Mihaela STOICA
Loredana VOICULESCU
7643 vizualizări 31 iul 2014

Bilanţul inundaţiilor până miercuri după amiază arăta că un număr de 1.184 persoane au fost evacuate, 99 de locuinţe au fost distruse, la care se adaugă alte 168 locuinţe avariate şi 2.003 case inundate.

Nu numai ploile masive, care au ajuns şi până la 200 l/mp, sunt de vină pentru acest bilanţ, care ar putea creşte în următoarele ore, în contextul noului cod roşu de inundaţii. Defrişările masive, lipsa digurilor şi a lucrărilor pentru lărgirea albiilor râurilor sunt alţi factori principali care au favorizat apariţia viiturilor. Primarii, din judeţele sub cod roşu, se plâng de "Apele Române', care nu le-au făcut diguri şi aşteaptă comisia care are în componenţă şi "membri cu pantofi de lac" să le facă din nou evaluarea, în urma căreia ar trebui să primească şi ceva ajutor de la Guvern. 

În comuna argeşeană Bascov, situată la 7 kilometri de Piteşti, apele au inundat circa 360 de case. Pârâul Bascov este cel care le creează probleme localnicilor, pentru că albia este îngustă, iar apa vine din amonte cu viteză.

Zilele acestea, primarul Gheorghe Stancu a fost vizitat de prefect, de preşedintele Consiliului Judeţean, de membrii ISU şi ai Jandarmeriei, ultimii doi ocupându-se efectiv de scoaterea apei şi a mâlului din curţile oamenilor.

"Trebuia să vină şi domnul vicepremier Dragnea, dar asta e. Ce să spun, am primit ajutoare. Acum m-au sunat să îmi spună că a venit o maşină cu alimente şi apă", a afirmat primarul Gheorghe Stancu din Bascov, contactat de gândul

Comuna Bascov a fost afectată şi de inundaţiile din primăvară, însă localnicii le ţin minte cel mai mult pe cele din 2005. În urma celor din 2005, Apele Române au făcut studii de fezabilitate pentru lucrări de îndiguire.

"Nu s-a făcut nimic. Din cauza aceleiaşi chestii invocate mereu: lipsa fondurilor. Doar o persoană a venit de la Apele Române", adaugă el. Edilul reclama că tot cursul pârâului Bascov era plin de arborete, miercuri după-amiază. Astfel, în cazul unor noi ploi torenţiale, situaţia s-ar putea agrava din nou. "Noi nu am defrişat pădurile, ca să fie inundaţii. Avem gaze în comună. Apele Române ar trebui să mai aibă grijă şi de proprietăţile dumnealor, nu numai să vândă piatra (din albia râului n.r.) şi să nu investească nimic", se plânge primarul.

Primarul din Băbana: "Le-am spus să nu se mai ia după ce văd la televizor"

La 16 kilometri de Bascov, în comuna Băbana, primarul Bebe Ivan aştepta, în momentul în care a fost contactat de gândul, comisia care să evalueze inundaţiile. "Nu pot să fac nimic pentru că nu a venit comisia alcătuită din membrii de la Garda de Mediu, Apele Române, Direcţia Sanitar Veterinară, DSP, de la Direcţia de Drumuri... Unii îi mai vezi că vin şi în pantofi de lac de-ţi vine să-i iei la pumni... Întotdeauna, birocraţia ne termină. Stăm ca fraierii, că nu vine nimeni", afirmă primarul.

80% din localitatea Băbana este poziţionată pe un deal, dar pârâul Vârtej, care s-a umflat şi a distrus drumul proaspăt reabilitat, a rupt un pod şi a lăsat fără case şase familii. "De şase ani ne promit Apele Române că reabilitează gârla. Au venit şi cu SF-uri de proiecte. Îi schimbă pe directori de la an şi aşa se papă banii... Ăştia inundaţi nu vor să stea la primărie, vor saltele la ei acasă, deşi e foarte mult mâl. Am fost la ei să le facem poze cu casele. Ei  (localnicii inundaţi n.r.) ne-au zis: 'Păi faceţi poze, dar bani nu ne daţi. A zis domnul Ponta că ne va despăgubi'. Le-am spus să nu se mai ia după ce văd la televizor", spune Bebe Ivan.

Foto: Octav Ganea

Edilul se plânge că de 10 ani de când este primar a depus 45 de procese verbale de inundaţii, dar nu a primit niciun leu. "Am strâns 5.000 de lei de la oamenii din sat, a mai fost unul care a dat fierul beton şi scândura, am pus nişte ţevi de la Petrom şi am făcut cel mai frumos pod cu 5.000 de lei", se mândreşte primarul care se laudă şi că a divorţat de PNL în urmă cu o lună când a fost dat afară după ce a postat pe Facebook o fotografie cu fostul liberal, Câlin Popescu Tăriceanu.

Comuna Mălureni este situată în nord-vestul judeţului Argeş, la 30 de km de municipiul Piteşti. Comuna, aflată sub un nou cod roşu de inundaţii, a fost lovită de viituri de trei ori în acest an. Acum, un pod este blocat, un drum comunal este închis, mai multe punţi pietonale au fost distruse şi o casă a fost inundată. Miercuri după-amiază erau probleme cu alimentarea cu apă. "Deocamdată nu am primit niciun ajutor de la centru. Trebuie să vină comisia să constate efectele inundaţiilor. Acum am primit 2 milioane pentru a reface digul cu probleme, stricat la inundaţiile din primăvară. Ca să facem ceva trainic, cu apărări de mal, cu consolidare de poduri, am avea nevoie de 47 de milioane de lei. Altfel, nu facem decât să reparăm în fiecare an. Problema mare este la Apele Române, nu au făcut nimic", a spus pentru gândul primarul Alexandru Cristescu. La Mălureni, localnicii spun că s-au săturat să tot trimită poze la autorităţile centrale cu gospodăriile inundate şi drumurile rupte, de fiecare dată când vine viitura.

Primarul din Beuca: "Nu avem nevoie de hărţi de hazard, Ştim cum să acţionăm"

Şi în Teleorman, în comuna Dideşti, locul de naştere al scriitorului Gala Galaction, au fost inundaţii, însă de mai mici dimensiuni. Primarul Paul Măceacă spune că nu a  cerut şi nici nu a primit ajutor de la centru, pentru că nu a avut "mari probleme". Aminteşte, însă, că aşteaptă rezultatul adreselor pe care le-a trimis, în timpul inundaţiilor din aprilie, către Apele Române pentru a îndigui o zonă din comună vulnerabilă de fiecare dată la ploi torenţiale.

Foto: Octav Ganea

Comuna Beuca, situată la circa 19 km de oraşul Roşiori de Vede, a fost afectată din nou de inundaţii, a doua oară în acest an. Primarul PDL Grigore Aurelian aşteaptă în continuare digul de 1,5 km pe care Apele Române au început să îl construiască în 2010 şi la care s-a renunţat apoi, ca urmare a opoziţiei localnicilor la expropiere. Guvernul Boc a alocat în 2009 20 de milioane de lei pentru construcţia digului.

"S-a stricat clima, doar cu digul ăsta putem scăpa de inundaţii. Nu avem nevoie de hărţi de hazard. Ştim cum să acţionăm. Avem manualul primarului, oamenii sunt învăţaţi, că nu au ratat multe inundaţii", a precizat edilul,  pentru gândul. În comună sunt multe case construite aproape de albia râului, unde “curţile ies în părâu”. La inundaţiile din 2005 le-au căzut sobele, le-au refăcut. În martie, le-au picat din nou. Acum, gospodăriile au fost din nou inundate. Familiile din aceste case inundate nu şi-au abandonat gospodăriile, au dus, însă, copiii şi animalele la rudele aflate în zonele sigure.

Viceprimăriţa din Icoana: "Noi suntem de la PSD şi nu avem probleme"

Comuna Icoana, situată în estul judeţului Olt, la limita cu judeţul Argeş, se află sub un nou cod roşu de inundaţii. "Am primit ajutor de la toate autorităţile, noi suntem de la PSD şi nu avem probleme", ne-a mărturisit franc viceprimăriţa Gabriela Mariana Ancuţa. 367 de locuinţe din satul Icoana şi 250 din satul vecin Ursoaia au fost inundate, însă, până miercuri după-amiaza. 

În urma inundaţjilor, pe care le-au înfruntat în două rânduri în primăvară, o dată chiar în noaptea de Paşti, Guvernul a decis să le aloce 19 milioane de lei pentru construcţia unui dig. "Digul se construieşte pe o lungime de 5,5 km şi este uşor afectat, pentru că nu era terminat în totalitate. Termenul de finalizare este 30 august. Au venit proiectanţii şi firma constructoare, dar încă nu pot lucra, pentru că e foarte ud pământul", a adăugat viceprimăriţa din Icoana.

Pentru construcţia digului s-au făcut şi exproprieri ale localnicilor, fără despăgubire, astfel că au apărut şi proteste. Întrebată dacă hărţile de hazard, pentru care Apele Române au cheltuit 47 milioane de euro, există la primărie, Gabriela Mariana Ancuţa a pus că nu poate da o informaţie pe care nu o stăpâneşte.

În binecunoscuta comună Siliştea Gumeşti, din Teleorman, au ajuns pentru inundaţii două - trei pompe, potrivit primarului Mihai Petrescu, care ne-a  mărturisit că nu se află în localitatea în care au fost inundate mai multe case. Primarului nu îi este, însă, frică că în Siliştea Gumeşti ar putea apărea noi probleme în urma codului roşu de inundaţii aflat în vigoare până sâmbătă.

Hartă hazard

Ponta a cerut de demiterea şefului de la Ape, aflat în concediu

Premierul Victor Ponta a cerut miercuri demiterea şefului Administraţiei Naţionale "Apele Române" (ANAR), Vasile Pintilie, plecat în concediu la inundaţii. Purtătorul de cuvânt al ANAR, Ana-Maria Agiu, a declarant, pentru Mediafax, că directorul instituţiei a vorbit la telefon cu premierul şi i-a prezentat activitatea sa de la debutul inundaţiilor.

Agiu a precizat că Vasile Pintilie, care este în concediu de la începutul săptămânii, a coordonat, prin telefon, toate activităţile desfăşurate de ANAR în această perioadă, fără a se deplasa la faţa locului. Ulterior, în cursul serii de miercuri, Vasile Pintilie, a anunţat că îşi depune demisia de onoare.

"În contextul evenimentelor de astăzi (miercuri - n.r.), Vasile Pintilie anunţă că îşi depune demisia de onoare, din funcţia de director general al Administraţiei Naţionale 'Apele Române', funcţie pe care o deţinea din anul 2012", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de instituţie.

Dragnea cere o analiză

După ce la rectificarea de săptămâna aceasta, Guvernul a anunţat că Ministerul Mediului, sub autoritatea căreia se află şi “Apele Române », va pierde 25 de milioane de lei, vicepremierul Liviu Dragnea şi-a arătat nemulţumirea faţă de activitatea Administraţiei Naţionale « Apele Române »,  în ce priveşte lucrările de apărare anti-inundaţii. Dragnea a precizat că urmează să fie făcută o “analiză serioasă” privind cheltuielile de la ANAR, în contextual inundaţiilor produse în ultimele zile.

«Am discutat cu premierul, în perioada următoare vreau să facem o analiză serioasă - pe de o altă parte, câţi bani au fost folosiţi de Apele Române pentru lucrări şi câţi pentru studii. Poate ajungem la nişte concluzii, să dotăm Apele Române cu utilaje, să aibă echipament propriu. S-au cheltuit enorm de mulţi bani pe studii si hărţi decât pe lucrări, puţine lucrări sunt finalizate, diverse lucrări au fost finalizate în diverse stadii”, a declarat Liviu Dragnea.

Vicepremierul a insistat că “Apele Române” ar trebui dotate cu utilaje, să facă lucrările în regie proprie, “nu să apeleze la nu ştiu ce firme private”, a continuat Dragnea.

Cât priveşte sumele pe care Apele Române le-au alocat, timp de trei ani, între 2010 şi 2012, pentru investiţii în lucrări de apărare împotriva inundaţiilor,  acestea se ridică la circa 2 miliarde de lei, aproape 474 milioane de euro. Sursa o reprezintă fonduri de la buget, credite, Fondul de Mediu, sau resurse proprii ale ANAR.

Câţi bani au cheltuit Apele Române pentru inundaţii

În 2012, Administraţia Naţională  “Apele Române”  a consumat 596,6 milioane de lei, echivalentul a 135 de milioane de euro, fonduri alocate de la bugetul de stat, credite externe-BDCE, Fondul pentru mediu, Fondul Solidaritatea şi programul POS MEDIU. Din aceşti bani au fost finalizate şi recepţionate lucrările la un total de 50 obiective de investiţii, potrivit raportului ANAR pe 2012.

Foto: Lucrări de îndiguire

Între cele 50 de obictive finalizate în 2012 se numără, printre altele, regularizări şi reprofilări albie  - 186,392 km, apărări şi consolidări de mal  -   91,218 km, diguri, refacere diguri -   83,682 km, aducţiune apă - 1,712 km, distribuţie apă  -    12,680 km.

În 2011, ANAR a investit pentru lucrări de apărare împotriva inundaţiilor o sumă de 864,4 milioane de lei, pentru un număr de 320 de obiective. Banii au provenit de la bugetul de stat (110,9 milioane de lei), credite (276 milioane de lei), Fond de Mediu (355 milioane de lei), Fondul Solidaritatea (20,8 milioane de lei), POS Mediu (99,9 milioane de lei), potrivit raportului ANAR pe 2011.

În 2010, în total au fost alocate 628 milioane de lei (din care 108 milioane lei de la buget) pentru lucrări de apărare împotriva inundaţiilor, pentru un număr de 339 de obiective.

Citește și: