Departamentul Social - Mediafax
397 vizualizări 25 oct 2018

Procurorii DIICOT au clasat dosarul privind arhiva SIPA, în care au fost investigate infracţiuni de deţinere fără drept a unui document cu informaţii secrete, temeiul deciziei fiind acela că faptele nu există. Ordonanţa arată că Monica Macovei, vizată în cauză, nu a comis vreo infracţiune.

”După cum precizează denunţătorul, deşi în articol se afirmă că documente clasificate ar fi fost sustrase şi copiate din arhiva Serviciului Independent de Protecţie şi Anticorupţie aflat în subordinea ministrului Justiţiei, documente la care şi denunţătorul a avut acces în anul 2007, în perioada în care a deţinut funcţia de consilier al Ministrului Justiţiei, susnumitul neagă orice act de sustragere, copiere, stocare, dezvăluire a infomaţiilor cuprinse în notele din arhiva SIPA pe care le-a consultat. După cum se afirmă în articol, în perioada respectivă s-a procedat la copierea, sustragerea ori distrugerea unor documente din arhiva SIPA, care ar fi conţinut 3.000 de dosare referitoare la magistraţi,” se arată în ordonanţa de clasare, publicată de judecătorul Cristi Danileţ pe blogul personal. Cristi Danileţ este cel care a depus plângerea, în 2017.

În documentul citat, se arată că a fost dispusă clasarea dosarului pentru că faptele nu există, nefiind găsite probe care să susţină săvârşirea infracţiunilor.

”Nu au fost identificate probe care să susţină o suspiciune rezonabilă că ar fi fost săvârşită infracţiunea prevăzută de art. 305 CP, nerezultând că susnumiţii ar fi săvârşit fie în mod intenţionat, fie din culpă, fapte care să fi avut ca urmare distrugerea, alterarea, pierderea sau sustragerea unui document ce conţinea informaţii delicate. (...) Cu privire la faptele imputate fostului ministru al Justiţiei, Monica Macovei, în baza art. 407 al 2 CP, cu apl. art.5 CP, la sesizarea Comisiei parlamentare, se constată de asemenea că acestea nu intră sub incidenţa legii penale, nici sub aspectul elementelor obiective, nici a celor subiective ale infracţiunii,” se mai arată în ordonanţa de clasare.

Acum un an de zile, EvZ.ro a demarat o campanie împotriva echipei ministeriale care a decis închiderea DGPA (fosta SIPA) şi sigiliarea arhivei fostului serviciu secret de informaţii al ministrului Justiţiei.

”Am avut onoarea să fac parte din acea echipă care a luat acea decizie istorică, de a opri adunarea de informaţii secrete despre funcţionarii şi magistraţii din justiţie. Am fost acuzat de Dan Andronic şi ziarul său că am comis acte ilegale în legătură cu acea arhivă. Mai mult, s-a făcut speculaţia că cei care au deţinut ilegal acele documente ar fi şantajat magistraţi pentru a se obţine condamnări în marile dosare din România,” scrie Cristi Danileţ pe blogul său.

”Ca urmare, la 16.05.2017 am formulat o plângere penală adresată Parchetului pentru a se analiza dacă s-au comis ilegalităţi de către persoanele care au avut acces la documentele arhivate şi astfel s-a format un dosar penal la DIICOT. Ulterior, DIICOT a fost sesizată şi pentru a verifica dacă se adeveresc cele decise prin Hotărârea Parlamentului privind raportul final al Comisiei de anchetă privind desfiinţarea DGPA, la 5.07.2018. Cele două dosare au fost conexate.

Ca urmare au fost anchetaţi şi audiaţi ministrul Justiţiei de la acea vreme, toţi membrii comisiilor de inventariere, inclusiv subsemnatul, angajaţi la SIPA/DGPA, precum şi jurnaliştii care au intrat în posesia unor rapoarte clasificate drept ”scurse” de cineva din comisie.

În urma cercetării penale efectuate procurorii DIICOT au stabilit că nimeni din echipa Macovei sau din echipele celorlalţi miniştri ai justiţiei nu a comis vreo infracţiune legate de documentele din acea arhivă. Mai mult, cu privire la acuzaţia pe care EvZ mi-a adus-o în concret, procurorii au stabilit că NU EXISTĂ FAPTELE. Cu alte cuvinte, nu e vorba că aş fi comis ceva, dar că ar fi trecut prea mult timp să fiu sancţionat; nici că aş fi comis ceva, dar fapta ar putea să nu fie ilegală; ci se constată oficial că NU AM COMIS NIMIC în realitatea obiectivă de genul faptelor afirmate în ziar.

Adică….tot ce s-a spus despre mine în EvZ constituie calomnie. Pun mai jos dovada, după care voi demara procedura de tragere la răspundere civilă a publicaţiei şi fiecărui redactor care a scris acele mizerii despre mine,” scrie Cristi Danileţ pe blog.

Într-adevăr, în luna mai a anului trecut, procurorii DIICOT au deschis un dosar în care au început urmărirea penală privind arhiva SIPA. Sunt investigate fapte de deţinere fără drept a unui document ce conţine informaţii secrete de stat şi neglijenţă. Cercetările au fost demarate ca urmare a unei plângeri pe care a depus-o judecătorul Cristi Danileţ.

Acesta a cerut Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să facă cercetări după dezvăluirile jurnalistului Dan Andronic, magistratul susţinând că nu a sustras, copiat, stocat sau dezvăluit informaţii cuprinse în notele consultate din arhiva SIPA.

Citește și: