un om comod, nici pentru adversari, nici pentru prieteni, şi nu i-a fost uşor să treacă prin viaţă, datorită acestei verticalităţi cu care s-a animat în viaţa civică, publică”, a spus Ion Iliescu. Mircea Geoană a fost de părere că dispariţia lui Iorgovan a lansat o provocare pentru toţi: „Cine va fi noul Toni Iorgovan care va apăra Constituţia, fie aceasta, fie pe cea viitoare? Cine va avea tăria să se bată pentru crezul său aşa cum a făcut-o Iorgovan?”


SPP, jenat de „presingul“ cerşetorilor

După ceremonia de la Senat, dricul de lux a adus sicriul la capela Cimitirului Belu din Capitală. Slujba care a început după orele prânzului a fost oficiată de PS Vicenţiu Ploieşteanu, de preotul capelei Cimitirului Belu, Narcis Trifu, şi de preotul Costel Paizan, împreună cu un sobor de diaconi.

La vederea limuzinelor care au intrat pe alee o femeie din grupul oamenilor simpli nimeriţi prin cimitir comenta cu un bătrânel: „Uite ce s-a ales de el, cu toţi banii pe care îi are”. „Da, dar a trăit bine!” i-a replicat bărbatul.

O mamaie în haine sărăcăcioase venise special la Belu ca să vadă cum e dus la mormânt Iorgovan: „Mi-au luat pământul nişte hoţi. Am cheltuit o grămadă de bani în justiţie şi din cauza lui şi a celor care şi-au dat legile pentru ei nu l-am mai putut recupera.

Ei s-au îmbogăţit iar noi nu mai avem ce mânca. Am văzut la televizor că i-au arătat casa, avea 14 camere. Acum s-a dus şi el la judecată!”, spunea femeia. Milogii ochiseră din vreme unde îşi avea cripta. „Am văzut-o. De unde sunt artiştii, în stânga, în partea aia, peste gard. Mormântul e făcut, zidit tot, crucea e pusă numai că nu e scrisă”, zicea unul.

Spre disperarea cadrelor SPP care împânziseră aleile cimitirului Belu, norodul de sărmani care voia să apuce ceva pomană de la înmormântarea lui Iorgovan a luat-o aiurea, printre morminte, pentru a ajunge la criptă înaintea cortegiului funerar. Cu puţin înainte de ora 15.00, sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Antonie Iorgovan, purtat pe umeri de şase militari ai Regimentului 30 Gardă şi Protocol „Mihai Viteazu”, avea să fie aşezat în criptă. (T.G.)

Citește și: