108955 vizualizări 11 oct 2015

Liviu Dragnea a declarat duminică, întrebat dacă va negocia cu Klaus Iohannis schimbarea premierului acum, după alegerile din PSD, că va vorbi despre acest subiect doar dacă apar "solicitări" sau "invitaţii" pe această temă, ceea ce nu s-a întâmplat.

Dragnea a fost întrebat dacă va discuta cu preşedintele pe marginea schimbării actualului Guvern acum, după încheierea alegerilor interne din PSD, Dragnea spunând că "nu vrea să vorbească" despre acest subiect în acest moment.

"Voi vorbi despre asta dacă se întâmplă, dacă apar solicitări, dacă apare vreo invitaţie. Nu s-a schimbat foarte mult poziţia mea sau nu avea de ce se să schimbe după acest vot. Tot ce am avut de spus pe acest subiect am spus public, fără ezitare şi destul de clar", a spus Dragnea.

Întrebat dacă asta înseamnă că aşteaptă el o invitaţie de la preşedinte, liderul PSD a răspuns: "Nu am de ce să bat la o uşă ca să discut cu cineva cum să ne dăm jos Guvernul".

„Simt o obligaţie de a nu mai face greşelile care s-au făcut în acest partid”

Pe de altă parte, Liviu Dragnea a declarat, după încheierea alegerilor interne, că simte o uriaşă responsabilitate de a nu mai repeta "greşelile" pe care le-a făcut PSD şi "compromisurile care au măcinat" partidul, fiind nevoie de asumarea greşelilor din trecut.

"Simt o uriaşă responsabilitate. Pe de o parte, simt o obligaţie de a nu mai face greşelile care s-au făcut în acest partid, de a nu mai face compromisuri care au măcinat acest partid", a spus Dragnea, întrebat cum se simte la finalul acestor alegeri.

Dragnea a vorbit despre noul proiect al PSD, în care liderii partidului trebuie să ţină cont şi de lucrurile bune făcute de foştii preşedinţi ai formaţiunii, dar "şi de greşelile care s-au făcut în acest partid, pe care trebuie să ni le asumăm cu foarte multă sinceritate şi cu foarte mult curaj".

"PSD nu trebuie şi nu poate rata oportunitatea de a deveni primul partid din România modern", a spus Dragnea.

Liderul social-democrat le-a mulţumit membrilor de partid care au venit la vot şi a transmis un mesaj atât susţinătorilor PSD, cât şi criticilor lui.

"Au venit încrezători la acest vot, au venit să-şi exprime speranţa într-un nou proiect politic şi vreau să le transmit ceva, atât lor, colegilor mei de partid, cât şi celor care nu sunt membri în partid şi care, cu câteva excepţii, de câteva zile îşi exprimă suspiciunea faţă de acţiunile mele şi ale partidului în perioada următoare. Vreau să-i asigur pe toţi că nu voi avea nicio ezitare în a duce la capăt toate angajamentele pe care mi le-am luat, toate acţiunile de care am pomenit ultima perioadă", a spus Liviu Dragnea.

Peste 80% dintre membrii PSD au votat, duminică, la alegerile pentru şefia PSD în care Liviu Dragnea a fost singurul candidat.

Gândul a transmis LIVE TEXT desfăşurarea evenimentelor

UPDATE 19.44 Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, alături de alţi lideri ai partidului, urmăresc meciul de fotbal România - Insulele Feroe, în aşteptarea rezultatelor finale ale scrutinului intern, primul gol al naţionalei României fiind sărbătorit cu urale de social-democraţi. Liviu Dragnea, alături de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, secretarul general al PSD Andrei Dolineaschi şi alţi parlamentari, printre care Florin Iordache, Damian Florea şi Mihai Fifor, s-au strâns în biroul liderului interimar al partidului pentru a urmări meciul de fotbal pentru calificarea României la Campionatul European din 2016. Liderii PSD au invitat şi presa să urmărească meciul, aşteptând rezultatele scrutinului intern cu apă, alune şi covrigei. Primul gol al României a fost întâmpinat cu urale de către social-democraţi, chiar în momentul în care Valeriu Zgonea a intrat în sală. "Zgonea a venit cu golul", au strigat social-democraţii. Liviu Dragnea a precizat că va ieşi într-o conferinţă de presă pentru a comenta rezultatele alegerilor interne după încheierea meciului de fotbal, spunând că românii preferă să urmărească acea competiţie, pentru care şi el are emoţii.

UPDATE 18.45 Prim-ministrul Victor Ponta a venit să voteze numirea lui Liviu Dragnea la şefia PSD, spunând că este bine ca alegerea liderului să se facă prin vot universal. El a ironizat opoziţia, spunând că preşedintele Klaus Iohannis a numit-o direct pe Alina Gorghiu şefa partidului. Întrebat ce răspunde la întrebarea de pe buletinul de vot - care este cea mai proastă măsură a Guvernului - Ponta a revenit la unul dintre laitmotivele sale, demiterea lui Traian Băsescu din 2012.

„Îmi pare rău că am cedat şi nu am schimbat nişte legi şi nu l-am demis pe Traian Băsescu. România ar fi arătat altfel, cu Crin Antonescu preşedinte”, a mai spus Victor Ponta.

UPDATE 18:20 Dragnea s-a declarat „foarte mulţumit” de prezenţa la vot înregistrată până în acest moment, în ciuda vremii nefavorabile în mare parte din ţară.

„Colegii mei au venit în număr mare şi continuă să vină în număr foarte mare. Chiar contează. Deşi a fost un singur candidat, prezenţa lor pe o astfel de zi spune multe despre încredere, despre speranţele lor”, a spus Dragnea.

Liderul PSD a explicat că, dincolo de "exerciţiul democratic" care este scrutinul intern, aceste alegeri spun foarte multe despre "realitatea" din fiecare filială şi care este capacitatea de organizare a partidului.

"Cei care au venit la vot (...) sunt chiar membri activi, membri pe care ne putem baza", a spus Dragnea.
Preşedintele interimar al PSD a spus că această situaţie va fi analizată luni, în Comitetul Executiv Naţional.

„E unul din punctele de dezbatere, prezenţa al vot, fiecare coleg o să spună ce-a simţit. (...) Fiecare trebuie să-şi facă o analiză, cum stă în organizaţie. E important, e o radiografie", a precizat Dragnea.

UPDATE 17:30 Prezenţa la alegerile interne din PSD a fost, la ora 16.00, de 64,85%, a anunţat preşedintele Comisiei Electorale Centrale a partidului, Florin Iordache, care a precizat că cea mai mare prezenţă se înregistrează în Olt, Dolj şi Maramureş, în timp ce prezenţa cea mai slabă s-a înregistrat la Cluj.

Astfel, până la ora 16.00, au votat 348.620 de membri PSD, însemnând o prezenţă de 64,85%.

În judeţe precum Olt, Dolj, Maramureş şi Neamţ, prezenţa a fost de peste 80%, în timp ce în judeţul Cluj s-a înregistrat cea mai slabă prezenţă, de 21%.

În Capitală, au votat peste 51% dintre membri, Sectorul 1 având cea mai ridicată prezenţă, în timp ce Sectorul 4 pe cea mai slabă.

Social-democraţii vor prezenta, la ora 20.00, datele finale cu privire la prezenţa la scrutinul intern, urmând ca, în jurul orei 22.00, Liviu Dragnea să susţină o conferinţă de presă, după centralizarea rezutatelor finale.

UPDATEPrezenţa la alegerile interne din PSD a fost, până la ora 12.00, de 36%, a anunţat preşedintele Comisiei Electorale Centrale a partidului, deputatul Florin Iordache, care a precizat că judeţele Neamţ şi Teleorman sunt fruntaşe, cu aproximativ 51%, în timp ce Sectoarele 4 şi 5 au prezenţe de 18%. Astfel, până la ora 12.00, dintre cei aproape 532.000 de membri PSD, s-au prezentat la urne 195.130, reprezentând 36% din numărul de votanţi. Florin Iordache a precizat că judeţele cu cea mai bună prezenţă sunt Neamţ şi Teleorman (judeţul condus de Liviu Dragnea), cu 51%, precum şi Olt, Dolj, Brăila şi Sectorul 1. La coada clasamentului se situează judeţele Harghita şi Covasna, precum şi Sectorul 4 şi Sectorul 5, cu prezenţe de aproximativ 18%. Pe de altă parte, Florin Iordache a precizat că au fost prezentate date şi din Republica Moldova, acolo unde au votat 125 de membri din cei 420 înregistraţi. La sediul central al PSD, unde este organizată o secţie specială de vot, pentru liderii partidului care se află în Bucureşti, dar sunt înscrişi pe liste din teritoriu, au votat 35 de social-democraţi. Mai mult, în unele zone au fost închise secţiile de vot, după ce s-au prezentat la urne toţi membrii înscrişi care se aflau în localitate. Florin Iordache a adăugat că până la această oră nu au fost semnalate incidente, însă în unele localităţi a fost nevoie de urna mobilă, fie din cauza condiţiilor meteo, fie din cauza stării de sănătate a unor membri care doreau să voteze.

UPDATE. Preşedintele de onoare a PSD, Ion Iliescu, a votat, duminică, la alegerile interne ale PSD, la care candidează doar Liviu Dragnea, arătând că acest proces este prevăzut din 2010 în Statutul partidului şi că Dragnea "are toate datele necesare pentru a asigura o cu conducere calificată" .

UPDATE. Premierul Victor Ponta spune, într-o postare pe contul său de Facebook, că, "după aproape 6 ani la vârful PSD, este timpul pentru un nou început şi în partid", menţionând că va fi "alături de echipa" din fruntea formaţiunii social-democrate.

 

UPDATE. Liviu Dragnea, unicul candidat la şefia PSD, a votat, duminică, la Turnu Măgurele, afirmând că aceste alegeri interne sunt prima probă serioasă pe care o dă PSD "ca dorinţă de a se implica într-un minim exerciţiu de democraţie".

ŞTIREA INIŢIALĂ. Scrutinul de duminică aduce mai multe premiere. Este pentru prima dată când şefia partidului este preluată prin retragerea şefului de partid (Victor Ponta) la distanţă de aproape un an de la înfrângerea sa în alegeri. Este pentru prima dată când PSD schimbă un lider inculpat cu un altul care este condamnat, în primă instanţă. Este pentru prima dată în ultimii zece ani când alegerile interne din PSD se fac într-o astfel de atmosferă, fără celebrele scandaluri, retrageri de ultim moment, acuzaţii de trădare şi epurări post-alegeri care au marcat evenimentele asemănătoare de după Congresul prin care Mircea Geoană a preluat, în 2005, şefia PSD.

Şi este pentru prima dată când, în urma schimbării procedurii, noul preşedinte al PSD este ales prin votul tuturor membrilor.

Procesul de votare a început la ora 8.00 şi se va încheia cel târziu la ora 20.00. Fiecare secţie de vot va putea decide când să oprească procesul, având în vedere că există localităţi unde sunt puţini membri, iar astfel nu va fi nevoie de o perioadă lungă de timp pentru vot.

Sunt aşteptaţi la urne aproape 533.000 de membri PSD din ţară, dar şi din străinătate.Au drept de vot doar membrii PSD care au cotizaţiile plătite la zi şi se află în evidenţa actualizată a filialelor locale.

Membrii PSD trebuie să voteze în secţiile deschise în localitatea unde sunt înregistraţi ca membri, însă va fi posibil şi votul în altă secţie, pe baza unei adeverinţe din partea organizaţiei de bază, în cazul în care respectivul membru PSD se află în alt oraş.

În Capitală, sunt deschise câteva secţii în fiecare sector şi o secţie specială la sediul central al partidului, din Şoseaua Kiseleff. Aici sunt aşteptaţi să voteze membrii din conducerea centrală a partidului, care nu se pot prezenta la secţiile din localitate unde sunt înscrişi ca membri. Este şi cazul premierului Victor Ponta, care a declarat recent că va vota în Capitală, şi nu în Gorj.

Liderul interimar al partidului şi unicul candidat la şefia PSD, Liviu Dragnea, va vota, în cursul dimineţii, la Turnu Măgurele.

Conform regulamentului intern, secţii de vot sunt deschise atât în Republica Moldova, cât şi în alte state unde există organizaţii ale PSD Diaspora.

Secţiile de votare sunt deschise în fiecare localitate unde există o filială a PSD, iar regulamentul prevede că aceste secţii pot fi organizate în sedii de partid, birouri parlamentare, spaţii închiriate, cămine culturale, biblioteci, dar şi în primării sau alte instituţii publice, acolo unde autorităţile îşi vor da acordul. În situaţia în care o filială nu poate, din diverse motive, să organizeze o secţie de vot în aceste spaţii, este posibil ca votul să se desfăşoare inclusiv în locuinţa liderului local de partid. Regulamentul aprobat de Comitetul Executiv Naţional prevede expres că asemenea secţii de vot nu pot fi înfiinţate în spaţii precum unităţi de învăţământ, unităţi de alimentaţie publică şi unităţi comerciale.

Secţiile de votare sunt dotate cu cabine de vot, urne de vot sigilate cu semnătura preşedintelui Biroului Electoral al secţiei de votare şi borderou nominal cu membrii PSD înscrişi în organizaţie.

Pentru organizarea scrutinului, au fost organizate Comisii Electorale Judeţene, care vor coordona activitatea unor comisii constituite la nivelul fiecărei localităţi. Comisiile locale vor transmite, la finalul procesului de votare, procese verbale către comisiile judeţene, care la rândul lor le vor trimite, pentru centralizare, către Comisia Electorală Centrală, care va funcţia duminică, la sediul PSD din Bucureşti.

Potrivit regulamentului, câştigător al scrutinului intern va fi desemnat candidatul care întruneşte majoritatea voturilor valabil exprimate din numărul total al membrilor PSD prezenţi la scrutin.

La scrutinul intern din 11 octombrie s-au înscris iniţial trei candidaţi: Liviu Dragnea, Daniel Savu şi Şerban Nicolae. Singura candidatură aprobată a fost însă cea a liderului interimar Liviu Dragnea, după ce senatorii Savu şi Nicolae nu au îndeplinit condiţiile din regulamentul intern, respectiv susţinerea filialei din care fac parte, precum şi a altor 4 organizaţii.

Citește și: