453 vizualizări 17 mai 2017

„Îmi dau seama că Adrian Mititelu a fost victimă a propriului jurist şi a avocaţilor din jurul dânsului. A zis că s-a consultat cu juriştii din Craiova să dea în judecată Federaţia Română de Fotbal (FRF)(...). Dumitru Dragomir e total nevinovat şi nu are nicio tangenţă cu acest proces. (...) Nu aveam intenţia să fac vreun abuz după ce opinia juridică a fost că s-a încălcat statutul FRF şi că echipele din prima ligă sunt pasibile să fie ezcluse din competiţiile internaţionale dacă nu se respectă statutul. (...) Nu am încălcat niciun paragraf de lege. (...) Am ţinut Craiova doi ani pe banii mei. (...) Cum
poate cineva să mă acuze de ceva când n-am încălcat nimic, nimic. În ultimii 15 ani am trăit cu frică, nu pot să dorm noaptea. Îţi vine rău când te duci acasă şi te iau nevasta şi nepoţii în primire. Sunt nevinovat", a declarat Dumitru Dragomir în faţa instanţei.

„Nu am apelat în 24 de ani la niciun leu de la bugetul statului. Nu am intreprins împotriva fotbalului nicio acţiune care să fie în afara prevederilor statutului. (...) Faţă de tot ce am făcut în această ţară, pentru această ţară, mi se pare absolut de neînţeles ce mi se întâmplă.(...) Nu am încălcat nicio lege, nu am avut intenţia de a face rău cuiva, ba din contră. Rog să admiteţi apelurile făcute de avocaţii noştri pentru că sunt singurele relevante în acest caz", le-a spus Mircea Sandu judecătorilor.

„Consider că eu şi familia mea am fost foarte lezaţi din cauza faptelor inculpaţilor, am suferit foarte mult, toţi banii noştri erau investiţi în societate, inculpaţii m-au supus unui şir de abuzuri şi şantaj ca să renunţ la aceste acţiuni, am pierdut şase ani din viaţa fără nimic din ce am avut înainte. Într-o zi m-am trezit fără nimic, chiar am suferit, umilinţa si frustrarea pe care am îndurat-o nu o pot descrie în cuvinte. Eu, sincer, m-am simţit jignit ( de sentinţa) măcar un euro dacă ne dădea aveam o mulţumire sufletească, se cuvenea ca părţile civile să fie admise măcar pentru sume modice. Eu nu mi-am dorit ca cineva să ajungă la închisoare. Măcar daca as fi primit o suma modica, m-am simţit jignit, suporterii cred ca eu sunt vinovat de dispariţia clubului, simt această povară", le-a spus Adrian Mititelu, partea vătămată, magistraţilor.

Instanţa a anunţa că va face publică decizia în acest caz pe 31 mai.

Procurorii au cerut condamnarea fostului preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal (FRF), Mircea Sandu, şi a fostului preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) la pedepse cu executare orientate spre maximum, respectiv la câte 14 ani de închisoare pentru fiecare.

Avocatul lui Dumitru Dragomir a cerut achitarea clientului său.

Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir au fost condamnaţi, în luna iunie 2016, de Tribunalul Bucureşti, la câte trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul dezafilierii Universităţii Craiova, şi au fost stabilite despăgubiri către club de peste un miliard de lei. FRF a formulat apel, judecat de Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit anchetatorilor, la 20 iulie 2011, la o şedinţă a Comitetului Executiv al FRF, s-a hotărât excluderea provizorie a SC Fotbal Club "U" Craiova SA, excluderea fiind pusă pe seama încălcării grave a statutului Federaţiei, fără a se detalia şi motiva în ce au constat încălcările şi gravitatea lor.

Pentru luarea deciziei de excludere, la adoptarea căreia nu s-au respectat prevederile statutare, Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, membri ai Comitetului, în calitatea lor de atunci de conducători ai Federaţiei Române de Fotbal, respectiv ai Ligii Profesioniste de Fotbal şi-au folosit influenţa şi autoritatea faţă de ceilalţi membri ai Comitetului Executiv al FRF, susţin procurorii.

Ulterior, arată procurorii, la 25 iunie 2012, printr-o sentinţă civilă, Curtea de Apel Bucureşti a stabilit că măsura excluderii provizorii a Craiovei a fost adoptată cu "un manifest exces de putere, iar prin punerea sa în aplicare s-au produs deja consecinţe iremediabile din punct de vedere material şi al activităţii sportive, care se perpetueazăîn timp".

În rechizitoriu se mai precizează că urmare a deciziei de excludere a SC Fotbal Club „U" Craiova SA din FRF, contractele civile dintre club şi jucătorii săi de fotbal au fost desfiinţate, iar aceştia au fost legitimaţi la alte cluburi sportive, fără nicio contraprestaţie aferentă drepturilor federative ale acestora. Toate
acestea, susţine DNA, în condiţiile în care drepturile federative fuseseră puse sub sechestru legal, aplicat pe seama clubului craiovean, ca urmare a existenţei unor obligaţii faţă de bugetul statului.

„Mai precis, la data de 31 ianuarie 2011, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj, dispusese sechestrarea bunurilor mobile ale S.C. FOTBAL CLUB U CRAIOVA S.A. şi totodată indisponibilizase un număr de 39 de jucători de fotbal care aveau încheiate contracte civile cu clubul respectiv, sub aspectul valorii de contract, ca drepturi federative apreciate la suma de 15.800.000 lei", mai precizează procurorii anticorupţie.

Suma de 15.800.000 lei este considerată a fi prejudiciu cauzat prin infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, mai arată DNA. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile ale inculpaţilor Sandu Mircea, Dragomir Dumitru şi ale Ligii Profesioniste de Fotbal.

Oficialii Federaţiei Române de Fotbal au spus, prin intermediul unui comunicat de presă, că răspunzători pentru dezafilierea clubului Universitatea Craiova ar trebui să fie doar Dumitru Dragomir şi fostul preşedinte al FRF, Mircea Sandu.

Citește și: