Loredana VOICULESCU
14345 vizualizări 24 sep 2012

Dan Diaconescu a promis că va investi la Oltchim două miliarde de euro, potrivit ofertei sale de cumpărare a pachetului de acţiuni deţinut de stat la combinatul chimic din Râmnicu Vâlcea. Pe hârtie, ambiţiile sale legate de combinat sunt mari şi vizează atingerea unei cifre de afaceri de 10 miliarde de euro pe an, după 3-4 ani de la achiziţionare, precum şi majorarea numărului de angajaţi la 10.000.

Deocamdată, Dan Diaconescu, cel care şi-a adjudecat vineri pachetul de 54,8% deţinut de stat la Oltchim, a plecat în Gemania. Ştirea a apărut pe Mediafax la doar două ore după ce avocatul său cerea, în cadrul negocierilor cu reprezentanţii Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), "o pauză de o oră şi jumătate" pentru a primi detalii suplimentare legate de activitatea Oltchim.

Contactat de gândul, avocatul lui Dan Diaconescu a spus că motivul pentru care patronul OTV a plecat din România cu destinaţia München (Germania), urmând să se întoarcă miercuri, nu are legătură cu obţinerea de fonduri pentru achiziţia pachetului de acţiuni la Oltchim. În plus, avocatul spune că Diaconescu i-a dat asigurări "în mod repetat" că "nu banii sunt problema".

Guvernul, presat de FMI să încheie privatizarea pe 18 septembrie

Memorandumul pentru privatizarea Oltchim Rm. Vâlcea confirmă faptul că Guvernul Ponta s-a angajat, pe 14 august, la terminarea negocierilor cu misiunea comună a FMI, să privatizeze Oltchim până pe 18 septembrie, dată la care autorităţile ar fi trebuit să trimită la FMI numele câştigătorului licitaţiei.

Sursa: memorandumul de privatizare a Oltchim

"Negocierile finalizate în data de 14 august 2012 dintre România şi misiunea comună FMI-Banca Mondială-Uniunea Europeană au condus la stabilirea zilei de 18 septembrie ca data limită pentru ca Guvernul României să înainteze FMI documentele oficiale din care să rezulte că în procesul de privatizare a Oltchim a fost desemnat câştigătorul procedurii publice de licitaţie pentru cumpărarea pachetului de acţiuni deţinut de Statul român la SC Oltchim", se arată Memorandumul pentru privatizarea Oltchim.

Pe de altă parte, "în cazul în care privatizarea Oltchim nu reuşeşte, compania va fi plasată în lichidare voluntară", se arată într-o prezentare susţinută recent de Florin Georgescu, ministrul Finanţelor, la Constanţa.

"Publicarea prospectului de privatizare până la mijlocul lunii august 2012, în vederea desemnării ofertantului câştigător până la mijlocul lunii septembrie 2012. În cazul în care privatizarea nu reuşeşte, compania va fi plasată în lichidare voluntară", se precizează în prezentarea susţinută la începutul lunii septembrie de Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu.

Sursa: prezentare a ministrului Finantelor, Florin Georgescu

Cum a continuat luni filmul privatizării Oltchim:

1. De ce nu a semnat Dan Diaconescu contractul de privatizare

Luni dimineaţa, la Ministerul Economiei, Dan Diaconescu nu a semnat contractul de privatizare a Oltchim, susţinând că lipsesc anexe din document. El a precizat că avocaţii săi vor rămâne la Ministerul Economiei pentru a analiza documentele.

"E un şoc pentru noi. E o batjocură de contract. Sunt vreo 100 de inadvertenţe", a declarat luni dimineaţa liderul PP-DD, precizând că avocaţii săi rămân să studieze contactul la ministerul Economiei. "Noi speram să semnăm acum şi să plătim. Contractul lor era cu puncte puncte şi lipsesc anexe. Sper să fie traşi la răspundere guvernanţii", a spus Diaconescu.

La scurt timp, premierul Victor Ponta a reacţionat dur, susţinând că omul de afaceri nu are resursele financiare şi nici intenţia de a prelua combinatul, dar şi că Executivul este în căutarea unui alt investitor. "Diaconescu nu are cei 46 de milioane de euro, la fel cum nu are nici banii pentru cumpărarea Arpechim", a declarat Ponta.

2. Chiţoiu: "Suntem obligaţi de lege să aşteptăm 10 zile"

Întrebat dacă statul va relua privatizarea Oltchim, Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, spune că este obligat de legislaţie să aştepte 10 zile. Dacă în zece zile nu se face plata acţiunilor, atunci privatizarea poate fi considerată ca ratată.

"Nu putea fi prevăzută această situaţie atât timp cât (Dan Diaconescu n.r.) a prezentat o scrisoare de bonitate. S-a angajat că dispune de disponibilităţile băneşti pentru cumpărarea acţiunilor. Suntem obligaţi de lege şi de caietul de sarcini să aşteptăm cele zece zile", a declarat ministrul Daniel Chiţoiu.

3. Atacul dur al premierului Ponta

La câteva ore, la şedinţa Biroului Permanent al PSD, premierul Victor Ponta le-a spus colegilor săi din conducerea PSD că preluarea Oltchim de către Dan Diaconescu a făcut parte dintr-un plan al lui Adriean Videanu şi al PDL pentru a ascunde "fraudele uriaşe".

"Trebuie să reparăm noi pentru toate hoţiile şi toate relele făcute de PDL. Cea mai mare hoţie este de ani de zile de căpuşare a Oltchim de către firmele PDL, sute de milioane de euro din bani publici băgaţi de hoţul hoţilor - domnul Videanu. Aţi văzut că cu o zi înainte de licitaţie domnul Videanu şi cu domnul Roibu aranjau cum să facă lucrurile la Oltchim şi bineînţeles în înţelegere politică cu Dan Diaconescu pentru a încerca să acopere urmele fraudelor uriaşe făcute de PDL acolo la Oltchim", le-a spus Ponta colegilor din PSD la începutul Biroului Permanent al partidului.

4. Avocatul lui Dan Diaconescu cere "o pauză de o oră şi jumătate". Discuţiile vor fi reluate la ora 16:00

În jurul orelor 14:45, avocatul lui Dan Diaconescu cere Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) "o pauză de o oră şi jumătate", anunţând că discuţiile vor fi reluate la ora 16:00. Motivul invocat este că vrea să lase un răgaz reprezentanţilor statului cărora le-a solicitat date fiscale şi stagiul litigiilor Oltchim.

"Am cerut OPSPI o pauză de o oră şi jumătate, timp în care ei trebuie să ne dea date fiscale şi stagiul litigiilor Oltchim. Avem nevoie şi de informaţii de la organele de control", a declarat Daniel Fenechiu, unul dintre avocaţii lui Dan Diaconescu, la ieşirea din Ministerul Economiei.

Contractul ar putea fi semnat până la sfârşitul zilei "dacă Ministerul Economiei furnizează elementele solicitate şi se realizează o convergenţă", a mai ţinut să precizeze Fenechiu.

5. În ce condiţii ia în calcul premierul Ponta demiterea ministrului Economiei

Răspunzând unei întrebări, premierul Victor Ponta a declarat că ia în calcul demiterea ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu, însă doar în condiţiile în care acesta ar avea o responsabilitate în eşecul privatizării Oltchim.

Premierul a fost întrebat, luni, de jurnalişti, dacă ia în calcul demiterea lui Chiţioiu, pentru eşecul privatizării Oltchim, răspunsul fiind afirmativ: "Dacă are o responsabilitate, sigur că da. O să verificăm împreună, exact, ce anume putea fi făcut altfel".

"Însă ştiţi foarte bine, ca şi mine, probabil domnul Diaconescu ar fi preferat să nu fie primit la licitaţie ca să spună că el salva combinatul dacă-l lăsam. Uite, l-am primit şi ceea ce cred că toţi ştiam, că de fapt nu are niciun leu şi nicio intenţie de a salva comnbinatul, din păcate, se confirmă, dar totuşi bătaia asta de joc la adresa oamenilor nu poate să rămână fără consecinţe", a adăugat Ponta.

El a precizat că în cazul lui Dan Diaconescu instituţiile statului vor stabili răspunderea pe care o are.

"Există răspunderea civilă, comercială şi penală. Nu eu o stabilesc, o vor stabili instituţiile statului", a spus Ponta, întrebat cum poate să răspundă Dan Diaconescu pentru ceea ce s-a întâmplat în procesul de privatizare a Oltchim.

6. În jurul orei 17:00, Dan Diaconescu părăseşte România

Cu puţin înainte de ora 18:00, agenţia de presă Mediafax anunţă că Dan Diaconescu a părăsit România, în jurul orei 17:00, cu o cursă aeriană spre München (Germania) şi va reveni în ţară miercuri dimineaţa, pentru a continua discuţiile privind încheierea contractului de privatizare la Oltchim.

Avocatul Daniel Fenechiu a precizat că membrii comisiei de privatizare au fost informaţi despre faptul că Dan Diaconescu a părăsit România şi a arătat că acesta urmează să revină miercuri în ţară, pentru a continua discuţiile cu comisia de privatizare.

Avocatul lui Dan Diaconescu a declarat pentru gândul că motivul pentru care Diaconescu a plecat din România cu destinaţia München (Germania) nu are legătură cu obţinerea de fonduri pentru achiziţia pachetului de acţiuni la Oltchim, acesta dându-i asigurări "în mod repetat" că "nu banii sunt problema".

"Dan Diaconescu nu a plecat din ţară pentru a face rost de bani. Dan Diaconescu m-a asigurat în repetate rânduri că nu banii sunt problema lui", ne-a precizat avocatul Daniel Fenechiu, care este reprezentantul legal al lui Dan Diaconescu.

Fenechiu a precizat că membrii comisiei de privatizare au fost informaţi despre faptul că Diaconescu a părăsit România.

Ce cuprinde oferta lui Dan Diaconescu:

- "Sunt dispus să investesc până la 2 miliarde de euro, având ca scop atingerea unei cifre de afaceri de 10 miliarde de euro pe an, într-o perioadă de 3-4 ani de la achiziţionare, retehnologizare şi optimizare a întrregului ansamblu industrial", se arată în oferta cu care Dan Diaconescu şi-a adjudecat pachetul de 54,8% din acţiunile Oltchim.

- "Pentru aceste obiective economice prevăd mărirea numărului de personal la aproape 10.000 de angajaţi, la care se vor adăuga alte 20.000 de persoane în industria conexă legată de cele 7 centre de profit integrate, ce vor activa sub umbrela Oltchim".

- "Plata se va face la data semnării contractului de vânzare-cumpărare a pachetului de acţiuni".

- "Prin prezenta ofertă, vă confirm că dispun de suficiente resurse pentru a efectua plăţile care decurg din tranzacţia prezentă"

- "Sursele de finanţare privind preţul Ofertei Angajante descris mai sus sunt repretzentate de fonduri proprii şi/sau împrumutate/atrase de subsemnatul din dorinţa de a salva de la faliment SC Oltchim pe de o parte şi pe de altă parte, de a aduce bunăstare salariaţilor companiei", se mai arată în oferta depusă de Dan Diaconescu.

Propunerile "de îmbunătăţire a contractului", trimise la OPSPI prin email sau fax

Avocatul Daniel Fenechiu a precizat pentru gândul că în următoarea perioadă urmează să fie înaintate la Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) propuneri scrise prin care contractul de privatizare "să fie îmbunătăţit".

"Urmează ca propunerile pe care le vom înainta să fie analizate de OPSPI. Mâine (marţi n.n.) vom înainta prin email sau fax propunerile de îmbunătăţire a contractului", ne-a spus reprezentantul legal al lui Dan Diaconescu, adăugând că discuţiile cu reprezentanţii OPSPI vor continua în cursul zilei de miercuri.

Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

Contractul nu a fost însă semnat, iar premierul Victor Ponta Ponta a anunţat că privatizarea Oltchim va fi reluată anul viitor, el spunând că, după ce se va constata că aşa-zisul câştigător nu a avut nici bani, nici intenţia de a deveni acţionar majoritar, statul va aproba un plan de măsuri pentru combinat.

În cursul zilei de luni, premierul s-a întâlnit cu ministrul Economiei şi şeful OPSPI pentru discuţii legate de situaţia Oltchim.

 

 

Citește și: