3230 vizualizări 7 apr 2014

Dumitru Dragomir a intrat devreme în fotbal, încă din 1977 când devine preşedinte al clubului de fotbal Chimia Râmnicu Vâlcea pentru ca timp de zece ani să se perinde la conducerile echipelor Viitorul Scorniceşti şi FCM Braşov, pentru ca între 1987 şi 1989 să atingă “vârful de performanţă” din cariera sa, la conducerea clubului de fotbal al Securităţii,  Victoria Bucureşti.

De la această din urmă funcţie i se trage în 1990 şi cea de-a doua condamnare la închisoare - una de 7 luni, pentru abuz în serviciu -  după ce, la 24 noiembrie 1976, mai primise o pedeapsă de 3 luni de închisoare pentru practicarea ilegală a jocurilor de noroc.

Bine înfipt în sistem Dragomir se regăseşte în conducerea Ligii Profesioniste de Fotbal încă de înfiinţare fiind vicepreşedinte, între 1992 şi 1996, în timpul mandatului deţinut de Mircea Angelescu, pentru ca după retragerea acestuia în 1996, să devină preşedinte.

A fost reales în 2000 şi 2005, de fiecare dată fără prea mari emoţii (doar în 2000 având contracandidat, Gino Iorgulescu, pe care l-a învins cu 11 voturi la 5).

În 2009 a câştigat al patrulea mandat în fruntea LPF, neavând nici de această dată un opozant. Dintre cele 18 cluburi ale Ligii I, 16 l-au votat pe Dragomir, Unirea Urziceni s-a abţinut de la vot, iar Pandurii Târgu Jiu nu a avut reprezentant la Adunarea Generală.

Anul trecut a fost  trimis în judecată, împreună cu preşedintele FRF, Mircea Sandu, pentru prejudicierea lui Adrian Mititelu, patronul echipei de fotbal Universitatea Craiova, care cere despăgubiri de 53 de milioane de euro.

Anul 2013 este şi anul "sfârşitului" pentru Dragomir, care pierde lupta cu acelaşi Gino Iorgulescu şi părăseşte conducerea LPF.

Afaceristul Dragomir

Prima afacere cunoscută a lui Dragomir a început în 1991 când a lansat cotidianul sportiv „Sportul Românesc”. Ziarul dispare în 1997 când echipa redacţională pleacă pentru a fonda Pro Sport, aşa că Dragomir se reorientează şi în 1998 lansează publicaţia de scandal „Atac la persoană”.

În 2003 “Corleone” îşi inaugurează un hotel, “Crystal Palace”, în nordul Capitalei, un hotel la care au tras mai toate echipele de fotbal care aveau meciuri în Bucureşti.
Prinde gustul “imobiliarelor” şi lansează câteva proiecte: un cartier de 16 vile, din care vinde cel puţin jumătate, cu 450.000 de euro, bani pe care îi foloseşte ca să cumpere o vilă pe care să o "cosmetizeze" şi să o vândă pe cel puţin 6 milioane de euro.

Crystal Palace Ballrooms este afacerea care avea să-l ducă pe Dumitru Dragomir în atenţia DNA după ce s-a dovedit că începând din 2009 a primit din partea firmei de cablu RCS&RDS suma de 3,5 milioane de euro pe care a folosit-o pentru a construi şi amenaja, aproape de Palatul Parlamentului, un complex de săli care pot fi închiriate pentru diverse evenimente.

În 2013 se pregătea de o nouă afacere, un complex de 100 de apartamente pentru care avea şi terenul şi 4-5 milioane de euro pentur construcţie, dar aştepta ca România să iasă din criză.

Iată cum arăta declaraţia de avere din 2008 a deputatului PRM Dumitru Dragomir, ultimul lui an ca politician

Politicianul Dumitru Dragomir

Cariera politică a lui Dumitru Dragomir nu a fost la fel de spectaculoasă ca cea de om de fotbal, dar a reuşit chiar şi aici să se facă remarcat. Intră în politică în partidul lui Corneliu Vadim Tudor, PRM, prinde chiar două mandate de parlamentar, între 2000 şi 2008, şi este candidat al acestui partid la postul de primar general  în 2004.

Cariera politică ia sfârşit pe 7 august 2008 când demisionează din  PRM şi încearcă să prindă un loc pe listele PDL. Este refuzat şi renunţă la politică.

În perioada în care este membru PRM, preşedinte al LPF dar şi patron al publicaţiei “Atac la persoană” provoacă un mare scandal, în special datorită orientării antisemite şi xenofobe a publicaţiei, şi ajunge în atenţia Ligii Antidefăimare de la New York care  a sesizat FIFA, forul mondial fiind cel care îl sancţionează pe Dragomir cu avertisment.

Afacerile lui "Mitică"

Revistele de specialitate estimează că familia Dragomir - în condiţiile în care multe din afacerile lui "Mitică" au fost trecute pe numele fiului Bogdan - are o avere de 25-27 milioane de euro, mare parte din bani fiind băgaţi în imobiliare, dar şi bijuterii (200.000 de euro), ceasuri (50.000 de euro) şi în tablouri de 100.000 de euro.

După ce criza din imobiliare a cuprins România, Dumitru Dragomir a început să piardă bani, cam 3 milioane de euro, potrivit propriilor estimări. Dragomir însă are câteva terenuri şi bani în bănci pentru a dezvolta alte proiecte imobiliare, care ar putea fi continuate de fiul său.

Citește și: