Biro ATTILA
71795 vizualizări 1 iul 2014

Săptămâna trecută, colegiul de conducere al Curţii de Apel Bucureşti a decis ca judecătoarea Camelia Bogdan şi judecătorul Mihai Alexandru Mihalcea să formeze noul complet care va delibera în dosarul ICA, în care Dan Voiculescu este acuzat de privatizarea frauduloasă a Institutului de Chimie Alimentară. Ambii sunt judecători tineri, proaspăt promovaţi la Curtea de Apel Bucureşti. Camelia Bogdan este specializată în cercetarea judecătorească a infracţiunilor de spălare de bani şi are o reputaţie extrem de bună în sistemul judiciar, fiind cea care a judecat la un moment dat unul dintre dosarele lui Sorin Ovidiu Vântu. Completul de judecată al lui Dan Voiculescu a fost schimbat după ce unul dintre magistraţi a fost arestat pentru corupţie, iar cel de al doilea s-a pensionat subit.

ORA 8:45 Dan Voiculescu a sosit la Curtea de Apel Bucuresti. Procesul urma să înceapă la ora 9. La intrare spune că are încredere în noiii judecători. 

Ora 10:15 Procesul lui Dan Voiculescu va fi reluat la 12:30.  „Am citit CV-ul doamnei judecător Camelia Bogdan şi am văzut că e specializată în spălarea banilor, adică exact infracţiunea de care sunt acuzat. Am încredere în competenţa sa”, adeclarat Voiculescu. S-a oprit la o cafenea de lângă instanţă împreună cu avpcaţii săi.  Mai jos, o imagine cu Voiculescu la cafea. :

FOTO + VIDEO: Biro Attila/gândul

Ora 11:05 Voiculescu pleacă din cafenea. Vorbeşte despre dosarul său.  Voiculescu s-a enervat vizibil la insistenţele reporterului gândul de a comenta cum a reuşit omul de afaceri să achiziţioneze o proprietate a statului de asemenea anvergură, cu doar 150.000 de dolari. Dan Voiculescu i s-a adresat reporterului Gândul cu apelative de tipul "băi", „măi” sau "iubitule", spunându-i că dacă vrea să-i dea mâine 150.000 de dolari, îi vinde chiar mâine ICA. Vezi detalii aici 

Ora 14:50 Dan Voiculescu a revenit la instanţă. În faţa camerelor nu dorit să facă declaraţii a ţinut însă să se întreţină cu jurnaliştii fiind foarte cordial. În câteva minute a început procesul. 

Ora 15:05 Avocaţii lui Dan Voiculescu fac serie de cereri. Solicită instanţei un proces verbal privind modul de repartizare al dosarului. Judecătoare Camelia Bogdan care a codus şedinţa de judecată a respins cererea. A urma o nouă cerere cu un conţinut asemănător. Avocaţii spun că nu le convine modul în care a fost repartizat dosarul după ce judecătorul Mustaţă a fost aresstat şi după ce Florică Duţă al doilea judecător al completului s-a pensionat. 

Ora 15:20 Cererile anterioare sunt respinse pe loc. Avocatul Gheorghiţă Mateuţ cere recuzarea completului. Judecătoarea Camelia Bogdan din nou respinge cererea. Anunţă că se va pronunţa pe cererile iniţiale depus la începutul apelului. Prin aceste cereri avocaţi doreau ca dosarul să fie întors la Tribunalul Bucureşti şi procesul să fie reluat de la zero. Din nou cererile sunt respinse. 

Ora 15:25 Avocaţii cer din nou recuzarea completului. Şedinţa este suspendat câteva minute. La întoarcere completul anunţă că recuzarea nu a fost admisibilă. 

ORA  15:50 Instanţa a dispus sechestrarea mai multor pachete de acţiuni deţinute de Dan Voiculescu la compania Grivco şi la Institutul de Cercetări Alimentare. De asemenea, a fost pus sechestru pe acţiunile donate de Voiculescu fiicelor sale, precum şi pe imobilul din strada Gârlei, unde se află sediul trustului Intact.

Ora 16:15 Judecătoarea Camelia Bogdan îi întreabă pe inculpaţi dacă doresc să facă declaraţii în apel. Apoi a stabilit un nou termen pentru 7 iulie. 

Ce se poate întâmpla la şedinţa de judecată de astăzi

Cei doi judecători urmează să se pronunţe pe o serie de cereri firmulate de apărarea lui Dan Voiculescu. Noul termen coincide şi cu începutul vacanţei judecătoreşti. În mod uzual dosarele se amână peste vară şi judecarea lor se reia în septembrie. Nu există însă nici un impediment ca dosarul să fie judecat şi în perioada vacanţei judecătoreşti.

Avocaţii lui Dan Voiculescu încerca să amâne procesul prin recuzarea completului de judecată. Asta înseamnă că Dan Voiculescu nu este multumit de cei doi judecători şi vrea un alt complet. Avocaţii săi trebuie să demonstreze că cei doi judecători s-ar afla în conflict de interese sau că au judecat o cauză în care era inculpat Dan Voiculescu. Cererea de recuzarea ar uma să fie judecată de un alt complet din cadrul Curţii de Apel Bucureşti.

Ce s-a întâmplat cu dosarul lui Voiculescu la Curtea de Apel Bucureşti

10 iunie. Magistratul Florică Duţă anunţă că a cerut pensionarea. Dosarul a fost amânat pentru 1 iulie. Deşi a fost anunţată ca înlocuitorare a lui Stan Mustaţă judecătoarea Cristiu Ninu nu a mai intrat în sala de judecată. În locul ei a fost prezentă judecătoarea Balaci Carmen Constanţa.

30 mai Judecătoarea Cristiu-Ninu este numită de CSM în funcţia de preşedinte al secţiie a II-a penală a CAB

13 mai 2013. Completul din care face parte judecătorul Florică Duţă a fost completat cu un judecător de pe lista de permanenţă. În locul lui Stan Mustaţă în complet a fost inclusă Luminiţa Cristiu-Ninu, preşedinta secţiei a II-a penală a Curţii de Apel Bucureşti. Judecătoarea a promovat la CAB anul trecut. Judecătoarea a condus Tribunalul Teleorman iar soţul ei este angajat în cadrul CJ Teleorman. Instanţa a decis repunerea pe rol a dosarului şi reluarea dezbaterilor pe 10 iunie.

Reamintim că la termenul pe de 29 aprilie era aşteptată pronunţarea completului condus până atunci de Stan Mustaţă asupra mai multor cereri care ar fi dus la tergiversarea dosarului. Acum, după arestarea lui Stan Mustaţă, completul în noua formulă va relua de la zero dezbaterile pe aceste cereri, astfel încât judecătorul care se alătură completului să fie în cunoştinţă de cauză când se va pronunţa. Subliniem faptul că nu este vorba de o sentinţă, ci de o etapă procesuală.

Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ a declarat pentru gândul că până la acestă oră nu a fost stabilit numele judecătorului care îl va înlocui pe Stan Mustaţă. În schimb avocatul susţine că dosarul trebuie să fie amânat pentru a fi repus pe rolul instanţei. "Noi nu am cerut amînarea, dar sunt obligaţi să amâne dosarul pentru a fi repus pe rol", a declarat Gheorghiţă Mateuţ.

29 aprilie 2014. Cu două ore înainte de debutul procesului judecătorul Stan Mustaţă, care era preşedintele completului de judecată este dus la DNA de către procurori fiind acuzat de corupţie.magistratul a fost arestat după 24 de ore fiind suspectat că a tranzancţionat sentinţe judecătoreşti. Informaţiile preliminarea ale cazului arată că judecătorul ar fi condus o reţea formată din cinci persoane care identificau condamnaţi sau inculpaţi pentru a le propune ca în schimbul unor sume de bani să primească pedepse mai blânde sau eliberarea condiţionată. Deşi oficial în datele preliminarea ale cazului Dan Voiculescu nu este menţionat, judecătorul Stan Mustaţă a declarat că una din infracţiunile la care se referă procurorii ar avea legătură chiar cu dosarul ICA. Dan Voiculescu a reacţionat şi a depus la Parchetul General o plângere în care solicită procurorului general Niţu să ancheteze DNA.

15 aprilie 2014.  Judecătorii au deliberat al treilea termen de apel. Avocatul Gheorghiţă Mateuţ a formulat trei cereri în debutul şedinţei. În prima cerere contesta o încheiere a Tribunalului Bucureşti prin care a fost respinsă cerere de restituire a dosarului la parchet. Asta ar fi echivalat cu îngroparea cauzei. Avocatul Mateuţ a solicitat redeschiderea acestui subiect având în vedere noile prevederi din Codul Peanal intrat în vigoare la data de 1 februarie. Apărătorul lui Voiculescu a mai cerut şi ca dosarul să fie introdus în procedura de cameră preliminară.

Asta ar însemna din nou o amânare generoasă de câteva luni a verdictului final. În plus, Mateuţ a mai solicitat şi sesizarea Curţii Supreme cu o întrebare preliminară care vizează tocmai aspectele arătate mai sus. Apărătorul lui Voiculescu a mai cerut şi ca în dosar Ministerul Agriculturii să fie înlocuit cu Ministerul Finanţelor ca parte civilă. Adică prejudiciul să fie cerut de Ministerul Finanţelor nu de cel al Agriculturii. Avocatul lui Sin Gheorghe, un alt inculpat din dosar, a cerut instanţei să anuleze Hotărârea de Guvern prin care a fost privatizat Institutul de Chimie Alimentară. "Asta ar însemna o restitutio in integrum", a menţionat unul dintre judecătorii din complet. La finalul procesului, Voiculescu a declarat că ar fi de acord cu anularea privatizării dacă i se şterge prejudiciul şi statul îi plăteste investiţiile făcute acolo. Voiculescu declarând că investiţiile sale sunt mult mai mari. Instanţa a decis să amâne procesul pentrru 29 aprilie când se va pronunţa pe cererile formulate de avocaţi.

8 aprilie 2014. Al doilea termen de apel în dosar. Avocaţii nici nu apucă să ridice vreo excepţie sau să formuleze vreo contestaţie. Judecătorul Stan Mustaţă care alături de Florică Duţă deliberează în dosar a făcut o cerere de abţinere. Asta înseamnă că judecătorul nu mai vrea să judece dosarul. Cererea sa a fost motivată de apariţia pe un portal marginal a unor informaţii despre un dosar penal în care suspecţii aminteau numele său. După o zi pe 9 aprilie Curtea de Apel a respins cererea de abţinere.

7 martie 2014. Instanţa a judecat primul termen în dosarul lui Voiculescu. Dan Voiculescu nu a venit la proces. Mai mulţi coinculpaţi din dosar au solicitat amânarea procesului pentru că nu şi-ar fi angajat apărători.

Având în vedere prevederile Noului Cod de Procedură Penală, Curtea de Apel Bucureşti este cea care va pronunţa sentinţa definitivă. Astfel că, dacă apelul lui Dan Voiculescu este respins, el va intra la puşcărie.

Dan Voiculescu este acuzat de două infracţiuni. Prima este cea prevăzută la art. 13 din legea 78/2000: ”Fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”. Pentru acest cap de acuzare, Voiculescu ar putea fi condamnat la cinci ani de închisoare.

În al doilea rând, fondatorul Partidului Conservator şi al trustului Intact mai este acuzat şi de spălare de bani. Pentru infracţiunea de spălare de bani, el poate fi condamanat la un maximum de 12 ani de puşcărie. Pentru această infracţiune, pedeapsa minimă prevăzută de lege este de 5 ani de închisoare cu executare.

Ce conţine dosarul de corupţie

Dosarul ICA a fost trimis în judecată în 4 decembrie 2008, la Tribunalul Bucureşti, deoarece, la acea dată, Voiculescu nu avea calitatea de senator, el fiind învestit pe 15 decembrie 2008. Procurorii susţin că Dan Voiculescu a cumpărat 3,6 hectare de teren şi un hectar de construcţii în Băneasa, la un preţ de 75 de ori mai mic decât cel real.

Dan Voiculescu a fost acuzat de infracţiunile de folosire de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid a influenţei şi autorităţii date de această calitate, în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de spălare de bani.

Celelalte persoane trimise în judecată sunt: Corneliu Popa, Sandu Jean-Cătălin, Mencinicopschi Gheorghe, Sorin Pantiş, Săvulescu Vlad-Nicolae, Domnişoru Gheorghe Marian, Sin Gheorghe, Baciu Constantin, Petre Alexandru, Marinescu Grigore, Ene Vica, Pop Flavius Adrian.

În data de 14.10.2008 Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civilă în dosarul lui Voiculescu. Ministerul solicită recuperarea a 60 milioane euro prejuidiciu constat în dauna statului de către procurori.

Poziţia oficială a inculpatului Voiculescu

În rechizitoriul întocmit de DNA în 2008 se reţine că inculpatul Dan Voiculescu nu a dorit să facă niciun fel declaraţii în faţa procurorilor DNA. În rechizitoriu, se consemnează doar că Dan Voiculescu a transmis prin avocatul său, Marian Nazat, că se consideră nevinovat şi că, în opinia sa, este vorba de un dosar politic.

Dan Voiculescu a arătat că în opinia sa există două nereguli în ceea ce priveşte ancheta şi acuzaţiile din acest dosar. O primă neregulă semnalată de acesta a fost aceea că, pe parcursul urmăririi penale, el nu ar fi fost chemat niciodată în faţa anchetatorilor pentru a da declaraţie, în contextul în care toate celelalte persoane ar fi fost întrebate în legătură cu persoana sa de către anchetatori.

O a doua neregulă semnalată de Voiculescu judecătorului ar fi aceea că, în opinia sa, nu există nicio probă şi niciun indiciu direct sau indirect care să dovedească acuzaţiile ce i se aduc, respectiv nu există martori, înregistrări telefonice sau ambientale ori documente care să dovedească acuzaţiile ce i se aduc de căte anchetatori.

De asemenea, Dan Voiculescu a trimis CSM o scrisoare în care se plânge că presa nu a relatat corect despre dosarul său de corupţie şi că imaginea sa a avut de suferit.

Istoricul dosarului

4 decembrie 2008. Dosarul ICA, referitor la privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare, a fost trimis în judecată la Tribunalul Bucureşti, deoarece, la acea dată, Voiculescu nu avea calitatea de senator.
15 decembrie 2008. Voiculescu este învestit în funcţia de senator.
28 octombrie 2009. Dosarul ajunge la Curtea Supremă şi începe judecarea pe fond.
25 iunie 2012. Voiculescu işi dă demisia din Senat şi dosarul este trimis la Tribunalul Bucureşti.
20 decembrie 2012. Tribunalul Bucureşti a judecat şase termene în care nu a soluţionat dosarul şi decide să trimită dosarul la Curtea Supremă.
11 ianuarie 2013. Dosarul ajunge la Curtea Supremă care dă termen pe 25 aprilie, iar apoi pe 31 ianuarie.
28 ianuarie. Cu trei zile înainte de primul termen, Voiculescu îşi dă din nou demisia, iar dosarul va fi trimis la Tribunalul Bucureşti

Citește și: