19206 vizualizări 14 apr 2014

Premierul Victor Ponta a anunţat, în această seară, că, după scandalul baronului de Mehedinţi, Adrian Duicu, în care procurorii susţin că se făcea trafic de influenţă din biroul lui de la Palatul Victoria, a decis să-şi mute biroul la Ministerul Apărării Naţionale. „De azi dimineaţă mi-am mutat biroul. Am un birou la Ministerul Apărării Naţionale, că e mai sigur, e minister militarizat. Orice institutie a statului poate să primească cine a fost la mine, cât a stat...”, a precizat premierul.

„Totul a fost o simplă bombă de presă. N-a existat o intervenţie la mine”, a susţinut luni seara Victor Ponta, prezent fiind în studioul televiziunii România TV. Mai mult, Ponta a declarat că i s-a făcut o „înscenare de presă”, făcând referire la articolul din gândul, care a publicat în premieră faptul că în dosarul de corupţie în care şeful Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, şi şeful poliţiei judeţene, Constantin Ponea, au fost arestaţi preventiv, apare numele premierului Victor Ponta şi că procurorii DNA susţin că Adrian Duicu a făcut trafic de influenţă chiar în cabinetul premierului din Palatul Victoria. gândul a publicat atât informaţii din referatul procurorilor, cât şi motivarea judecătorului Curţii de Apel Bucureşti care susţineau acelaşi lucru: traficul de influenţă s-a făcut de la Palatul Victoria.

„Mi-au cerut toţi băsiştii demisia că a apărut pe site la gândul ce am făcut. DNA n-are nicio treabă cu asta”, a susţinut Victor Ponta, ignorând documentele oficiale.

Premierul a adăugat că se aşteaptă "de la o înscenare de la Traian Băsescu" până la alegerile prezidenţiale din această toamnă. De asemenea, el a lăsat de înţeles că a întrebat la DNA dacă au informaţii că Duicu s-a întâlnit la el în birou cu şeful Poliţiei, iar aceştia au răspuns că aşa a spus Duicu într-o discuţie telefonică.

"Dacă sun din emisiune şi spun că sunt cu Băsescu, sunt la Băsescu? Duicu nu a fost la mine în birou", a subliniat Ponta.

Gândul a publicat, în exclusivitate, pe 8 aprilie  referatul procurorilor DNA în dosarul de corupţie în care au fost arestaţi preventiv şeful CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, şi şeful poliţiei judeţene, Constantin Ponea. În dosar apare şi numele premierului.

Procurorii DNA susţin că Adrian Duicu a făcut trafic de influenţă chiar în cabinetul premierului din Palatul Victoria. Duicu a cerut ca şeful IPJ din judeţ să fie menţinut şi apoi avansat, iar în schimb poliţistul i-a promis că îl scapă de dosarul de incompatibilitate de la ANI. Anchetatorii susţin că premierul l-a convocat la Guvern pe însuşi şeful Poliţiei Române pentru a-i satisface doleanţele lui Adrian Duicu.

Potrivit referatului procurorilor prin care au cerut arestarea preventivă a lui Adrian Duicu şi a lui Constantin Ponea, relaţia de trafic de influenţă a celor doi s-a conturat în jurul dosarului de conflict de interese în care şeful CJ era pus sub acuzare de Agenţia Naţională de Integritate.

„Mă duc la premier dimineaţă şi o să-l pun şi pe premier să sune, că eu vreau să-l stabilizez pe acesta bine acia”

Din referatul cu propunerea de arestare a lui Duicu reiese că şeful CJ se lăuda că are influenţă asupra premierului Victor Ponta şi asupra şefului Poliţiei, chestorul Petre Tobă. Iată ce se reţine în referat:

► La data de 24 mai 2013, Ponea Constantin îl întreabă pe Duicu Ioan-Adrian, <<noutăţi mai aveţi acolo?>> (cu referire la demersurile făcute asupra persoanelor din conducerea Ministerului Afacerilor Interne), răspunsul fiind <<nu, totul e absolut în regulă>>.

► La data de 11 iunie 2013, numitul Duicu Ioan-Adrian îi comunică numitului Dumitrescu Doru, că pe data de 13 iunie 2013, intenţionează să meargă la premier: „Mă duc la premier dimineaţă şi o să-l pun şi pe premier să sune, că eu vreau să-l stabilizez pe acesta bine acia”.

► Totodată, numitul Duicu Ioan Adrian afirmă că intenţionează să meargă, împreună cu numitul Ponea Constantin Ştefan, la numitul Tobă Petre. În aceeaşi zi, numitul Duicu Ioan - Adrian a stabilit cu numitul Ponea Constantin Ştefan să se întâlnească la biroul acestuia.

Procurorii DNA susţin că Duicu şi-ar fi traficat influenţa chiar în cabinetul premierului Victor Ponta din Palatul Victoria. Procurorii arată că Duicu a mers la Guvern să solicite menţinerea pe funcţia a lui Ponea. Magistraţii menţionează că Duicu i-a transmis şefului IPJ că în cabinet se află şi ministrul de Interne, la acea vreme fiind Radu Stroe şi că premierul l-a chemat la Guvern pe şeful Poliţiei, chestorul Petre Tobă.

Citeşte mai jos un extras din referatul DNA:

La data de 13 iunie 2013, numitul Duicu Ioan-Adrian s-a deplasat la Bucureşti, fără a fi însoţit însă de numitul Ponea Constantin Ştefan. Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ştefan, transmiţându-i că la premier se află ministrul Afacerilor Interne. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin Ştefan un SMS, transmiţându-i că prim-ministrul l-a chemat pe Tobă Petre la Guvern. La solicitarea prim-ministrului, numitul Tobă Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul Duicu Ioan-Adrian, care i-a solicitat menţinerea temporară a numitului Ponea Constantin Ştefan în funcţia deţinută şi promovarea sa ulterioară în funcţia de director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică, solicitare cu care Tobă Petre s-a arătat de acord.

În împrejurările sus-descrise, numitul Duicu Ioan-Adrian, folosindu-se de autoritatea conferită de poziţia sa din cadrul Partidului Social Democrat, a obţinut folosul pe care îl promisese numitul Ponea Constantin Ştefan.

Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian l-a sunat pe Ponea Constantin Ştefan, comunicându-i rezultatul întâlnirii avute cu Tobă Petre: „Ţie ţi-a rezervat director adjunct la Ordine Publică şi-l ţine până de hotărăşti tu să pleci şi i-am spus: nu pleacă de aiciea... ştia subiectul de ea, că vrea să vină la Parchetul General, că la DNA a avut o problemă şi n-a pus-o acolo... deci absolut ok, o să urmeze treaba aia cât de curând; cealaltă zic; ceea ce te interesează cel mai mult”.

Aşadar, numitul Duicu Ioan Adrian i-a transmis numitului Ponea Constantin Ştefan că, în viitor, acesta va obţine şi folosul vizat pentru soţia acestuia, respectiv ocuparea unei funcţii de conducere din cadrul unei structuri din Bucureşti. Cu privire la aceeaşi întâlnire, numitul Duicu Ioan Adrian i-a transmis numitului Dumitrescu Doru: „l-a chemat acolo şefu ăl mare, l-a chemat la Guvern, şi a venit acolo. Ok”.

Motivarea instanţei la arestarea preventivă a lui Duicu

În motivarea judecătorului de la Curtea de Apel care a dispus arestarea preventivă a lui Duicu şi Ponea, magistratul arată că , în mod cert, evenimentele s-au petrecut în Palatul Victoria, dar că nu e clar dacă a fost în biroul premierului Ponta sau în anticameră.

„În anticamera şefului cancelarului primului ministru sau chiar în cabinetul premierului (apare ca fiind neclar până în prezent), inculpatul Duicu s-a intâlnit cu numitul Petre Tobă, unde a discutat despre numirea în funcţie de conducere a coinculpatului Ponea, dupa cum i-a comunicat acestuia din urmă”.

„Inculpatul Duicu arată în data de 13.06.2013, într-o discuţie cu inculpatul Ponea că „un sfert de oră în biroul oval s-a vorbit despre familia dumneavoastră”. În acest moment procesual, apare ca fiind neclar dacă inculpatul se referă la biroul premierului sau la cel al şefului cancelariei, dar în mod cert discuţia a avut loc şi cu numitul Petre Tobă, dupa cum arată inculpatul Duicu”.

► „Inculpatul Duicu pretinde că prin sintagma „l-a chemat acolo şefu ăl mare” pentru a desemna persoana care l-a chemat pe Petre Tobă la Guvern să discute depre inculpatul Ponea ar fi şeful Cancelariei primului ministru. Curtea are rezerve că o astfel de persoană ar avea competenţe să-l cheme pe şeful Poliţiei române la Guvern şi, de asemenea, că şeful cancelariei ar fi cel care foloseste „biroul oval”, dar aceste elemente vor fi clarificate pe parcursul anchetei”.

► ”Inculpatul Ponea se adreseaza şefului de consiliu judetean în mod servil, cu apelativul „Şefu'”…exprimările fiind de categoria „Şefu? Ce faceţi, şefu?...Sunteţi cel mai tare…Ştiam eu, dar nu mă aşteptam chiar aşa”, se arată în referatul DNA.


 

 

Citește și: