Roxana Rosu
383 vizualizări 21 apr 2019

„Partea pozitivă este că se doreşte finalizarea sentinţelor, e un lucru care trebuie apreciat, pentru că ceea ce nu s-a aplicat în 2008, încercăm să avem în 2019, 11 ani pentru obţinerea unor drepturi”, a declarat Anton Hadar, liderul Alma Mater, într-o declaraţie făcută duminică Mediafax.

El a explicat şi cum se face defalcarea sumei care urmează să fie primită de cadrele din educaţie, numai învăţământul superior urmând să beneficieze de 370 de milioane de lei.

„Suma, per ansamblul învăţământului românesc este în jurul a 1,5 miliarde de lei, pentru preuniversitar şi superior. La noi, la învăţământul superior este în jur de 370 de milioane. Suma care se acordă are diferite orientări. O parte din bani merg către dobânzile pe care trebuie să le primim ca urmare a neaplicării Legii 221 şi a Legii 330 (..). Aici suma e undeva la 20 de milioane de lei”, a spus Anton Hadar.

Sume importante vin şi din zona sentinţelor, nu doar a dobânzilor, a explicat el.

„Sunt sume consistente şi pentru zona sentinţelor, asta înseamnă bani pentru plata ultimelor tranşe din procesele începute acum vreo şapte, opt ani, pe legile pe care le-am amintit, mai ales pe legea 330 (vechea 221), deci practic, ultimele tranşe de acolo vin”, a mai declarat liderul Alma Mater.

Hadar spune că sentinţele date ca urmare a neacordării sporului de doctorat, beneficiază de asemenea de sume importante.

„Bani mulţi mai sunt şi pe sentinţe date ca urmare a neacordării sporului de doctorat. A fost o perioadă, prin 2010, încă vreo cinci, şase ani, când s-a anulat acest lucru pentru toţi cei care urmau să-l obţină, dar, paradoxal, noi cei care-l aveam, l-am păstrat ca sumă compensatorie. Practic, România a funcţionat vreo 5 ani de zile cu acest sistem. Cei care luau titlul de doctor nu mai obţineau sporuri, dar cei care-l aveau, beneficiau de suma compensatorie”, a declarat preşedintele Alma Mater.

El mai spune că îşi vor primi sumele restante inclusiv cei care au fost privaţi de sporul de doctorat, singura problemă fiind cea creată de lipsa unei legislaţii care să permită acordarea acestor sume într-o singură tranşă.

„În cele din urmă, tot prin modificări legislative şi negocieri, sporul s-a dat la toată lumea. Dar noi a trebuit să recuperăm acei bani, din anii în care nu s-a acordat. Mai ales pentru tineri, că ei se confruntau cu această problemă, am dat din nou în judecată şi am câştigat. Şi aceşti bani se vor da, doar că aici avem o problemă: avem banii, dar nu avem legislaţia care să ne permită să-i dăm pe toţi o dată, iar asta pentru că se dădeau fragmentat, în procente, în fiecare an, 5% în primul an, 10 în al doilea etc”, a spus Anton Hadar.

El spune că paradoxul acestei situaţii este dat de existenţa banilor dar de lipsa legii care să permită distribuirea integrală a sumelor.

„Noi acum avem toţi banii în urma acordului semnat în 30 noiembrie anul trecut la Alba Iulia, între noi, liderii de sindicate şi Guvrenul României. (..) Noi am solicitat să dăm toţi banii şi Guvernul a hotărât să dăm toţi banii pe sentinţe. Culmea e că avem banii, dar n-avem legislaţia care să ne permită anularea acelei fragmentări a distribuirii banilor, pe procente, în fiecare an”, a mai spus Anton Hadar.

Beneficiarii acestei soluţionări sunt în principal, tinerii. Suma pe care aceştia ar urma să o primească este echivalentul a trei salarii.

„Sperăm ca în săptămânile care urmează să rezovăm şi această problemă, mai ales că e în favoarea tinerilor. Sunt sume serioase şi aici. Spre exemplu, unii dintre tinerii noştri asistenţi, ar trebui să beneficieze de echivalentul a trei salarii. Sporul atunci era de 15% din salariul de bază, în 3-4 ani avem echivalentul a trei salarii neacordate”, a mai spus preşedintele de sindicat.

De asemenea, el a dat asigurări că şi cei care se vor pensiona, membri sau nu de sindicat, vor beneficia de sumele cuvenite.

„Toţi cei care ies la pensie, indiferent că sunt sindicalişti sau nu, vor lua sumele cuvenite imediat ce ies la pensie, sunt obligaţi prin lege. Vorbim de sume foarte mari, de 30.000 până la 50.000 lei pentru o persoană. În alte părţi, sumele sunt şi mai mari. Depinde de ce salariu ai avut în acei ani, începând cu 2008 şi până când nu s-a aplicat legea 221, urmată de legea 330”, a mai declarat preşedintele Alma Mater.

El crede că România trebuie să înveţe din această greşeală, şi că acest episod reprezintă o „învăţare de minte pentru cei care conduc ţara”.

„Partea pozitivă este că se doreşte finalizarea sentinţelor, e un lucru care trebuie apreciat, pentru că ceea ce nu s-a aplicat în 2008, încercăm să avem în 2019, 11 ani pentru obţinerea unor drepturi, pentru finalizarea aplicării acelor legi. (..) Scăpăm de o povară şi noi şi statul, e învăţare de minte pentru cei care conduc ţara, să nu mai facă aşa. Dacă tot e o lege pe care a semnat-o la acel moment şi preşedintele României şi a votat-o tot Parlamentul, cu nici măcar un vot împotrivă sau abţinere, atunci să o aplice”, a conchis liderul Alma Mater.

Citește și: