Biro ATTILA
Ştefan Horobeţ
3500 vizualizări 6 iun 2013

Deşi a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru miturirea jucătorilor Gloria Bistriţa şi Universitatea Cluj, Becali a câştigat 320.000 euro din dosarul Valiza. Curtea Supremă a dispus confiscarea valizei cu 1,7 milioane euro, dar în cei cinci ani de procese banii lui Becali s-au înmulţit. DNA a depus banii într-un cont bancar unde au produs profit din dobândă. Judecătorii nu au confiscat dobânda, dar şansele ca Becali să intre în posesia dobânzii sunt mici pentru că are datorii imense la Fisc.

În 2008, procurorii DNA care au investigat cazul au dispus sechestrarea sumei de 1,7 milioane euro pe care Becali a trimis-o la Universitatea Cluj, prin Teia Sponte. Unul dintre capetele de acuzare din dosarul Valiza este acela de dare de mită. Mai precis, Becali a fost acuzat şi condamnat pentru că i-a mituit pe jucătorii U Cluj pentru ca aceştia să câştige meciul cu CFR Cluj, astfel că în clasamentul Ligii I Steaua era avantajată de acest rezultat şi ocupa locul 1. În acest sens, Becali l-a trimis pe Teia Sponte la Cluj cu cei 1,7 milioane euro. Pe 6 octombrie 2008, Teia Sponte s-a întâlnit cu Anto Doboş, preşedintele U Cluj, într-o cameră de hotel din Cluj Napoca, unde i-a arătat banii ce urmau să ajungă la jucători.

Pe 7 mai 2008, Teia Sponte a fost prins de procurori în timp ce viziona meciul U Cluj - CFR Cluj la un restaurant din Cluj Napoca în prezenţa unui apropiat al lui Anton Doboş şi cu Gigel Coman, jucător al U Cluj. La finalul meciului, dacă U Cluj ar fi câştigat, banii urmau să ajungă în posesia lui Anton Doboş.

Procurorii DNA l-au reţinut pe Teia Sponte şi au sechestrat cei 1,7 milioane euro. Potrivit rechizitoriului, banii au fost inventariaţi şi depuşi într-un cont bancar. DNA a deschis un cont pe numele lui Gigi Becali şi Teia Sponte. Astfel că valiza cu bani a lui Becali a produs profit din dobândă din 8 mai 2008 şi până în prezent.

Potrivit unui calcul realizat de gândul, până în prezent, în acest cont s-au strâns nu mai puţin de 320.000 euro. La o dobândă de 3,45% pe an, rezultă, conform calculelorgândul, că în perioada mai 2008 - mai 2013 suma din contul de la BCR a crescut cu cel puţin 320.000 de euro, până la un total de 2,02 milioane de euro. Calculele au fost făcute ţinând cont de o dobânda medie pe sistemul bancar la depozitele în euro, în mai 2008, de 3,45% pe an. Dobânda totală obţinută de la BCR ar putea fi, însă, mult mai mare, în condiţiile în care este o practică răspândită în sistemul bancar ca dobânzile pentru depozitele mari să fie negociate de clienţi cu bancherii.

Prin sentinţa definitivă emisă de Curtea Supremă marţi, 4 iunie, cei 1,7 milioane euro au fost confiscaţi. Potrivit legislaţiei, banii vor ajunge în bugetul de stat. Titular fiind în acest sens Ministerul Finanţelor.

În schimb, dobânda acumulată în acestă perioda nu va fi automat confiscată de stat. În mod normal, cei 320.000 euro vor rămâne în contul deschis de DNA pe numele lui Becali. Cu toate acestea, experţii consultaţi de gândul spun că şi aceşti bani trebuie să ajungă în visteria statului, pentru că Becali are datorii la ANAF. În 2011, ANAF a constat că Becali nu a plătit impozite pe tranzacţiile cu terenuri. Aceste impozite erau în 2011 de 3,5 milioane. Unele surse spun că, acum, Becali are de plătit aproximativ 4 milioane euro. Astfel că, aproape sigur, ANAF va opri banii din dobândă obţinuţi de Becali.

Unde ţinea Teia Sponte cei 1,7 milioane euro

Numele dosarului Valiza nu este în concordanţă totală însă cu faptele reţinute de procurori. Banii lui Gigi Becali nu au fost ţinuţi în realitate într-o valiză, ci într-o borsetă care era la rându-i într-o geantă de voiaj.  ”Conform procesului verbal de efectuare a percheziţiei din data de 07.05.2008, în autoturismul marca Ford Focus cu număr de înmatriculare CJ-14-RIM au fost identificaţi prin legitimare Sponte Teia, Bendorfean Traian, Coman Gigel şi cei doi agenţi de pază Dediu Ştefan Fănuş şi Popa Marcel. În portbagajul autoturismului a fost găsită o geantă de voiaj marca „LOTTO”, iar în interiorul acesteia s-a identificat o geantă mult mai mică de culoare maro, marca „SPRIDER” în care se aflau mai multe teancuri cu bancnote de 500 euro înfăşurate într-o pungă din plastic inscripţionată <<Credit Europe Bank>> ”

Citește și: