Biro ATTILA
6684 vizualizări 2 oct 2013

Liviu Dragnea este la un pas de trimiterea în judecată în dosarul referendumului. Procurorul de caz a finalizat dosarul şi l-a înaintat şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, care, procedural, trebuie să-şi dea avizul de conformitate înainte să-l înainteze Curţii Supreme, au declarat pentru gândul surse judiciare.

La scurt timp după ce dosarul a ajuns la Kovesi, procurorul care s-a ocupat de caz, Lucian Papici, a fost înlocuit din funcţie. Surse judiciare au declarat pentru gândul, că, în cursul după amiezii de miercuri, procurorul general Tiberiu Niţu i-a revocat lui Papici delegarea de la şefia secţiei I a DNA. În locul său a fost numită procuroarea Iuliana Bendeac care are vechime de doi ani în DNA. Ea se ocupă de dosarul şantajului de la Antena Group, în care Dan Voiculescu şi fiica sa, Camelia, au fost trimişi în judecată.

Papici fusese delegat pe funcţie în urmă cu o săptămână chiar de Niţu. Tot astăzi a fost demis şi adjunctul lui Papici, Mariana Alexandru, în locul său fiind numit procurorul Viorel Cerbu.

Papici şi Alexandru au anchetat sau coordonat investigarea unor dosare precum cele ale fostului premier Adrian Năstase, reţeaua Voicu şi dosarul Valiza - Gigi Becali.

Foto: Lucian Papici

De ce cercetat Dragnea

Procurorii au început urmărirea penală faţă de Nicolae Liviu Dragnea, pentru folosirea influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al secţiei de votare ori de către alte persoane, instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului.

Liviu Dragnea, în calidate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendum, care să garanteze validarea acestuia, potrivit DNA.

Astfel, Dragnea ar fi iniţiat o asociere formată din numeroase persoane (preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare coordonaţi de responsabili locali şi judeţeni, preşedinţi de organizaţii judeţene şi locale, precum şi primari ai partidului), iar scopul asocierii era săvârşirea de infracţiuni prevăzute de Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

"În acest sens, a fost utilizat un sistem informatic complex ce permitea unui număr restrâns de persoane să obţină, în timp real, informaţii despre numărul de votanţi şi modul cum s-a votat în secţiile de votare. Astfel, oră de oră, coordonatorii partidului aveau reprezentarea prezenţei la urne, identificând secţiile de vot cu prezenţă slabă", preciza DNA.

Sistemul informatic a asigurat comunicarea de date, mesaje, ordine şi recomandări cu conţinut ilicit, destinate coordonatorilor sau membrilor secţiilor de votare şi altor persoane, în vederea măririi artificiale a numărului de votanţi, mai arătau procurorii.

Citește și: