Andrei Luca POPESCU
7228 vizualizări 12 mar 2015

Audiat ca martor, miercuri, în procesul în care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă dosarul „Referendumul”, în care vicepremierul Liviu Dragnea este acuzat de folosirea influenţei de lider de partid pentru a obţine foloase necuvenite, premierul Victor Ponta a vorbit public doar despre faptul că referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, în 2012, a fost o decizie politică ce nu poate fi sancţionată penal.

„Am spus adevărul şi numai adevărul, despre faptul că deciziile politice privind suspendarea lui Traian Băsescu şi referendumul sunt decizii politice, dacă am făcut bine - ne votează oamenii, dacă nu - votează pe alţii, dar că nu a existat niciun fel de încălcare a legii”, a spus Victor Ponta, la ieşirea de la audierea ca martor în instanţă.

Nu acest lucru acuză însă procurorii DNA, care au trimis în judecată, în octombrie 2013, 75 de persoane, în frunte cu vicepremierul Liviu Dragnea, coordonatorul campaniei electorale a USL, pentru multiple fraude electorale la acest scrutin. Principala acuzaţie a procurorilor DNA este că USL (PSD şi PNL) au utilizat un soft care să permită monitorizarea prezenţei la vot (lucru esenţial pentru ca referendumul să fie validat, fiind nevoie de o prezenţă de 60%), însă care a fost folosit şi pentru transmiterea de date privind modul în care se votează în secţiile de votare – câţi oameni au votat „Da” şi câţi „Nu”.

„Cunoşteam aplicaţia şi funcţionarea, cu sms-uri de la reprezentanţii noşti în secţii şi date încărcate în soft”, a spus Victor Ponta în faţa instanţei supreme, adăugând că principala condiţie în baza căreia USL a aprobat acest sistem a fost ca astfel să fie verificată doar prezenţa la vot, aşa cum procedau şi alte partide, sistemul permiţând şi transmiterea rezultatelor din procesele verbale consemnate în secţiile de votare, după închiderea urnelor, o „numărătoare paralelă” efectuată de asemenea de toate partidele, extrem de apropiată de rezultatele oficiale.

Întrebat dacă prin această aplicaţie erau transmise, în timpul zilei, şi voturile cu „Da” sau „Nu”, Ponta a răspuns că nu, afirmând că, în timpul zilei, sistemul permite doar transmiterea prezenţei la vot, fiind imposibil ca rezultatul să fie cunoscut în timpul votului.

4.400 de SMS-uri îl contrazic pe Victor Ponta

Chiar dacă şi PDL a folosit la mai multe scrutinuri un software pentru numărătoarea paralelă a voturilor, în rechizitoriul de trimitere în judecată a dosarului „Referendumul”, procurorii DNA arată însă contrarul spuselor lui Victor Ponta: Au existat aproximativ 4.400 de sms-uri trimise din teritoriu, de la reprezentanţii USL în secţiile de votare, prin care Liviu Dragnea era informat câte voturi au fost „Da” şi câte „Nu” în secţiile respective.

„Scopul esenţial al acestui sistem informatic a rezidat în:
- comunicarea în fiecare oră a prezenţei la vot a cetăţenilor, lucru care permitea coordonatorilor PSD şi PNL să identifice secţiile de vot cu o prezenţă slabă la urne;
- comunicarea de mesaje, conţinând ordine sau recomandări coordonatorilor şi/sau membrilor secţiilor de votare şi altor persoane, în vederea luării de măsuri pentru creşterea artificială a numărului de votanţi în secţiile deficitare prin folosirea de mijloace interzise de lege;
- obţinerea de informaţii precise, în timpul procesului de votare (şi nu după orele 23:00 ale zilei de 29.07.2012, când votarea se închidea) despre modul cum s-a votat în secţiile de votare de pe tot cuprinsul ţării, respectiv câte voturi „Da” şi câte „Nu” au fost exprimate. De altminteri, cerinţa a fost îndeplinită, astfel că au rezultat un număr de circa 4400 de comunicări de acest tip, recepţionate în timpul desfăşurării votului”, se arată în rechizitoriul DNA.

Procurorii exemplifică în rechizitoriu zeci de sms-uri, trimise în intervalul orar 15.00-19.00, cu numărul voturilor „Da” şi „Nu”.

Reţete de fraudare a votului, coordonate de Liviu Dragnea

Procurorii DNA au mai arătat în rechizitoriul acestui dosar multiple metode prin care a fost fraudat votul la referendumul din 2012, după cum gândul a arătat aici. Procurorii au identificat cinci metode de fraudă: falsificarea listei de alegători din localitate, voturi în numele „căpşunarilor” (românii plecaţi la muncă în străinătate), voturi pe numele morţilor, fraude cu urna mobilă şi mituirea reprezentanţilor PDL din secţiile de votare.

Potrivit procurorilor, operaţiunea de fraudare de care este acuzat Liviu Dragnea s-a bazat pe sistemul informatic utilizat de USL, care era compus din mai multe servere, un soft şi un call-center. Sistemul a fost conceput pe trei paliere, pe o structură piramidală. Primul palier era constituit din aproximativ 14.000 de utilizatori care erau conectaţi la sistem prin intermediul telefoanelor mobile. Ei transmiteau mesajele la un număr unic – 1855, prin care ţineau legătura cu centrul şi primeau mesajele din partea lui Liviu Dragnea.

CITEŞTE MAI MULTE DETALII AICI

Citește și: