Gandul.info
Monica Moanea
929 vizualizări 30 mar 2016

Potrivit unui comunicat transmis miercuri, „SRI investighează, în cooperare cu instituţiile din Sistemul Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului şi partenerii internaţionali, folosirea cartelelor nenominale româneşti în zone în care activează organizaţii teroriste".

„În România, indivizi afiliaţi organizaţiilor teroriste au folosit cartele pre-paid pentru comunicare în exterior”, informează SRI.

Mai mult, potrivit SRI, „investigaţia priveşte inclusiv posibilitatea utilizării unor astfel de cartele în atentatele din Europa. De altfel, informaţii recente indică lansarea de ameninţări la adresa unor infrastructuri de transport dintr-o ţară europeană de pe astfel de cartele”.

„Înţeleg că România este una din puţinele ţări din Uniunea Europeană care vinde încă cartele pre-pay fără un control de identitate. Înţeleg chiar că au fost folosite în ultima perioadă cartele din România în pregătirea unor atentate în altă parte, în Uniunea Europeană, tocmai pentru că există această flexibilitate în România", a spus Dacian Cioloş, la Pro TV.

Prim-ministrul a spus că ministerul Justiţiei şi MAI discută modificări legislative în acest domeniu, pe care le vor prezenta Guvernului. „Să nu aibă cineva intenţia că vrem să facem ceva pe ascuns, să punem o presiune asupra opiniei publice”, a mai spus Cioloş.

„Serviciile cer mai multe mai multe instrumente care să le permită să monitorizeze atent situaţia'', a răspuns Cioloş, întrebat dacă serviciile cer mai multă putere.

Premierul a admis însă că există mai multe subiecte puse în dezbatere de către servicii care "probabil vor reveni". ''Ei se plâng apropo de cartelele pre-pay'', a subliniat el, adaugând că o serie de astfel de cartele din România au fost folosite în pregătirea unor atentate din UE tocmai din cauza prevederilor foarte laxe din legislaţia românească.

„Să nu aibă cineva impresia că vrem să facem ceva pe ascuns'', a accentuat el, adăugând că trebuie ''să învăţăm să punem cursorul acolo unde trebuie'' şi că este ''foarte atent'' şi la drepturile omului.

„Sigur, nu are rost să ne ascundem după deget. Riscul există. Suntem în UE, participăm activ la lupta împotriva terorismului. Lucrurile sunt ţinute sub control, autorităţile îşi fac treaba.Vigilenţa este foarte mare”, a spus primul-ministru, întrebat despre riscurile de atentat în România, în contextul evenimentelor din Belgia.

Citește și: