Biro ATTILA
11058 vizualizări 16 iul 2014

DNA a început urmărirea penală a lui Alexandru Bogdan, fostul preşedintele Fundaţiei Patrimoniu a Academiei Române. El este acuzat că a favorizat mai multe companii în cadrul procedurilor de arendare a terenurilor deţinute de Academia Română prin Fundaţia Patrimoniu. Printre aceste contracte se numără şi contractele încheiate cu compania GRIVCO înfiinţată de Dan Voiculescu şi o compania lui Mircea Dinescu.

Informaţiile preliminare confirmate de surse judicare pentru gândul arată că prejudiciul estimat în acest caz este de peste 10 milioane de euro.

În perioada 2006-2010, Alexandru Bogdan a fost preşedintele Fundaţiei Patrimoniu. Această fundaţie este a Academiei Române. Prin această entitate Academia Română manageria proprietăţile sale, în special terenuri agricole şi silvice.

Procurorii DNA spun că din postura de director al Fundaţiei Patrimoniu, Alexandru Bogdana a încheiat 20 de contracte de arendă, concesiune sau colaborare cu diverse companii sau persoane fizice. DNA susţine că academicianul ar fi încheiat contractele fără a avea mandatul Academiei Române. De asemenea, procurorii susţin că Alexandru Bogdan în mod deliberat după aredarea terenurilor, nu le-a cerut acestor companii banii cuveniţi din arendă, astfel că practic sute de hectare de terenuri au fost folosite aproape cu titlu gratuit.

În acest caz au fost analizate 20 de contracte încheiate de Fundaţia Patrimoniu în perioada 2006-2010. Printre aceste contracte se numără un contract încheiat cu companie Grivco înfiinţată de Dan Voiculescu şi o companie a poetului Mircea Dinescu.

Contractul cu Grivco

În 2006 Fundaţia Patrimoniu a semnat o "convenţie de cooperare tehnico-ştiinţifică" cu S.C. GRUPUL INDUSTRIAL VOICULESCU ŞI COMPANIA (GRIVCO) S.A, companie fondată de Dan Voiculescu. Grivco a luat în arendă aproape 1500 de hectare de ternuri agricole. În acest caz suspiciunile anchetatorilor vizează faptul că contractul iniţial a fost prelungit prin cinci acte adiţionale pe care însă fundaţia nu putea să le încheie fără aprobarea Academiei Române. O altă suspiciune este legată de faptul că pentru perioada 2007-2009, la suprafaţa de teren de 1.484,31 hectare şi pentru perioada 2008-2009, la suprafaţa de 641,51 hectare, Fundaţia „Patrimoniu” nu a calculat valoarea arendei şi nici nu a comunicat către GRIVCO obligaţia de plată.

Contractul cu Mircea Dinescu

Un alt contract supus verificărilor este cel legat de aredarea a 50 de hectare de vie către compania S.C. M.D. AGRICOLA S.R.L. Această companie aparţine poetului Mircea Dinescu. Procurorii spun că în 2007 Bogdan Alexandru a transformat contractul de arendă semnat în 2001 cu firma lui Dinescu în protocol de colaborare tehnico-ştiinţifică şi economică. Suspiciunile anchetatorilor se referă la faptul că transformarea contractului de arendă în protocol s-a realizat fără aprobarea Consiliului Director al Fundaţiei Patrimoniu. În subsidiar pe perioda 2007-2008 nu a calculat arendă pe cele 50 de hectare şi nici nu i-a cerut lui DInescu să plătească arenda.

Contactat de gândul Mircea Dinescu a declarat că el este cu arenda la zi."Se poate verifica la Academia Română sunt la zi cu plata", a declarat Dinescu. Întrebat de protocolul din 2007, poetul a declarat că îşi aminteşte că era o idee de a dezvolta soiurile vechi de struguri, dar care nu s-a mai pus în aplicare. A mai menţionat că îl cunoaşte pe Alexandru Bogdan, fostul preşedinte al Fundaţiei Patrimoniu.

Contractul cu  S.C. ROVEXIM S.R.L.

Un alt contract investigat este contractul de arendare din 2004, încheiat  între Academia Română şi  S.C. ROVEXIM S.R.L. În acest caz anchetatorii vorbesc de faptul că Alexandru Bogdan ar fi semnat un act prin care contratul de arendă este prelungit pentru 20 de ani dar că nu a prezentat vreo dovadă că a fost împuternicit de consiliul director al fundaţiei să facă asta. În plus nu ar fi renegociat nivelul minim al arendei.

Redevenţă zero pentru un teren arendat timp de 45 de ani

Protocolul de colaborare tehnico-ştiinţifică şi economică din 2009, încheiat între Fundaţia „Patrimoniu” şi S.C. BIO AGRA S.R.L. Despre acest contract procurorii au suspiciuni că a fost încheiat fără ca directorul fundaţiei să deţină toate avizele necesare. În plus ar exista o serie de neconcordanţe juridice.

Contractul de concesiune nr. 515 din 08.12.2009, încheiat între Fundaţia „Patrimoniu” şi S.C. HORTIMPEX  LIYLAN AGRO S.R.L. Obiectul contractului este o suprafaţă de 300 de hectare în comuna Greaca. În acest caz procurorii au stabilit că redevenţa pentru primii 45 de ani este de 0 (zero) lei. Analiza preliminară a stabilt că termenul de 45 de ani este nejustificat de mare; cât timp nu se percepe redevenţa, nu se mai poate face referire la concesionare ci la o cedare a dreptului de folosinţă, cu titlu gratuit. In 2008 actionar al firmei a fost  ELABY ABDUL HAKIM SHALAAN cetatean britanic şi administrata de un cetatean irakian.

Contractul cu S.C. MANOLETI S.R.L prejudiciu de 3,2 milioane euro

În legătură cu contractul de mai sus procurorii investighează şi cun contract anterior celui din 2009. Procurorii susţin că S.C. MANOLETI S.R.L a primit în concesiune pe 99 de ani o suprafaţă de 322 de hectare în comuna Greaca din judeţul Giurgiu. Prin concesiunora Academia Română prin Fundaţia Patrimoniu s-a angajat să plătească timp de 10 ani impozitul pe terenuri. Prejudiciul calculat în acest caz se ridică la 3,2 milioane euro. S.C. MANOLETI S.R.L  apare pe Monitorul Oficial ca fiind deţinută de Manole Titi şi Dan Constantin Guţă.

Cazul EVN  WINDPOWER DEVELOPMENT- parte a GRIVCO

Centrul de Investigaţii Media a relatat recent că Academia Română a primit în anii 40, 452 de hectare de terenuri în Constanţa în zone extrem de bune. După 2001, Academia, prin Fundaţia Patrimoniu, a demarat procedurile de retrocedare. A primit aceste ternuri, dar, printr-o înţelegere cu primăria Constanţa, a decis să accepte ca cele 452 de hectare să fie date în comuna Topalu.

"Deşi terenurile de care Academia a fost deposedată de comunisti erau unele extrem de valoroase, cum ar fi viile Murfatlar sau suprafeţe însemnate în centrul oraşelor Constanţa şi Mangalia, comisia judeţeană dă Academiei Romane 452 de hectare de pământ în zona cea mai slab cotată din judeţ din punct de vedere imobiliar la acel moment: la Topalu, în nord-vestul judeţului, la 30 de kilometri de Cernavodă, o zonă în care un hectar de teren se vindea atunci cu câteva milioane de lei vechi", notează jurnaliştii de la Centrul de Investigaţii Media.

O suprafaţă de peste 100 de hectare din cele 452 de hectare au fost date în arendă unei companii,  EVN Windpower Development & Construction SRL. Centrul de Investigaţii Media susţine că la momentul încheierii contractului de arendă, jumătate din companie era deţinută de grupul Grivco, fondat de Dan Voiculescu.

Surse judiciare au declarat pentru gândul că este investigat modul în care Academia, prin Fundaţia Patrimoniu condusă până în 2010 de profesorul Alexandru Bogdan, a manageriat contractul cu firma deţinută de Grupul Grivco al lui Dan Voiculescu.

În acest caz procurorii supectează că fără a exista aprobarea Consiliului Director şi prin încălcarea prevederilor Regulamentului din 10 martie 2006, Preşedintele Executiv al Fundaţiei „Patrimoniu”, Alexandru Bogdan a pus gratuit la dispoziţia S.C. EVN  WINDPOWER DEVELOPMENT & CONSTRUCTION S.R.L. suprafaţa de 130,8 hectare teren;

Prejudiciul adus Academiei Române prin încheierea acestui contract este estimat la valoarea de 817.500 lei, echivalentul a 190.929 Euro

LISTA COMPLETĂ A CONTRCTELOR INVESTIGATE

Contractul de arendare nr. 1411 din 25.04.2002, încheiat între Academia Română şi S.C. AGRIMAT MATCA S.A. Şi în acest caz procurorii au suspiciu că s-au comis nereguli. Compania este deţinută de Gavrilă Tuchiluş, un fermier din Galaţi.
Contractul de arendare nr. 1137 din 25.03.2004, încheiat între Academia Română şi S.C. AGRIROM S.R.L. În acest caz nu s-a precizat locaţia suprafeţei de 1926,7 hectare, arendată pentru o perioadă de 20 de ani.

Contractul de arendare nr. 517 din 10.02.2006, încheiat între Academia Română şi S.C. PREST SERV INTERNAŢIONAL S.R.L. În acest caz s-a constat că această companie nu a plătit din 2006 până în 2009 o arendă
Contractul de arendare nr. 1 din 31.05.2006, încheiat între Fundaţia „Patrimoniu” şi Asociaţia Familială Butcaru Valentina. În acest caz arenda nu ar fi fost calculată corect.

Protocolul de parteneriat tehnico-ştiinţific şi economic nr. 54 din 07.02.2007, încheiat între Fundaţia „Patrimoniu” şi S.C. MIDAGRO S.R.L.

Contractul de asistenţă juridică nr. 28 din 27.07.2007, încheiat între Fundaţia „Patrimoniu” şi CAB – Lucian Pitaru

Contractele de consultanţă nr. 1099 din 10.08.2007, 1111 din 17.08.2007 şi 1124 din 25.09.2007, încheiate între Fundaţia „Patrimoniu” şi S.C. NICO PROTECTION SECURITY GROUP  S.R.L.
Contractul de prestări servicii nr. 1250 din 08.11.2007, încheiat între Fundaţia „Patrimoniu” şi S.C. NICO PROTECTION SECURITY GROUP  S.R.L.
Contractul de prestări servicii nr. 07 din 28.01.2008, încheiat între Fundaţia „Patrimoniu” şi S.C. GFA-RO CONSULTANŢĂ IMPEX  S.R.L.
Contractul de prestări servicii nr. 113 din 03.03.2008, încheiat între Fundaţia „Patrimoniu” şi S.C. PHARO STRATEGY S.R.L.

Contractul de prestări servicii nr. 1245 din 02.11.2008, încheiat între Fundaţia „Patrimoniu” şi S.C. NICO PROTECTION SECURITY GROUP  S.R.L.
Contractul de prestări servicii nr. 01 din 01.01.2009, încheiat între Fundaţia „Patrimoniu” şi  S.C. TASCS CONTAB GRUP S.R.L.
Contractul de parteneriat nr. EE din 11.09.2009, încheiat între Fundaţia „Patrimoniu” şi S.C. EVN WINDPOWER DEVELOPMENT & CONSTRUCTION  S.R.L.
Contractul de arendare nr. 01SB din 19.02.2002, încheiat între Academia Română şi LASC Doru

Contractul de arendare nr. 1138 din 25.03.2004, încheiat între Academia Română şi S.C. CARPAŢI MODERN FURNITURA S.R.L.

Citește și: