Gandul.info
Firuta Flutur
2089 vizualizări 27 sep 2017

"Săptămâna viitoare închidem partea aceasta a programului cu avioanele multirol, cu F16. Suntem în discuţii avansate pentru achiziţionarea a încă 36 de astfel de aparate, din Statele Unite, nu din Portugalia. Am trimis documentele necesare pentru a vedea preţul de achiziţie, suntem la debutul acestei negocieri şi sperăm că vom reuşi să achiziţionăm încă 36 de aeronave", a declarat Mihai Fifor.

Anunţul ministrului vine în condiţiile în care Ministerul Apărării Naţionale a precizat, tot miercuri, că alte trei aeronave F-16 Fighting Falcon vor fi preluate de către Forţele Aeriene Române. Astfel, secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Mircea Duşa, şi şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, Laurian Anastasof, participă, miercuri, în Baza Aeriană din Monte Real, Portugalia, la ceremonia de predare-primire a încă trei aeronave F-16 Fighting Falcon.

Prin preluarea celor trei aeronave, Forţele Aeriene Române finalizează Faza I de introducere în serviciu a avioanelor multirol F-16 Fighting Falcon.

Ceremonia oficială de recepţie a celor trei aeronave va avea loc în România, în Baza 86 Aeriană ”Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă”, din Feteşti, în cursul săptămânii viitoare.

Contractul, în valoare de circa 628 milioane euro cu TVA, încheiat între Guvernul României, prin Compania Naţională Romtehnica S.A., şi cel al Republicii Portugheze a intrat în vigoare la data de 30 septembrie 2013.

Primele şase aeronave din escadrila de 12 avioane multirol incluse în acordul româno-portughez au intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române pe 29 septembrie 2016, iar următoarele trei pe 16 decembrie 2016.

Primul sistem de rachete Patriot, achiziţionat până la finele anului

Totoodată, "până la finele anului, Armata Română va achiziţiona primul sistem de rachete Patriot", a mai spus Fifor.

"Până la finele anului, Armata Română va achiziţiona primul sistem Patriot, aşteptăm scrisoarea de acceptarea din partea Statelor Unite pentru a putea să trecem la contractare şi să putem achiziţiona primul program. În discuţiile cu secretarul Apărării, Mattis, noi am solicitat clauza «dependable under taking» adică eşalonarea plătii sistemelor Patriot pentru că este, pe de o parte, o dovadă de predictibilitate, pe de altă parte este mult mai convenabil pentru noi să putem să asigurăm pe următorii ani achiziţionarea acestor sisteme. Tot până la finele anului, sperăm să putem să finalizăm negocierea cu General Dynamics şi să pornim colaborarea aceasta între Uzina Mecanică Bucureşti şi General Dynamics şi, totodată, până la finele anului să achiziţionăm primele 10 transportoare blindate Piranha din acest program", a detaliat ministrul Apărării Naţionale.

Informaţiile privind achiziţionarea rachetelor Patriot au apărut în aprilie când MApN a trimis o cerere către Guvernul SUA în care îşi exprimă disponibilitatea de a cumpăra rachete de tip Patriot, urmând ca procedurile de achiziţie să fie demarate anul acesta.

Secretarul de stat în MApN, Florin Vlădică, a afirmat că s-a trimis o solicitare către Biroul de Cooperare în domeniul Apărării din România din cadrul Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, prin care România se declară interesată să achiziţioneze rachete de tip Patriot, urmând ca cererea să ajungă la guvernul american. Şeful Statului Major, generalul Nicolae Ciucă, s-a declarat optimist că procedurile de achiziţie pot fi demarate în acest an.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat, pe 11 iulie , o posibilă vânzarea a unor sisteme antiaeriene şi antibalistice de tip Patriot către România, în valoare de aproximativ 3,9 miliarde de dolari.

Citește și: