Biro ATTILA
69544 vizualizări 22 mai 2014

George Claudiu Dumitru, avocatul omului de afaceri Dan Adamescu, este bărbatul care s-a sinucis luni în staţia de metrou Piaţa Universităţii, au confirmat pentru gândul surse din Poliţia Capitalei şi din avocatură.

Avocatul, în vârstă de 38 de ani, s-a aruncat în faţa metroului luni, în jurul orei 14.40, iar imaginile surprinse de camerele de supraveghere susţin ipoteza că a fost vorba despre o sinucidere, conform oficialilor din Poliţia Capitalei.

Gestul avocatului a venit la aproximativ 40 de minute după ce a devenit publică informaţia că patru judecători de la Tribunalul Bucureşti sunt anchetaţi pentru corupţie. Dosarul celor patru judecători este exact dosarul în care avocatul a colaborat cu procurorii DNA şi le-a furnizat informaţii esenţiale despre o posibilă dare de mită comisă de Dan Adamescu şi fiul său.

Potrivit procurorilor, care au anunţat azi începerea urmăririi penale, Dan Adamescu ar fi dat mită prin intermediari către trei dintre cei patru judecători arestaţi pentru corupţie. Mita ar fi avut drept scop obţinerea unor decizii favorabile în dosarele de insolvenţă în care erau implicate companiile sale.

Banii de mită treceau prin contul avocatului

Potrivit propriei declaraţii, dar şi a unor extrase de cont, avocatul George Claudiu Dumitru ar fi fost cel prin conturile căruia mita dată din dispoziţia lui Adamescu a ajuns în final la judecători. Iată ce spune motivarea prin care cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti au fost arestaţi:

►Declaraţia martorei FIRESTAIN ELENA-DANIELA confirmă susţinerile martorului ONUŢE DANIEL, în sensul că numiţii ADAMESCU GRIGORE DAN şi ADAMESCU BOGDAN ALEXANDER şi-au dat acceptul, atât în vara anului 2013 cât şi în luna decembrie 2013, pentru coruperea magistraţilor care aveau spre soluţionare dosarele de insolvenţă ale S.C. SIGUR INDUSTRIAL CONSTRUCT S.R.L. şi S.C. ACTIV CONSTRUCŢII INDUSTRIALE S.R.L.

►Mai mult, martora a afirmat că în luna decembrie 2013 s-a întâlnit cu ADAMESCU DAN GRIGORE şi cu ONUŢE DANIEL, la sediul S.C. ASIGURARE REASIGURARE ASTRA S.A., ocazie cu care ONUŢE DANIEL i-a transmis lui ADAMESCU GRIGORE DAN că mai avea nevoie de o sumă de bani, nespecificată, pentru rezolvarea „problemei” cu dosarul de insolvenţă. Cu prilejul acelei discuţii, ADAMESCU GRIGORE DAN, care dispunea de activele financiare ale firmelor din grupul BAUMAISTER, a stabilit ca martora să plătească, în baza unui contract de asistenţă juridică, încheiat formal cu avocatul DUMITRU GEORGE – CLAUDIU, o sumă de bani, care îi va fi indicată ulterior de ONUŢE DANIEL. Martora a aflat de la ONUŢE DANIEL că se va folosi de avocatul DUMITRU GEORGE – CLAUDIU pentru a scoate banii, pe care ulterior, îi va înmâna lichidatorului BORZA MONICA ANGELA în vederea remiterii lor către judecători, folosind cu privire la aceşti apelativul de „jude”.

►Susţinerile  martorei FIRESTAIN ELENA DANIELA se coroborează cu declaraţia martorului DUMITRU GEORGE – CLAUDIU, care a depus la prezentul dosar o copie a unui extras de cont, prin care se atestă viramentul, dintr-un cont aparţinând S.C. BAUMEISTER UTILAJE ECHIPAMENTE S.R.L., în contul cabinetului său de avocatură a sumei de 223.200 lei, în data de 10.12.2013. În aceeaşi zi, avocatul DUMITRU GEORGE CLAUDIU a efectuat o retragere în numerar a sumei de 222.040 lei, din care ONUŢE DANIEL afirmă a primit suma de 100.000 lei, în numerar, pentru coruperea judecătorilor. (sursa: Motivarea instanţei în dosarul arestării celor patru judecători de la Tribunalul Bucureşti)

7 milioane de euro, miza şpăgilor date de Adamescu

Dan Adamescu este urmărit penal de DNA pentru că ar fi mituit trei judecători care deliberau în trei dosare de insolvenţă ce priveau companiile pe care le deţine miliardarul român. Astfel, Adamescu ar fi dat 20.000 euro mită pentru a obţine o decizie favorabilă în dosarul de insolvenţă a companiei ACTIV CONSTRUCŢII INDUSTRIALE S.R.L, dar şi pentru o decizie favorabilă în dosarul de insolvenţă al unei firme pe care o deţine el.

În primul dosar, Dan Adamescu, prin compania Baumaister (după numele actual, S.C: Sigur Industrial Construct S.R.L), s-a înscris la masa credală deschisă în procedura de faliment a companiei sus menţionate. Compania sa a fost admisă la procedură, judecătorii fiind de acord că au de recuperat o sumă de bani. Adamescu a făcut contestaţie şi, în cadrul acestei proceduri, ar fi dat şapagă, pentru ca judecătorii să-i aprobe recuperarea a 7 milioane de euro de la companiile ACTIV CONSTRUCŢII INDUSTRIALE S.R.L. Iată ce reţin procurorii faţă de acest aspect:

►La termenul din 05.12.2013, completul C8, format din judecătoarea ROVENŢA ELENA, a dispus amânarea cauzei pentru a se lua la cunoştinţă de înscrisurile comunicate,  la termenul din 19.12.2013 a amânat pronunţarea pentru data de 23.12.2013, iar la data respectivă, prin hotărârea nr. 11178/2013 a dispus: „admite în parte contestaţia formulată de S.C. SIGUR INDUSTRIAL CONSTRUCT S.R.L. – în insolvenţă la tabelul preliminar al creanţelor debitoarei ACTIV CONSTRUCŢII INDUSTRIALE S.R.L. Dispune înscrierea în tabel a creditorilor S.C. SIGUR INDUSTRIAL CONSTRUCT S.R.L. (fostă BAUMAISTER CONSTRUCŢII CIVILE S.R.L.), cu o creanţă în cuantum de 32.138.094,28, compusă din 28.953.238, 32 lei debit principal şi 3.184.855,96 lei contravaloare penalităţi, certă, lichidă şi exigibilă”. (sursa: Motivarea instanţei în dosarul arestării celor patru judecători de la Tribunalul Bucureşti)

În al doilea dosar, potrivit procurorilor, Dan Adamescu ar fi dat mită pentru a obţine o decizie favorabilă şi în isolvenţa propriei firme, aceeaşi companie Baumaister.

CONTEXT: Procurorii DNA îi acuză pe judecătorii Ion Stanciu, Mircea Moldovan, Elena Rovenţa şi Ciprian Viziru, de la Tribunalul Bucureşti, de 17 infracţiuni de luare de mită. În referatul cu propunerea de arestare preventivă, anchetatorii susţin că judecătorii primeau mită pentru a desemna preferenţial lichidatori judiciari sau pentru a da soluţii favorabile unei anumite părţi din dosar. DNA spune că unul dintre judecători a băgat ilegal în insolvenţă compania Carrefour, dar şi clubul sportiv FC Oţelul. În schimb, judecătorul a luat şpagă de la fostul deputat PSD Iosif Armaş.

 

Citește și: