50 vizualizări 15 iul 2010

Ultimul scenariu privind preţul care urmează să fie plătit de bucureşteni pentru gigacalorie a fost prezentat ieri, de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. Acesta a spus că vor fi ajutaţi la plata căldurii doar cei care înregistrează venituri sub 2.500 de lei iar cei care depăşesc acest plafon şi firmele vor plăti preţul integral al gigacaloriei. "Este vorba de un alt scenariu luat în calcul de municipalitate având în vedere că ne gândim şi la apariţia unui card municipal cu puncte, în care punctele să reprezinte şi ajutorul dat de municipalitate. Ce este sigur este că firmele care funcţionează în apartamente nu vor primi acest ajutor", a declarat Sorin Oprescu.

După calculele lui Oprescu sunt aproximativ 500.000 de persoane în Capitală cu venituri de peste 2.500 de lei, care vor plăti preţul gigacaloriei integral, alături de firme. Primarul general susţine că a luat legătura cu administraţiile financiare pentru a corela datele care există la aceste instituţii cu privire la firmele care funcţionează în blocuri şi care nu vor primi ajutoare de compensare a preţului gigacaloriei. "Noi, ca Primărie generală, încercăm an de an să subvenţionăm această activitate (a RADET - n.r.) în interesul populaţiei, dar, din păcate, şi resursele noastre sunt limitate. Rămâne ca asociaţiile de proprietari să rezolve discuţiile cu proprietarii din blocuri în privinţa contribuţiei băneşti pentru spaţiile comune pentru că înţeleg că şi acolo sunt foarte multe lucruri de rezolvat", a mai spus Sorin Oprescu. Reaminitim că, pe 10 iulie, Sorin Oprescu a mai prezentat un scenariu potrivit căruia bucureştenii cu salariu de peste 3.000 de lei vor plăti integral preţul apei calde şi căldurii, iar cei cu salariu şi pensie minime vor primi ajutoare de la municipalitate de 100%.

Preşedintele Traian Băsescu spunea, în 6 mai, că vor fi reduse masiv subvenţiile, iar banii recuperaţi vor fi alocaţi ţintit către cei care în mod real au nevoie de sprijin financiar.Şeful statului a oferit atunci şi un exemplu. "Este vorba despre sistemul de încălzire din Bucureşti. Acesta beneficiază de subvenţii masive din partea Primăriei Capitalei, dar şi a bugetului de stat. Fără deosebire de veniturile pe care le au, toţi cetăţenii din Bucureşti şi firmele racordate la sistemul centralizat primesc încălzirea subvenţionată. Or, subvenţiile globale vor fi sistate şi se va acorda subvenţie celor care au nevoie de ea. Nu sunt cuplat la încălzirea centrală, dar, dacă aş fi, deşi am cel mai mare salariu teoretic din administraţie, aş primi această subvenţie. Când în mod real, ea trebuie adresată cetăţeanului care are nevoie de ea", a explicat Băsescu. Regia de termoficare bucureşteană are în acest an un buget de 759 de milioane de lei, faţă de peste 900 de milioane de lei în 2009. La sistemul centralizat de termoficare sunt racordate 570.000 de apartamente,

Citește și: