Biro Attila
3619 vizualizări 18 ian 2013

Cristi Borcea, George Copos, MM Stoica, Jean Pădureanu, Giovanni Becali, Victor Becali, Gică Popescu şi Gheorghe Neţoiu au fost condamnaţi, în total, la 40 de ani de închisoare şi plata unor daune de peste 10 milioane de dolari. În motivarea Curţii de Apel, judecătorii spun că cei 8 au fost condamnaţi pentru că au avut o activitate infracţională intensă şi au adus prejudicii consistente statului. ”Inculpatul Becali Ioan a fost iniţiatorul şi principalul beneficiar, împreună cu Becali Victor, al acestei activităţi ilicite, în cadrul căreia inculpatul Borcea Cristian a avut o contribuţie esenţială”, se meţionează în motivare. 

În noiembrie 2012 Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat la 40 de ani de închisoare pe cei 8 grei ai fotbalului românesc. Curtea de Apel a publicat astăzi motivarea instanţei.

”În privinţa inculpaţilor Becali Ioan, Borcea Cristian şi Becali Victor, Curtea are în vedere perioada foarte întinsă a activităţii infracţionale, numărul  mare al actelor materiale cu referire la toate infracţiunile săvârşite în formă continuată, valoarea extrem de mare a prejudiciului cauzat şi împrejurările concrete ale faptelor,  reţinând din acest punct de vedere modalitatea foarte elaborată în care inculpaţii au conceput şi pus în aplicare planul infracţional, faptul că inculpatul Becali Ioan a fost iniţiatorul şi principalul beneficiar, împreună cu Becali Victor, al acestei activităţi ilicite, în cadrul căreia inculpatul Borcea Cristian a avut o contribuţie esenţială, determinată de funcţiile de conducere deţinute la clubul Dinamo Bucureşti.”, se arată în motivarea Curţii de Apel Bucureşti

Judecătorii susţin că Gheorghe Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu şi Gigi Neţoiu au avut o o activitate infracţională mai redusă decât cea a inculpaţilor Becali Ioan, Borcea Cristian şi Becali Victor.  Astfel instanţa a dispus pedepse mai blânde pentru cei patru şi pedepse ceva mai dure pentru Ioan Becali, Cristi Borcea şi Victor Becali.  

”În raport de aceste criterii, Curtea va aplica inculpaţilor Becali Ioan, Borcea Cristian şi Becali Victor pedepse orientate spre maximul noilor limite stabilite ca urmare a reţinerii circumstanţelor atenuante, faţă de Copos Gheorghe şi Stoica Mihai spre mediu, iar inculpaţilor Popescu Gheorghe, Pădureanu Jean şi Neţoiu Gheorghe la minimul acestor limite”, se arată în motivarea instanţei.

Citeşte aici motivarea

Lista condamnărilor din Dosarul Transferurilor

George Copos, patronul clubului Rapid, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare.

Jean Pădureanu, preşedintele clubului Gloria Bistriţa, a primit 3 ani cu suspendare.

Mihai Stoica, managerul general al clubului Steaua Bucureşti a primit 4 ani de închisoare cu executare, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, precum şi 3 ani de interzicere a unor drepturi.

Cristi Borcea, fost acţionar la clubul Dinamo Bucureşti a primit 7 ani de închisoare cu executare şi şase ani interzicere a unor drepturi.

Giovanni Becali a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare.

Fratele său, Victor Becali, a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare.

Fostul internaţional Gheorghe Popescu a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Fostul acţionar la clubul Dinamo, Gheorghe Neţoiu, a primit 3 ani de închisoare cu suspendare.

 

Citește și: