Biro ATTILA
Adrian POPESCU
20794 vizualizări 15 oct 2014

Viorel Hrebenciuc a ajuns la sediul DNA Braşov adus de jandarmi pentru a fi audiat în dosarul unor retrocedări ilegale, în care au fost audiaţi şi senatorul Ilie Sârbu, deputatul PSD Ioan Adam, soţia acestuia, judecătoarea Roxana Adam, precum şi alţi doi judecători de la Tribunalul Covasna. Aceştia din urmă au ajuns la sediul DNA Braşov, unde sunt audiaţi. DNA face percheziţii la locuiţa Prinţului Paul şi a prinţesei Lia. Percheziţiile vizează acelaşi dosar privind retrocedările ilegale.

UPDATE: 18:44 DNA arată într-un comunicat că Ilie Sârbu este urmărit penal pentru infracţiunea de folosire a influenţei iar Hrebenciuc pentru trafic de influenţă. Prejudiciul constat în dosar este de peste 300 milioane euro. Citeşte mai jos comunicatul DNA:

►ADAM IOAN,  deputat în Parlamentul României, pentru  infracţiunile de instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, constituire a unui grup infracţional organizat, trei infracţiuni de cumpărare de influenţă

►SÂRBU ILIE,  senator în Parlamentul României, pentru  infracţiunile de folosire a influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite şi sprijinirea unui grup infracţional organizat

►HREBENCIUC VIOREL, deputat în Parlamentul României, pentru  infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat,  trafic de influenţă şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite

►CRĂCIUNESCU ADAM, director general al RNP Romsilva, pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi  sprijinirea unui grup infracţional organizat

►În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
La data de 17 aprilie 2012, în urma unei înţelegeri prealabile, la solicitarea inculpatului Adam Ioan, cu sprijinul unor persoane interesate,  un complet de judecători de la Tribunalul Covasna,  a dispus admiterea unui recurs în materia fondului funciar şi reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafaţă de teren forestier şi de teren agricol, situate pe raza judeţului Bacău, în favoarea unei persoane şi în defavoarea Regiei Naţionale a Pădurilor ROMSILVA. Decizia judecătorească ar fi fost pronunţată în contradicţie evidentă cu principiile de drept şi cu starea de fapt reală, respectiv fără prezenţa vreunui înscris nou care să schimbe starea de fapt reţinută de instanţele anterioare, fără a se efectua vreo expertiză în cauză, fără a clarifica cu probe cine a avut calitatea de proprietar deposedat în anul 1945.
Astfel, a fost creat un prejudiciu, în sarcina RNP ROMSILVA,  de 303.888.615 euro (contravaloarea a 43.227 ha teren forestier).

►Imediat după pronunţarea deciziei  civile  a Tribunalului Covasna, inculpatul Adam Ioan împreună cu alte persoane interesate şi cu inculpatul Hrebenciuc Viorel, a constituit şi coordonat un grup, ce urmărea să obţină venituri prin cumpărare de   influenţă sau folosirea  nelegală a  influenţei (art. 13 din Legea nr. 78/2000) cu scopul de a  urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească menţionată. În acest scop, membrii grupului urmăreau să intervină asupra funcţionarilor cu atribuţii la nivelul instituţiilor locale, astfel încât aceştia să urgenteze îndeplinirea actelor ce intră în atribuţiile lor de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri ( de exemplu să nu se formuleze plângeri în instanţă împotriva deciziilor Comisiei judeţene de fond funciar Bacău).

►În acest context, în calitate de director general al RNP Romsilva, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, începând cu anul 2013, inculpatul Crăciunescu Adam a răspuns solicitărilor nelegale formulate de către inculpatul Hrebenciuc Viorel, prin intermediul lui  suspectului Sîrbu Ilie, referitoare la modul în care RNP Romsilva trebuie să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate şi litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeţei de pădure de peste 40.000 de hectare. În consecinţă,  inculpatul Crăciunescu Adam a luat măsuri împotriva intereselor RNP Romsilva, în sensul că a şicanat efectuarea de acţiuni în justiţie împotriva intereselor avute de grupul infracţional organizat format din inculpaţii Hrebenciuc Viorel, Adam Ioan şi alte persoane interesate în obţinerea terenurilor menţionate.  După ce jurista  din cadrul Romsilva semnat o acţiune civilă în favoarea  intereselor Romsilva,  de suspendare a judecăţii până la soluţionarea dosarului având ca obiect revizuirea deciziei luate la data de 17 aprilie 2012, strămutat  de la Tribunalul Covasna la o altă instanţă(cerere admisă de ÎCCJ la data de 17 ianuarie 2014), în luna martie 2014, inculpatul Crăciunescu Adam a dispus în mod abuziv ca acestei juriste să-i fie preluată cauza respectivă şi i-a interzis, indirect (folosind un pretext medical), să mai reprezinte RNP Romsilva la procesele ce aveau ca obiect decizia din anul 2012 a Tribunalului Covasna şi punerea în aplicare a acestei decizii.
La data de 15 octombrie 2014, suspectului şi inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307, respectiv 309 Cod de procedură penală. (Sursa: DNA)

UPDATE 14:05 Viorel Hrebenciuc a ieşit din sediul DNA după aproape două ore, afirmând că i s-a adus la cunoştinţă calitatea de inculpat în dosar pentru mai multe infracţiuni pe care trebuie să le studieze. "E vorba de infracţiuni la legea 78/ 2.000. Dacă e nevoie de ridicarea imunităţii, procurorii hotărăsc', a afirmat Viorel Hrebenciuc. Acesata a precizat că nu le reproşează nimic jandarmilor şi nicin procurorilor pentru că l-au adus cu mascaţii la sediul DNA.

Viorel Hrebenciuc la ieşirea din sediul DNA / Foto: Adrian Popescu

UPDATE 13:30 La DNA Braşov a fost adusă cu mascaţii şi Roxana Adam, judecătoare la Tribunalul Braşov şi soţia deputatul PSD Ioan Adam.

Judecătoarea Roxana Adam / Foto: Adrian Popescu

Hrebenciuc a fost adus la DNA Braşov în jurul orei 12.00. El a coborât dintr-o maşină a Jandarmeriei şi a intrat în sediul DNA însoţit de jandarmi. Acesta le-a spus jurnaliştilor că nu ştie în ce calitate a fost chemat la DNA, fără a face alte declaraţii.

Ilie Sârbu a ajuns la DNA Braşov în jurul orei 10:45, însoţit de un avocat. Acesta nu a făcut nicio declaraţie. La ieşirea din sediul DNA, liderul PSD a spus că nu a fost audiat şi că nu are nimic de declarat.

Deputatul PSD Ioan Adam a fost deja audiat la DNA Braşov în cursul acestei dimineţi. 

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Braşov fac cercetări în această cauză pentru infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie ce au legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate pentru aproximativ 90.000 de hectare de teren forestier şi 100 de hectare de teren agricol, arată DNA, într-un comunicat de presă.

Anchetatorii fac 25 de percheziţii în judeţele Braşov, Bacău, Covasna, precum şi în Bucureşti, dintre care cinci la instituţii publice de interes local, una la un birou de avocatură şi restul la sediile unor firme şi la domiciliile unor persoane, a precizat DNA.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că între cele cinci instituţii publice la care au loc percheziţii sunt şi tribunalele Braşov şi Covasna.

Potrivit surselor citate, de la cele două instanţe sunt vizaţi trei judecători, suspectaţi de implicare în luarea unor decizii ilegale privind retrocedarea de terenuri.

În acelaşi dosar sunt suspectaţi de fapte de corupţie şi doi avocaţi, unul dintre aceştia fiind deputatul PSD Ioan Adam. Soţia lui Ioan Adam, judecătoarea Roxana Adam, de la Tribunalul Braşov, ar fi printre cei trei magistraţi suspectaţi în cauză, au mai arătat sursele citate.

Printre localităţile în care s-ar fi făcut retocedările ilegale de terenuri sunt Comăneşti, Palanca, Brătuleşti şi Doftana, au precizat sursele judiciare.

La finalul percheziţiilor, suspecţii vor fi duşi la audieri, la sediul DNA Braşov.

Acţiunea este sprijinită de Serviciul Român de Informaţii şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.

Citește și: