1 vizualizări 24 iun 2006
O femeie din Indonezia a transmis gripa aviara la cativa membri ai propriei familiei. Totusi, un oficial de la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat, pentru AFP, ca virusul nu a suferit o mutatie semnificativa, in asa fel incat sa reprezinte o amenintare mai mare. Cele 7 decese care au aparut luna trecuta au marit ingrijorarile in randul oamenilor de stiinta. Acestia se temeau ca virusul H5N1 a putut suferi mutatii suficiente pentru a permite transmiterea de la om la om, ducand intregul glob mai aproape de declansarea pandemiei de gripa aviara care ar putea afecta milioane de persoane. Keiji Fukuda, coordonatorul OMS pe programul global de gripa, a spus ca intr-o zona din Sumatra de Nord, luna trecuta, o femeie bolnava a stat in aceeasi incapere cu alti membri ai familiei. "Atunci cand tusea, acestia au stat foarte aproape de ea intr-o camera foarte mica. Am descrie aceasta situatie ca o transmitere limitata a virusului de la om la om", a declarat coordonatorul OMS. "Aceasta mutatie neinsemnata nu reprezinta ceva care sa ne ingrijoreze sau sa traga un semnal de alarma", a mai spus medicul, adaugand ca nu toate cazurile de transmitere a bolii de la om la om au fost la fel. "Virusul a aparut acum 10 ani si, de la prima eruptie, am vazut deja transmiterea de la om la om, dar tot in zone foarte bine delimitate, dupa un contact foarte apropiat", a precizat medicul, referindu-se la primul caz din Hong Kong. "Noi cautam posibilitatea de transmitere de la om la om, care poate cauza izbucniri in comunitati mai largi". Medicul a apreciat ca focarul din Sumatra de Nord "nu ne invata nimic nou despre trasmiterea sau epidemiologia virusului".

Referitor la cazul din Indonezia, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti, a declarat ca situatia poate duce la declararea de catre OMS a alertei de tip 4, care semnifica faptul ca in mici focare limitate, gripa aviara s-a transmis de la om la om. Faza 6 semnifica deja declansarea pandemiei de gripa aviara. "Cazul din Indonezia poate insemna ceva sau poate sa nu reprezinte nimic. Totusi, Romania ar trebui sa se pregateasca potrivit programului Bancii Mondiale care prevede construirea a 9 centre regionale in spitalele de boli infectioase a unor sectii de terapie intensiva cu cate sase paturi. Aceste departamente ar trebui dotate cat mai curand si personalul medical ar trebui instruit. Pana atunci, in spitalele respective ar trebui sa inceapa renovarile pentru viitoarele departamente", a mai spus prof. dr. Adrian Streinu Cercel.  

Cu toate acestea, joi, prof. dr. Streinu Cercel declara, la un simpozion organizat de firma care produce antiviralele, ca, in cazul unei pandemii, virusul ar avea o rata de atac intre 15 si 40 la suta. "Noi am facut un calcul pe 20 la suta, iar la 22 de milioane, inseamna 4 milioane de oameni afectati intr-un prim val, iar daca la aceasta rata de atac se adauga o rata de mortalitate de 50 la suta, dupa datele OMS, inseamna o rata posibila de deces de 2 milioane de cazuri, pana sa fim in stare sa pregatim un vaccin si sa-l punem la dispozitia oamenilor", explica medicul.

Citește și: