Mihaela STOICA
Tibi Bujdei - Mediafax
5543 vizualizări 31 mar 2016

Consiliul Judeţean Suceava a adoptat, joi, o hotărâre prin care solicită Consiliului Local Pojorâta să emită o hotărâre prin care să transfere CJ Suceava terenul pe care se construieşte depozitul de deşeuri din Pasul Mestecăniş.

Decizia Consiliului Judeţean (CJ) Suceava a fost luată cu 30 de voturi „pentru” şi trei abţineri.

Gândul a derulat anul trecut o amplă campanie prin care a cerut autorităţilor să oprească construcţia gropii de gunoi din inima Bucovinei şi i-a prezentat pe cei care au avut curajul să se lupte pentru acest lucru.


În cadrul şedinţei CJ Suceava de joi a fost prezent şi preşedintele Asociaţiei Biosilva, Florin Grădinariu, care le-a cerut consilierilor judeţeni să amâne luarea unei decizii şi a precizat că este nevoie de o dezbatere publică privind finalizarea acestui proiect, susţinând că au fost efectuate sondaje de opinie din care rezultă că locuitorii nu doresc acest depozit.

Pe de altă parte, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Alexandru Rădulescu, a răspuns că în ceea ce priveşte depozitul ecologic de deşeuri au fost făcute toate consultările necesare şi că s-a respectat întreaga procedură europeană pentru că altfel, proiectul nu era avizat de Comisia Europeană.

„Am construit două depozite ecologice şi îndeplinesc toate standardele de mediu”, a declarat Rădulescu.

El a precizat că fostele gropi de gunoi din judeţ au fost închise, acum deşeurile sunt colectate pe platforme temporare şi urmează să fie transferate în cele două depozite ecologice.

„Dacă acest proiect eşuează, problema pentru locuitorii judeţului Suceava va fi gravă”, a spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava.

El a explicat că prin transferul de teren de la Pojorâta la Consiliul Judeţean Suceava se permite finalizarea, la termen, a proiectului.

Depozitul de gunoi ecologic se construieşte în satul Valea Putnei din comuna Pojorâta

Instanţa de judecată: S-a încălcat dreptul garantat de lege a cetăţenilor

La 28 ianuarie 2016, Curtea de Apel Cluj  a emis decizia definitivă şi executorie 182/2016 prin care anula o hotărâre prin care Consiliul Local Pojorâta a dat în administrare nouă hectare de teren Consiliului Judeţean Suceava pentru construcţia, printr-un proiect european, a unui depozit ecologic de deşeuri în Pasul Mestecăniş.

Hotârârea pe care Curtea de Apel Cluj o anula era cea aprobată de consilierii locali din Pojorâta la 9 august 2010. Obiectivul dării în folosinţă către Consiliul Judeţean a celor nouă hectare de teren era realizarea depozitului  ecologic de gunoi Pojorâta. După cum a scris Gândul în ampla campanie derulată anul trecut, depozitul de gunoi se construiteşte în Vârful Pasului Mestecăniş, la marginea drumului  european E 58, care face legătura între Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc, o zonă tranzitată de foarte mulţi turişti.

Din motivarea instanţei reiese faptul că hotărârea de Consiliu Local a fost anulată tocmai pentru că locuitorii din comuna Pojorâta nu au fost consultaţi cu privire la proiectul gropii de gunoi.

''Informarea şi consultarea cetăţenilor ce fac parte din colectivităţile locale trebuia realizată înainte de demararea proiectului propus spre realizare şi de a demara investiţia, deci inclusiv înainte ca autoritatea deliberativă să adopte actul administrativ atacat în speţă'', se arată în motivarea care contrazice afirmaţiile făcute în şedinţa de joi de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Alexandru Rădulescu.

Mai mult decât atât, judecătorii de la Cluj au specificat că ''autoritatea administrativă care urmează să adopte un act administrativ care prin premisă are înrâurire asupra mediului înconjurător este obligată să faciliteze accesul publicului interesat la luarea deciziei''.

''Curtea reţine că adoptarea actului administrativ din speţă, deşi reprezintă o parte din actele administrative ce compun procedura de realizare a investiţiei, s-a făcut fără consultarea colectivităţii locale în numele căreia a acţionat autoritatea deliberativă a comunei Pojorâta şi, drept urmare, s-a încălcat astfel dreptul garantat de lege a cetăţenilor de a fi informaţi, consultaţi în procedura de luare a deciziei'', se mai arată în motivarea instanţei, consultată de Gândul.

Alexandru Rădulescu / Sursa foto: Radio Top Suceava

Alexandru Rădulescu afirmă că decizia Curţii de Apel Cluj periclitează construcţia depozitului ecologic Pojorâta, dar şi întregul proiect Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Suceava.

„Având în vedere că în cadrul acestui proiect este prevăzută construcţia a două depozite ecologice judeţene care respectă cele mai înalte norme şi standarde de mediu, unul fiind depozitul de la Pojorâta, al cărui amplasament se identifică cu terenul ce face obiectul hotărârii judecătoreşti indicate anterior, este periclitată atingerea tuturor obiectivelor şi ţintelor judeţene privind gestionarea deşeurilor impuse de legislaţia comunitară”, a menţionat vicepreşedintele CJ Suceava.

Totodată, el a menţionat că aceste două depozite ecologice sunt cuprinse în Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor aprobat prin HG 1470/2004, iar stadiul fizic de realizare a lucrărilor la depozitul din Pojorâta era, la 31 decembrie 2015, de 95,7 la sută.

Rădulescu a mai spus că în 25 februarie, reprezentanţi ai CJ Suceava şi comunei Pojorâta au convenit să întreprindă toate diligenţele în vederea finalizării şi punerii în funcţiune a investiţiei de la Pojorâta, fiind deja promovate căile de atac extraordinare.

Secretarul judeţului: Proiectul trebuie încheiat până în 30 iunie 2016

Secretarul judeţului Suceava, Petru Tănase, a adăugat că s-au promovat căi extraordinare de atac şi că s-a cerut şi strămutarea procesului de la Cluj Napoca şi a explicat că instanţa a reţinut în decizia sa că nu s-a făcut o consultare a populaţiei privind respectiva hotărâre a CL Pojorâta.

Potrivit acestuia, o consultare largă a populaţiei privind respectivul proiect a fost realizată în anul 2009, înaintea emiterii HCL Pojorâta atacate, când s-a eliberat autorizaţia de mediu.

Tănase a mai declarat că o contestaţie în anulare poate dura până la doi ani, iar proiectul trebuie încheiat până în 30 iunie 2016, motiv pentru care s-a cerut Consiliului Local Pojorâta să transfere terenul în proprietatea Consiliului Judeţean Suceava.

Despre decizia luată de Consiliul Judeţean Suceava, Aristide Maxim, inginer pensionar şi apicultor amator, unul dintre cei care au dat în judecată Primăria Pojorâta şi Consiliul Judeţea Suceava pentru acest proiect, afirmă că este o decizile ''lipsită de chibzuinţă''. ''Aceşti inşi care sunt aleşi vremelnic stau 4-8 ani, decid peste soarta unor oameni care vor fi afectaţi zeci de ani de această groapă. Nu trebuie să fim intoxicaţi cu emanaţiile care ies din deşeurile menajere. Eu o să merg la Primărie şi o să le cer să nu aprobe niciun teren fără consultarea încă o dată a populaţiei'', a declarat el pentru Gândul.

În judeţul Suceava, s-au construit, prin POS Mediu, două depozite ecologice, unul în comuna Moara, lângă Suceava, care deserveşte zona de şes a judeţului, şi unul în comuna Pojorâta, care va deservi zona de munte.

Depozitul de deşeuri de la Pojorâta este construit aproape de Pasul Mestecăniş, la circa 1.100 de metri altitudine. Au tăiat păşunea localnicilor în două, au excavat sute de mii de tone de pământ, au acoperit cu pământ fructele de pădure şi ciupercile pe care mulţi localnici le culegeau, au defrişat copacii dimprejur. Totul pentru groapa ecologică construită din bani europeni în care, la final, vor ajunge 390.000 de tone de gunoi provenite din localităţile de munte şi deal ale judeţului Suceava.

Depozitul de la Pojorâta se adresează unei populaţii de circa 150.000 de locuitori, iar capacitatea sa este la jumătate faţă de cel de la Moara.

Zonele pentru construirea celor două depozite de deşeuri au fost identificate în anul 2009, când a fost obţinut şi avizul integrat de mediu în baza căruia s-a făcut studiul de fezabilitate şi s-a început execuţia proiectului integrat Sistem de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), care a presupus şi închiderea gropilor de gunoi neconforme, situate pe cursurile de apă din Suceava, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei şi Fălticeni.

Pe lângă cele două depozite ecologice, întregul proiect, în valoare de 218 milioane de lei, fără TVA, finanţat prin POS Mediu, prevede şi înfiinţarea a 1.250 de puncte de colectare a deşeurilor şi cinci staţii de transfer, dar şi închiderea gropilor de gunoi neconforme.
 

Citește și: