Cristian ANDREI
6772 vizualizări 12 iul 2015

O mie de tineri din Republica Moldova au ajuns, sâmbătă, la Punctul de Trecere a Frontierei cu România de la Ungheni, după ce au pornit, în 5 iulie, din Chişinău spre Bucureşti, după Marea Adunare Naţională, mergând pe jos într-o încercare de a reface "Marşul lui Ştefan cel Mare". Ei au ajuns în Piaţa Universităţii în jur de ora 15:00, unde erau aşteptaţi de aproximativ 1000 de persoane, care poartă steaguri tricolore. La eveniment şi-au făcut apariţia şi reprezentanţi ai PMP, printre care şi liderul acestui partid, Eugen Tomac, dar şi preşedintele PNŢCD, Aurelian Pavelescu. Prezenţa acestora i-a iritat pe cei veniţi la marşul unirii care se va termina la Palatul Cotroceni. 

O delegaţie a tinerilor din Republica Moldova a fost primită de consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan. Jandarmii au permis accesul acestora în baza paşapoartelor, lucru care a marcat finalul mitingului, la scurt timp fiind strânse gardurile montate în jurul Palatului Cotroceni, iar circulaţia reluată pe bulevardul Geniului.

Avocatul Alexandru Surcel, membru al Acţiunii 2012, a primit o amendă de 10.000 de la Jandarmerie, pentru schimbarea locului de începere a manifestaţiei. Surcel a notificat Primăria Capitalei că oamenii îi vor aştepta pe basarabeni la statui, în faţa Universităţii, însă bucureştenii s-au adunat în faţa Teatrului Naţional.

În faţa Teatrului Naţional a fost întins un imens steag tricolor, iar în jur flutură mai multe steaguri tricolore. 

O tânără prezentă la Marşul Unirii nu îşi poate stăpâni lacrimile. 

Mai multe organizaţii care sprijină Unirea au pus la dispoziţia ieşenilor care au dorit să participe la refacerea simbolică a "Podurilor de Flori" transport gratuit până la punctul de trecere a frontierei şi înapoi. Astfel, acolo s-au adunat mii de persoane din mai multe judeţe ale ţării, precum Botoşani, Vaslui, Iaşi, dar şi Alba şi Harghita, care i-au întâmpinat pe tinerii ce au trecut Prutul cu flori şi colaci.

Aceştia au scandat pentru Unire şi pentru desfiinţarea "hotarului de la Prut", manifestările continuând până după-amiază cu o serie de evenimente artistice organizate pe o scenă improvizată.

Tinerii care au trecut graniţa au plecat, duminică dimineaţă, spre Bucureşti, unde îşi propun să meargă, împreună cu românii care susţin cauza unirii României cu Basarabia, la Palatul Cotroceni, pentru a-i cere preşedintelui României sporirea eforturilor pentru reîntregirea naţională.

Prima întâlnire din Bucureşti este programată pentru ora 14:00, în Piaţa Universităţii, însă organizatorii marşului îi îndeamnă pe români să îi aştepte pe basarabeni în toate gările din drumul spre Bucureşti. Trenul a plecat din Iaşi, duminică, la ora 6:00.

Citește și: